Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowe testy kilka dni temu z Red Sea i dość pokrywają się z Salifiertem.Ryby rano i wieczorem po 4 kostki IT natomiast korale dwa razy w tygodniu zblendowanym miksem mrożonek.Oprócz tego ostatnio żadziej,ale wcześniej podstawowo zamiast mrożonek coralV,coralA,coralE,coralB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2-3 tygodni,wcześniej sporadycznie,ale koralom to pasowało co było widać po przyrostach co miesiecznych.Acha,jeszcze z tamtymi preparatami coralfood.Co jest jeszcze u mnie dziwnego to muszę podawać codziennie 3 krople potasu by utrzymać go na poziomie 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zacząłeś karmić jak zobaczyłeś niepokojące objawy. Nie karmiłeś to i parametry miałeś dobre.

Na Twoim miejscu zacząłbym porządnie karmić korale i pilnie zmieniał odpieniacz, bo ten nie poradzi sobie w przypadku intensywnego karmienia.

Przystopowałbym z laniem tych wszystkich medykamentów itp. cudownych środków.

Twoje akwarium jest zupełnie świeżutkie - nie ma jeszcze roku - i minie jeszcze sporo czasu zanim osiągnie ono pełną stabilność/dojrzałość. Nie na darmo mówi się czasem, że SPSy to dopiero conajmniej po roku.

I zacznij baczniej obserwować życie a odstaw testy :smoke:

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczy mnie tylko jedno pytanie bo skoro z pół roku było dobrze to dla czego teraz nie jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chyba nie było dobrze - dziś widzisz to już na koralach niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak z bialaczka, zyjesz 30 lat i nagle bum...

a kiedy mialo by sie zaczac?

Nie lubie okreslen - bylo dobrze i dlaczego teraz? a kiedy bylby dobry temin? jaki termin powiedzialby ci ze cos jest zle ze zbiornikiem?

pol roku to i tak dlugo...

Przestan sponsorowac AF, odstaw to wszystko do szafki, zaladuj odpieniek i czekaj.

I sprawdz ten test... nie widze opcji u ciebie na takie spadki potasu dzienne.

Jak faktycznie tak masz to zmien sol bo musi byc mega uboga...

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było dobrze bo były przyrosty,były kolory i było zdrowo,teraz to ostatnie szwankuje.Czyli korale męczyły się pół roku ładnie rosnąć ? Poza tym wiele innych korali jest w bardzo dobrej kondycji.Dyskusja bardzo ciekawa.Jest opcja jakiegoś wirusa bo tylko acry umierają,ale nie wszystkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tylko acry masz wymagajace

mam wrazenie ze juz przelalismy tu milion opcji i konkluzje sa zawsze te same. ty jednak nadal chcesz po staremu...

przyrosty byly bo bylo swiezo i miales jeszcze "moc" akwa - teraz polecialo w dol. Nic nie jest stale , wszystko sie zmienia.

Skoro nic nie chcesz zmieniac to ja EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię,że nie chcę,napisałem,że dyskusja ciekawa.Odpieniacza na razie nie zmienię bo po prostu kasy nie ma,ozon mogę podać,karmienie nocne mrozonkami mogę wstawić do grafiku codziennego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zrozumiałeś - było dobrze siłą rozpędu gdy włożyłeś życie do sterylnego/nowego środowiska. Twoje akwarium zresztą jak każde, bardzo powoli "budzi" się do życia. Nie jest tak sterylne jak w pierwszych kilku miesiącach i coś zaczyna dziać się źle. Jeśli dobrze pamiętam to Twój odpieniacz pobiera około 500 - 600 litrów powietrza na godzinę, a powinien pobierać dobrze ponad 2000. Nie wyrabia i nie "dba" o redox. Nie zdziwię się gdy w najbliższym czasie azotany polecą pod niebo, choć przy rozsądnym działaniu wcale nie musi tak być.

EDIT

Z tym ozonem to bardzo ostrożnie bo jeśli dobrze pamiętam to już kiedyś miałeś przez niego kłopoty.

A jeśli chodzi o odpieniek to wcale nie musi być BK. A może masz jeszcze jakiś drugi - niech pracują dwa.

Jak zapodasz do sumpa kostkę napowietrzającą podłączoną do wydajnego brzeczyka to też podniesiesz redox.

T

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwazam, że coś jest nie tak ze swiatłem i z fotosyntezą.

U mnie wg kalkulatora Kh - pH - CO2 wychodzi ze mam okolo 0.6-0.7 ppm CO2

u Marka jest znacznie wyzsze w szczycie swiecenia. co oznacza ze tlenu jest mniej produkowanego przez chlorofile bo mniejsza jest absorpcja CO2.

Stad niski redox.

W moim baniaku kiedy lampy jadą na maxa odpieniacz daje wodę o nizszym pH niz jest w zbiorniku, czyli nasyca ją CO2, mimo, ze jest go b. malo w powietrzu, u Marka tak nie jest.

Po mojemu jest za slaby PAR lamp albo jeszcze coś innego, ale nie wiem co. Moze jakiś deficyt jakiegos pierwiastka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym redoxsem to powiem szczeże,że przegapiłem ten znaczny spadek i nie umiem określić kiedy nastąpił.Zapisuję wszystkie wyniki oprócz Ph i właśnie redox.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym akurat nie polemizuję, bo się nie znam.

Ale dla zobrazowania i uzmyslowienia zmian od startu do dziś odpowiedz sobie i nam, Inmar, na jedno pytanie:

ile miałeś ślimaków na początku a ile masz ich dzisiaj ???

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu Cię zaskoczę bo się mocno rozmnażają,chyba,że to źle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale mnie nie zaskoczyłeś, ale teraz wyobraź sobie, ża najpierw kupę walił tylko jeden, a dziś ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i te wszystkie zwierzaki oddychają, prawda ?

Musisz zrozumieć, że Twój baniak jest na samym początku długiej, krętej i wyboistej naszej polskiej drogi. Szeroka i prosta autostrada będzie dopiero za granicą. Ta granica to osiągnięcie przez zbiornik pewnej stabilności, którą teraz dodając życie ciągle naruszasz, choć on jeszcze jej nie osiągnął.

No i jak to jeden z naszych kolegów powiedział: więcej biologii mniej technologii. A może również więcej obserwacji a mniej testów i grzebania/poprawiania.

A z innej beczki to moim zdaniem, przy tej wielkości zbiornika, lanie dodatków jest nieekonomiczne. Zainstaluj reaktor.

T

PS

Przeczytaj jeszcze raz wszystko od początku (na obu forach) i zastanów się nad tym wszystkim ze spokojem.

Wysyłam Ci również PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi