Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,to są bakterie i pożywka dla nich.To coś podobnego co ma KZ,czym z resztą @fal próbował utrzymywać zbiornik.U mnie się to sprawdziło,nie używałem żadnych adsorberów by mieć PO4-000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przestań je lać tak na dwa miesiące, dobierz odpowiednią dawkę wódki, wsadź rowe a nie coś tam pochodnego, systematyczne podmiany na ubogiej soli - najlepiej IO, przestń kombinować, jak możesz to kup odpieniacz odpowiedni i wtedy zobaczysz efekty. Lejesz nie wiadomo co a potem dzieje sie z twoim baniakiem niewiadomo co.

Może bys wkońcu posłuchał dobrych rad kolegów, lepiej na tym wyjdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanie bakterii w tej sytuacji pomoże koralom oddalić się na tamten swiat dużo szybciej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, ja odnosze wrazenie, ze w takim ukladzie powinienes wpierw zapytac wlasciciela AF dlaczego masz problemy w zbiorniku skoro uzywasz tych wszystkich cudownych preparatow a one nie dzialaja.

masz 10 stron odpowiedzi i podpowiedzi, wrecz wypunktowane recepty.

moze posluchaj ktorejś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na razie tak się dzieje :( Ale nie dziwcie mi się,że nic nie zmieniam na razie bo po raz pierwszy właśnie trzymam się jednego kierunku,bez kombinowania i skakania po produktach.Zacznę stosować inne produkty,znów się będzie coś dziać i będą inne propozycje.Z całym szacunkiem dla Was,słucham rad i NIE mam ich ....gdzieś,ale jeszcze poczekam do końca roku.

Mam za słabe oświetlenie,Sushi.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu jest moim zdaniem pies pogrzebany.Uczepiłeś się tych produktów i nic nie dasz sobie powiedzieć:)

Zmień chłopie odpieniacz,wsadż rowę,skały ile trzeba ,zadbaj o dobrą cyrkulację i musi ruszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar,

oswietlenie masz az nadto, przy tym oswietleniu mozesz z poodzeniem trzymac akry na dnie.

chodzi o to, ze z wyjatkiem ballinga czyli czystej chemii masz nie stosowac NIC

wynies wszystko do piwnicy (bakterie, odzywki, probiotyki cudaniewidy) i zapomnij ze cos masz.

ja potrafie nie wkladac rak do akwarium 3-4 tygodnie, chyba ze mi sie koral przewroci.

testy robie raz w miesiacu a ballinga korygowalem ze 3 miesiace temu.

podstawa to stabilnosc. korale dostosuja sie do kazdych warunkow i w kazdych podejma wzrost o ile sa STABILNE

a parametry potrafia sie zmienic nawet po wlozeniu lap na ktorych jest pot, pozostalosci mydla, tluszczow itp itd....

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam produktów AF i generalnie nic mi do nich , ale nie bardzo rozumiem Waszej nagonki.

W Marka baniaczku jest coś nie halo i pewnie nikt z nas nie wie co , gdyby jechał tylko na skale i dobrym pienidle sprawa była by prosta a tak d*pa :).

Z tego co wyczytałem Marek ma siporax czy aby to jest właściwa droga ? Tego też nikt nie jest w stanie stwierdzić.

Ja w swoim baniaczku szukałem przez 80 dni drogi z ZS3+ZB no cóż u mnie nie działało , ale inni używają tego z powodzeniem i ja im wierzę.

Prawdą jest , że Marek musi być konsekwentny jeśli używa produktów AF to musi słuchać podpowiedzi z ich strony , bo nasza wiedza na temat produktu AF jest żadna.

Marek mocno kibicuję i wierzę , że ogarniesz cały ten swój bajzel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak.... nie lać nic.

A nie odpowiedziałeś, Marku, na moje pytanie.

Nie wystarczy lać specyfików abu pozbyć się NO3, PO4.

W efekcie końcowym, bez wnikania w szczegóły, to wszystko co wlewasz wraz z pochłoniętym NO3 i PO4 musi trafić do odpieniacza. I dlatego potrzebujesz pilnej zmiany w tym zakresie.

A Ty jednak po swojemu i po tygodniu czy dwóch już masz nową koncepcję na rozwiązanie problemu - lampa. Tak sobie nigdy nie poradzisz.

I powiem jeszcze raz: przeczytaj cały wątek od początku. Najlepiej kilka razy. A potem przezcytaj wszystkie swoje poprzednie wątki dotyczące problemów w poprzednim akwarium - też kilka razy. CZYTAJ, CZYTAJ, CZYTAJ.... może wreszcie zostawisz to akwa w spokoju...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożę do pieca i napiszę,że odpieniacz kupiłem od AF,jadą na takich samych u siebie z powodzeniem......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To albo im go oddaj, albo niech Ci wyprowadzą baniak na prostą.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbują,zbadali wodę w labolatorium,zbadali umierającego korala i nic nie znaleźli,obstawiają tylko światło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak byc moze wiesz probowalem utrzymac baniak na 216 W T5 ale swiecac dłuuugo.

eksperyment spowodował ze o ile zielona acra sobie radziła to niebieska mocniej zbrązowiała od dolu, same koncóweczki zostały niebieskie ale przede wszystkim cos sie zaczelo z nia dziać niepokojacego, a mianowicie czubki zaczely jakies fredzle puszczac i ogolnie jakby obumierac od góry. od dolu zadna acra nic nie straciła.

Mam tez białą z niebieskimi tipami, ta calkiem zszarzała, polipki zbrązowialy, ogolnie wygląda jak siedem nieszczęść ale żyje i tez nie traciła tkanki od dolu.

Wciąż zastanawia mnie czy to nie jest jak u roslin, ze jak im brakuje jakiegoś pierwiastka który jest mobilny w tkance to on sie kumuluje na stozkach wzrostu ale brakuje go w starszych lisciach i one obumierają.

Masz mało skały, ja wciąż uważam że jej duza ilość moze byc źródłem mikroelementów (śladowych pierwiastków) o których zapomnieli chemicy z fabryki sztucznej soli.

Ja mam zaufanie do soli Kent której uzywam, w tym również kontekscie mysle ze Read See Coral Pro moze być niezla, bo robiona jest z NaCl odparowywanej z wody morskiej(choc ostatnio jestem za bajkotem produktów z tego kraju).

Dodatkowo reaktor Ca zasypany grysem koralowym również mógłby być źródlem pierwiastków sladowych bo bailing moze i dostarczy Ca i Mg ale napewno nie tego co ma w sobie naturalna zywa skała, która nie jest samym węglanem wapnia i magnezu, ale ma mnóstwo pierwiastków sladowych które wystepuja w oceanach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potem powiedzą, że masz za małe akwarium do nowej lampy.... :)

Nie mówię, że ich produkty są złe..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mają rację :P Ale odpieniacz też bym wywalił B)

żeby nie było że ta lampa jest nie taka czy coś, zupełnie prywatnie uważam że jak na lampy ledowe to lampy PS nie są złe, tyle że nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę póki co zwolennikiem ledów nad sps-ami, możemy na ten temat polemizować, ale mnie nie przegadacie :)

Pozdrawiam

seb

Edytowane przez seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi