smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2012 jacek u ciebie jest niskie bo masz gloniarnie - nie ma co dorabiac ideologii... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2012 jaka gloniarnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Dziś dodam do moich problemów jakieś brunatnienie skałek w niektórych miejscach tak więc od dziś szlaban na wszelką chemię,zapodałem trochę ozonu dziś,jutro cotygodniowa podmianka 70 litrów.Najgorzej z odpieniaczem,może ma ktoś pożyczyć jakiegoś giganta na próbę ? Odkładając priobiotyki jakoś będę musiał sobie poradzić z NO3,na fosforany mam filtr przepływowy.Dość często myślę o wódeczce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 (edytowane) A co z odpieniaczem za słaby ? Marek jak często myślisz o wódeczce to nie jest dobrze Edytowane 14 Grudzień 2012 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Inmar, czytam twoj ostatni post i: 1. gwaltownie stopujesz wszystkie preparaty - rozchwianie 2. dajesz ozon, wiec pewnie wytluczesz czesc organiki - rozchwianie 3. podmieniasz jutro wode - rozchwianie i tak caly czas.... jak to do qr.... nedzy ma dojrzec i nabrac stabilnosci ???? i dalej zaczynasz planowac jeszcze wode.... sory stary, ale mi rece opadaja... i to obie... z szelestem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Dobra Panowie . Myślę że teraz przydały by się konkretne rady co i jak. Bo faktycznie po tych postach sam bym nie wiedział co zrobić :-) Fakt pierwszy i tu się wszyscy zgodzą tak myślę podmiany częste to nie jest dobry pomysł . Ozon chmm tutaj sam nie wiem , ale myślę ze godzinka (kwestia mocy ozonu )dziennie nie powinna zaszkodzić a dotleni wode. Preparaty jestem za , już to pisałem ale powtórzę uważam że brak któregoś pierwiastka nie zaszkodzi ale namiar zabije. Tyle ode mnie ktoś za lub przeciw :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Podmiana to chyba normalnie,o wódeczce myślę zamiast priobiotyków,ale to tylko plan,preparaty od 3 tygodni nie były podawane i dopiero od przedwczoraj w delikatnych dawkach rozpocząłem ich powrót,ozonem chcę podbić redox bo chociaż rósł to stanął na 280 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 (edytowane) Marek może faktycznie daj na luz.Przekombinować jest łatwo,miałeś jakieś paproszki teraz redox , odpieniacz za chwilę znowu coś. Zamknij cały ten sprzęt na kluczyk,połknij go i czekaj Niech natura działa A tak pięknie się zapowiadało Edytowane 14 Grudzień 2012 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Tak na gorąco to nie wiem,ale paproch mogą być częściami rozpadających się gąbek ? Teraz zauważyłem,że mam ich sporo w siporaxie i odpadają kawałeczki małe,potem pewnie pompa robi swoje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Inmar jak dla mnie za dużo kombinujesz, rozumie, że każdy ma swoje podejście, ale zainwestuj w przynajmniej ATI powercone 250is, odstaw wszelką chemię, podawaj tylko ballinga i odczekaj chwile(przynajmniej miesiąc) nic nie zmieniając. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Takie paprochy są u mnie jak przedmucham skałę , tak jakby sklejony pył . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 wg mnie.... stop z podmianami na 2-3 miesiace, raz w tygodniu fiolka bakterie probidio biodigestu odpieniacz na polmokro albo mokro ewentualnie balling ca i kh ale z pomp i bez ciaglego kombinowania wegiel do przeplywowego i rowa koniec, i tak trzymaj ze dwa miesiace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 U mnie paprochy potrafią się pojawić jak robię burzę w sumpie....tak raz na jakiś czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Takie obumieranie koralowców widziałem przy wysokim potasie. Nie wiem czemu w ogóle go podajesz jak robisz częste podmiany. Moja rada, schowaj te wszystkie "uzdatniacze", podmiana raz na dwa tygodnie 10 %, karm korale i obserwuj zbiornik. Najlepiej jak wokół niego rozwiesisz taką taśmę - mam w pracy, ale.... - i nie zbliżaj się. Nie mówię tego złośliwie, ale szczerze, bo naprawdę męczysz się z akwa, wydajesz na niego sporo kasy, a to ma cieszyć. Miałem podobny problem z koralowcami, ale opisałem go w swoim temacie. Ja bym zrobił jak napisałem. wg mnie za dużo chemii w akwa, sól wystarczy, no i balling. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 inmar chłopaki piszą rację , nie odstawiaj tylko sprzedaj wszystkie preparaty, rzadziej podmiana i tylko baling. nigdy w życiu nie mierzyłem redox i ph bo po co?? po co sobie komplikować sobie życie, odpukać na razie akwa hula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Częstych podmian nie robiłem,raptem 50-70 litrów co 2 tygodnie to chyba raczej mało na mój zbiornik.Potas mi spada,niski poziom objawił się zmatowieniem montipor stąd kupiłem test i preparat do podbijania.Aby utrzymać 400 muszę podać 3 kroplę dziennie. Nie wiem czy na samych podmianach objadą moje korale,sporo mam ich i sporo porosły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Pewny jesteś testu ? Miałem zarośnięte akwarium po brzegi i nie podawałem potasu. Zresztą większość nie podaje.(tak myślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2012 Inmar, Ty chyba nie słuchasz, albo nie chcesz.....słuchać. Zrobisz jak uważasz. Uwierz mi, że odsetek osób dodaje potas i raczej są to osoby, które "jadą" na ZEO. Podmiany, balling, węgiel ale nie do akwa i obserwacja. Testy również odłóż do szafy. Jesteś doświadczonym akwarystą, ale za bardzo chcesz nowości. stara metoda jest najlepsza pzodro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach