Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nic specjalnego.Czy ktoś ma pożyczyć lampę HQI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nic specjalnego.Czy ktoś ma pożyczyć lampę HQI ?

Po co Ci lampa HQI, myślisz że winę za stan korali mają ledy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej będzie jak spuścisz wode i opchniesz baniak,szkoda zdrowia

ps.dlaczego? bo nie słuchasz ani nie czytasz niczyich rad i podpowiedzi

jeszcze nie widziałem nikogo żeby tak długo mieszał przy akwarium

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walduś masz rację. Co do bielenia, z moich obserwacji zazwyczaj wywołuje je skok parametrów, najczęściej KH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, co to znaczy bieleć? Od dołu, od góry, od środka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tam Marek jeszcze lejesz, jakie masz Kh? Ja bym ustabilizował Kh na poziomie 8-9 starał się zjechać z PO4 do 0,05, teraz nie mniej i mocno przelał mikroelementy, szyby się zazielenią, ale korale może uratujesz, karmienie w nocy, nie lałbym żadnych bakterii. Tak czy inaczej nie masz gwarancji powodzenia, za dużo nerwowych ruchów ostatnio czynisz...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek,ja już się pogubiłem,możesz mi wypunktować co zrobiłem w moim baniaku przez ostatnie kilkanaście miesięcy ? Z tego co pamiętam ja to:

1.zmieniłem sumpa bo stary był za mały,za ciasny i źle rozwiązany i część siporaxu była w kominie a teraz jest już wszystko w kupie tam gdzie trzeba.Wątpię by to miało większy wpływ na korale.

2.zmniejszyłem oświetlenie bo według Przemka za mocno i za długo świeciłem przez co acropory mogły zrzucić zooksantele,koralowce też w dzień w ogóle nie polipowały.Według Aquaforesta mam lampę jednak za słabą,dlatego pytałem o HQI.

3.podnoszę Kh bo wiele osób mi zwróciło uwagę,że 6,7 jest za niskie choć widziałem na RC akwaria z takim właśnie poziomem Kh.

4.kilka tygodni temu zaprzestałem podawać priobiotyki by sprawdzić czy nie są powodem pływania syfku w moim baniaku,ale niczego to nie zmieniło oprócz tego,że podniosło się PO4 i NO3.W tej chwili wróciłem z powrotem do tych preparatów,ale tylko proF,probioS,coralB i probioF.Przed odstawieniem tych preparatów NO3 i PO4 miałem prawie zerowe lub zerowe.Aktualnie parametry to NO3-10 a PO4-0,06.Zapodałem adsorber fosforanów.Aktualnie Kh -8.

Przed tymi ruchami,parametry miałem bardzo stabilne,ballinga co tydzień-dwa podwyższałem bo korale zużywały go coraz więcej a korale jednak pomalutku bielały.Przestałem płukać mrożonki,zwiększyłem ich ilość a od jakiegoś czasu 2-3 razy w tygodniu miksuję na noc 5 kostek mrożonek dla korali.Wcześniej były karmione tylko corafoodem,reefpearlsem oraz coralA,coralV,coralE,coralF.Akwarium było prowadzone coś na zasadnie produktów KZ.

Cały czas zadaję sobie pytanie dlaczego około 5-7 miesięcy było dobrze i dlaczego miał bym po drodze coś wtedy kombinować skoro było dobrze ? Jeśli chodzi a resztę korali to mają się bardzo dobrze,kilka acropor jeszcze zostało i wyglądają na zdrowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marku, a skałe masz tą sama co w starym baniaku czy nową?

ile jej jest w stosunku do litrazu w obiegu?

Ile jej miales w starym baniaku w stosunku do jego litrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skały mam 50kg,ale nadrobione siporaxem 17 litrów.W poprzednim baniaku miałem na 360L 70kg skały,którą potem częściowo odsprzedałem,na końcu zostało chyba 45kg.Rewelacji nie było NO3 i PO4 zawsze miałem wysokie i wiecznie z tym walczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inmar jestem pewny że twoje kłopoty to są te wszystkie badziewia które lejesz więc przestan lac te wszystkie priobiotyki i różne dziwactwa, zmień sobie sól na instant ocean i rób na tej soli co tydzień podmiany 10%, kup sobie abcm grotecha i lej połowe dawki zalecanej przez producenta, do filtra wstaw litr rowy i węgiel. Zostaw to akwarium w spokoju na dwa miesiące nic przy nim nie rób oprócz kontroli CA.KH, MG, PO4, NO3.

Uzupełniaj zapotrzebowani i wymieniaj rowe zaraz jak ci podskoczy PO4. Możesz karmić co dziennie korale po pięć kostek mrożonek (plankton czerwony-zielony, wrotka, jaja chomara itp..) dzięki radzie SEBA mi to pomogło. Po dwuch miesiącach gwarantuje ci że zobaczysz poprawę. Jak ustabilujesz baniak to wtedy możesz mysleć o nowych koralach i ich kolorach. I jeszcze raz inmar - przestań lać ta całą chemie do tego baniaka !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw jak będzie się miał baniak Marka przy obfitym karmieniu korali i tym czymś zamiast odpieniacza....????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pięć kostek to nie obfite karmienie i jak pokarmi tak ze dwa tygodnie i PO4 mu podskoczy to nic sie nie stanie. Wode ma wytrzepaną i wyjałowioną no i za dużo różej chemi w niej pływa, na dodatek kombinuje jak kon pod góre.

Przez to ma problemy z tym swoim baniakiem. Takim sposobem nie dojdzie daleko, ten baniak nigdy mu nie dojrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważacie,że produkty AF są do bani ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkty AF nie są do bani, ale za dużo produktów AF + wieczne kombinacje + słaby odpieniacz to mieszanka wybuchowa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O odpieniaczu myślę,tu na pewno zadzałam,ale produkty stosuję według bezpośrednich wskazówek właściciela.Teraz leje tylko preparaty odpowiedzialne za No3 i PO4,reszta wstrzymana od wspomnianego czasu nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi