Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Im wyzszy stopien uwodnienia tym proszek stabilniejszy. Najgorzej jest z wersjami bezwodnymi. Te chlona wilgoc z powietrza jak glupie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja leję ballinga równo od kilku miesięcy i nic mi się nie rozjeżdżało.Dawkę ustalałem poziomem Kh,ale teraz namieszam bo podaję dodatkowe Kh.Preparaty mam gotowe w płynie od AF z mikroelementami,czyli pełny balling.Po podaniu wczoraj dodatkowej dawki dziś rano Ph miałem już wyższe 7,9.Od dawna szukałem powodu bielenia acropor od dołu i może niskie Kh było powodem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma opcji na dłuższą metę utrzymać równych dawek,po prostu nie ma opcji.

Inmar ty jesteś ewenement :teehee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na chlopski rozum, jak ktoś leje nierówne dawki a parametry są ok to znaczy ,że cos pochrzanił przy rozrabianiu prochów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek,to nie tak,poprostu akwarium nie ssie balinga stale po równo

czasami coś sie zmieni np nakarmisz troche więcej ryby i po4 ci podskoczy i korale delikatnie przychamują i już masz różnice

to nie jak w labolatorium tyle podajesz i tyle ma być,nie da rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja leję ballinga równo od kilku miesięcy i nic mi się nie rozjeżdżało.Dawkę ustalałem poziomem Kh,ale teraz namieszam bo podaję dodatkowe Kh.Preparaty mam gotowe w płynie od AF z mikroelementami,czyli pełny balling.Po podaniu wczoraj dodatkowej dawki dziś rano Ph miałem już wyższe 7,9.Od dawna szukałem powodu bielenia acropor od dołu i może niskie Kh było powodem ?

Marek wyrównujesz parametr czystym roztworem NaHCO3 czy NaHCO3 z mikroelementami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar mam wrazenie ze ten AF to jakis mistrz , i to w ballingu i to w mikro elementach czy to w PO4 ....

Wszedzie super - tylko skad te twoje problemy z akwa?

Nie ma znaczenia od kogo bierzesz proszki ballingowe ( czy kto je branduje AF, FM itp ) bo ZAWSZE to jest ten sam zwiazek chemiczny mniej lub bardziej czysty ( a cz.d.a. panowie z AF na pewno nie sypia bo musieli by dokladac do interesu - popatrz na ceny hurtowe preparatow )

Balling zawsze się rozjedzie bo parametry zawsze nam sie bujaja. Zmienia sie kH, Ph, Ca i Mg itd....

Korygowanie Ballinga a potem lanie znow rowno to juz nie balling bo nie utrzymujesz rownowagi jonowej o ktora glownie chodzi w tej metodzie.

Chyba ze korygujesz parametry uwzgledniajac "molowosc" ale to juz zabawa w apteke.

Skoro nie jest to klasycznie balling to po co bawic sie w roztwory wg. metody jak mozna miec nasycone a efekt ten sam.

PS. Skoro spadlo ci kH to chyba sie jednak rozjechalo?

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój balling dotychczas ustawiałem według Kh,generalnie raczej podnosiłem bo korale rosną,ale zawsze równo wszystkie płyny,równowaga się utrzymywała.Był czas,że musiałem zmniejszyć dawki bo zmniejszyłem oświetlenie i oczywiście wszystko równo w dół.Osobno żadnym płynem nie korygowałem.Zużyłem tak około 35 litrów każdego płynu.

Kh mi nie spadło,utrzymuję je na poziomie 6,7 od dawna,ale teraz podnoszę do 7,5-8.Podbijam Kh czystym z resztą Sebowym proszkiem.

Co do Aquaforestu to gość nie urwał się z choinki,ma bardzo dużą wiedzę,proszę zobaczyć na Reflexie pod iloma zdjęciami jako hodowca wymieniany jest właśnie awuaforest a są to stare fotki.

Przykład http://pl.reeflex.net/tiere/621_Acropora_aculeus.htm

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6,7 nie jest zle ja staram sie trzymac 6,7-7 bo przy wyzszych SPS nie sa tak atrakcyjne.

No to skoro podbijasz proszkiem to juz nie jest rowny balling. Ja tez podbijalem, cudowalem a teraz leje tyle ile trzeba.

PS na reeflex nie jest skomplikowane dodac si edo hodowcow :-) I nie trzeba byc specem aby kupic odpowiednie proszki np. od Seby - no ale to juz kto co lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie,Kh po wyżej 7 raczej nie mają takich super kolorków,ale podbiję je by sprawdzić czy to nie jest powód u mnie schodzenia korali (niskie Ph i Kh).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie np. mialem taki efekt jak podbilem z 7 na 8,5 :-)

To chyba nie to. A przypadkiem nie jest tak ze uciekaja od dolu acry jak sa glodne?

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fotosika nie można tu wstawić fotek ? Nie chce mi się wkleić.

post-538-0-45776100-1355413035_thumb.jpg

post-538-0-94947500-1355413060_thumb.jpg

post-538-0-38565100-1355413088_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze mowie ze koral padnie od czegos co jest za duzo w akwa niz jest za malo.

Teraz sie zastanow czy czegos nie do dajesz za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I lepie go polamjak ma cos jeszcze zostac no i najwazniejsze - acry nie lubia wachlowabia kH- male duze nie wazne, wazne aby stabilne. To samo po4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, jakie masz Ca, Kh i Mg w tej chwili? A te acry skąd masz? Wyglądają na importy, zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już odpisuję,moje acry miały dość stabilne Kh,wiem,że wahania im nie służą,a mam je wszystkie z hodowli Aquaforesta,Olivier je też sprzedaje u siebie.Ostatnie parametry to :

Kh-6,7

Ca-440

Mg-1280

Zasolenie-1.026

PO4-0,04

NO3-2

K-400

Ph-7,9

redox-280

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi