inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Chyba nic specjalnego.Czy ktoś ma pożyczyć lampę HQI ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Marku, nie tędy droga... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Chyba nic specjalnego.Czy ktoś ma pożyczyć lampę HQI ? Po co Ci lampa HQI, myślisz że winę za stan korali mają ledy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 (edytowane) najlepiej będzie jak spuścisz wode i opchniesz baniak,szkoda zdrowia ps.dlaczego? bo nie słuchasz ani nie czytasz niczyich rad i podpowiedzi jeszcze nie widziałem nikogo żeby tak długo mieszał przy akwarium Edytowane 20 Grudzień 2012 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Walduś masz rację. Co do bielenia, z moich obserwacji zazwyczaj wywołuje je skok parametrów, najczęściej KH. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Inmar, co to znaczy bieleć? Od dołu, od góry, od środka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Inmarowi bieleje od dolu wszystko zerknij http://aqua-reef.pl/topic/5475-inmar/page__st__100#entry59791 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Nie wiem co tam Marek jeszcze lejesz, jakie masz Kh? Ja bym ustabilizował Kh na poziomie 8-9 starał się zjechać z PO4 do 0,05, teraz nie mniej i mocno przelał mikroelementy, szyby się zazielenią, ale korale może uratujesz, karmienie w nocy, nie lałbym żadnych bakterii. Tak czy inaczej nie masz gwarancji powodzenia, za dużo nerwowych ruchów ostatnio czynisz... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Święta racja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Waldek,ja już się pogubiłem,możesz mi wypunktować co zrobiłem w moim baniaku przez ostatnie kilkanaście miesięcy ? Z tego co pamiętam ja to: 1.zmieniłem sumpa bo stary był za mały,za ciasny i źle rozwiązany i część siporaxu była w kominie a teraz jest już wszystko w kupie tam gdzie trzeba.Wątpię by to miało większy wpływ na korale. 2.zmniejszyłem oświetlenie bo według Przemka za mocno i za długo świeciłem przez co acropory mogły zrzucić zooksantele,koralowce też w dzień w ogóle nie polipowały.Według Aquaforesta mam lampę jednak za słabą,dlatego pytałem o HQI. 3.podnoszę Kh bo wiele osób mi zwróciło uwagę,że 6,7 jest za niskie choć widziałem na RC akwaria z takim właśnie poziomem Kh. 4.kilka tygodni temu zaprzestałem podawać priobiotyki by sprawdzić czy nie są powodem pływania syfku w moim baniaku,ale niczego to nie zmieniło oprócz tego,że podniosło się PO4 i NO3.W tej chwili wróciłem z powrotem do tych preparatów,ale tylko proF,probioS,coralB i probioF.Przed odstawieniem tych preparatów NO3 i PO4 miałem prawie zerowe lub zerowe.Aktualnie parametry to NO3-10 a PO4-0,06.Zapodałem adsorber fosforanów.Aktualnie Kh -8. Przed tymi ruchami,parametry miałem bardzo stabilne,ballinga co tydzień-dwa podwyższałem bo korale zużywały go coraz więcej a korale jednak pomalutku bielały.Przestałem płukać mrożonki,zwiększyłem ich ilość a od jakiegoś czasu 2-3 razy w tygodniu miksuję na noc 5 kostek mrożonek dla korali.Wcześniej były karmione tylko corafoodem,reefpearlsem oraz coralA,coralV,coralE,coralF.Akwarium było prowadzone coś na zasadnie produktów KZ. Cały czas zadaję sobie pytanie dlaczego około 5-7 miesięcy było dobrze i dlaczego miał bym po drodze coś wtedy kombinować skoro było dobrze ? Jeśli chodzi a resztę korali to mają się bardzo dobrze,kilka acropor jeszcze zostało i wyglądają na zdrowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Marku, a skałe masz tą sama co w starym baniaku czy nową? ile jej jest w stosunku do litrazu w obiegu? Ile jej miales w starym baniaku w stosunku do jego litrazu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Skały mam 50kg,ale nadrobione siporaxem 17 litrów.W poprzednim baniaku miałem na 360L 70kg skały,którą potem częściowo odsprzedałem,na końcu zostało chyba 45kg.Rewelacji nie było NO3 i PO4 zawsze miałem wysokie i wiecznie z tym walczyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 inmar jestem pewny że twoje kłopoty to są te wszystkie badziewia które lejesz więc przestan lac te wszystkie priobiotyki i różne dziwactwa, zmień sobie sól na instant ocean i rób na tej soli co tydzień podmiany 10%, kup sobie abcm grotecha i lej połowe dawki zalecanej przez producenta, do filtra wstaw litr rowy i węgiel. Zostaw to akwarium w spokoju na dwa miesiące nic przy nim nie rób oprócz kontroli CA.KH, MG, PO4, NO3. Uzupełniaj zapotrzebowani i wymieniaj rowe zaraz jak ci podskoczy PO4. Możesz karmić co dziennie korale po pięć kostek mrożonek (plankton czerwony-zielony, wrotka, jaja chomara itp..) dzięki radzie SEBA mi to pomogło. Po dwuch miesiącach gwarantuje ci że zobaczysz poprawę. Jak ustabilujesz baniak to wtedy możesz mysleć o nowych koralach i ich kolorach. I jeszcze raz inmar - przestań lać ta całą chemie do tego baniaka !!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Jestem ciekaw jak będzie się miał baniak Marka przy obfitym karmieniu korali i tym czymś zamiast odpieniacza....???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 pięć kostek to nie obfite karmienie i jak pokarmi tak ze dwa tygodnie i PO4 mu podskoczy to nic sie nie stanie. Wode ma wytrzepaną i wyjałowioną no i za dużo różej chemi w niej pływa, na dodatek kombinuje jak kon pod góre. Przez to ma problemy z tym swoim baniakiem. Takim sposobem nie dojdzie daleko, ten baniak nigdy mu nie dojrzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Dlaczego uważacie,że produkty AF są do bani ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Produkty AF nie są do bani, ale za dużo produktów AF + wieczne kombinacje + słaby odpieniacz to mieszanka wybuchowa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 O odpieniaczu myślę,tu na pewno zadzałam,ale produkty stosuję według bezpośrednich wskazówek właściciela.Teraz leje tylko preparaty odpowiedzialne za No3 i PO4,reszta wstrzymana od wspomnianego czasu nadal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach