Skocz do zawartości
tomajk

Akwarium tomajka po katastrofie.

Rekomendowane odpowiedzi

No kurcze co tydzień nowe ? nuudy będą :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaszu dawaj jakieś fotki, tydzień już minął :), ba a nawet dwa. Nudno na pewno nie będzie :D

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledwo siadłem w reszcie po pracy w fotelu, a tu już poganiają znowu :D

Ale jak to mówią, "mówisz - masz"

Nie chciało mi się przecierać szyb i dopiero co wlałem jedzonko więc syf w wodzie, ale co tam.

Akwarium odczuwało braki pożywienia, nie było po prostu kiedy zrobić zakupów, ale wreszcie jest jako takie zaopatrzenie więc mogę odetchnąć na parę dni.

Nie będę was przynudzał opisami, tylko po kolei jak leci, fotki jeszcze ciepłe.

dsc0820s.jpg

dsc0821j.jpg

dsc0823d.jpg

dsc0825h.jpg

dsc0837o.jpg

dsc0839g.jpg

dsc0841n.jpg

dsc0847y.jpg

dsc0859o.jpg

dsc0860o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To te fotki robione nokia ? :-))))

Baaaaaajka po prostu :-)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma się rozumieć, Fińska wódka i telefony najlepsze :D

Zapomniałem o małym incydencie, mianowicie gamonie błazenki złożyły ikrę, ale jakieś takie fujary i nie potrafiły dopilnować. W pobliżu był taki konkretny ukwiał, a one u podnóża nemezofylii sobie miejsce wybrały. Jak się można było spodziewać, gdy wróciłem z pracy po potomstwie nie pozostało nawet wspomnienie. A miałem chwilę z rana, gdybym wiedział że tak szybko się to skończy, wyłowiłbym i choć do szczepkarium wrzucił, tam tylko "wynderwaffe" może by coś się wykluło.

dsc0814h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk, ładnie. nietuzinkowo :)

tak ... niespotykanie naturalnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superanckie :D. Potęga wielkości. Jak Ty Tomaszu takie "brzydkie" fotki robisz :).

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium przepiękne i jak ktoś już wspomniał wygląda nadzwyczaj naturalnie nie jest zbyt "kolorowe", ale koralowce wielkie i zdrowe po prostu super, a ta głębie na jednej fotce na żywo musi zapierać dech :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wooo ikrę to TY tam masz chyba co tydzień :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skręciłem dziś parę minut filmiku, lecz jednak w tej materii nie mam kompletnie ani wiedzy, ani oprogramowania, ba nawet nie doszukałem się w jaki sposób udostępnić na Youtube filmik w pełnej rozdzielczości.

Jedyne co udało się to załadować te trochę

Jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć: jaki format, jaki program, gdzie i co zrobić by pokazać w miarę przyzwoicie jakieś wideo to byłbym wielce dźwięczny :shocked:

Niestety to 100MB przy moim łączu ładowało się 2,5h lecz niebawem będę dysponował dużo sprawniejszym łączem, warto już się podszkolić, bo kamerka dość przyzwoita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, co o tym myslicie, ale moim zdaniem Tomasz powinien zglosic zwoj naroznik do TOTM. Naprawde jest co podziwiac, a kazdy sukces rodaka cieszy poteznie :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz to akurat jest wkurzający :-)

Wszystko robi na odwrót :przyjętych norm: , a akwarium ma ma dosłownie brak słów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny film, teraz Tomek nakręć z drugiej mańki

ale szpadelki rosną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała modernizacja miała dziś miejsce.

Doszły 3szt nowych korali i trzeba było zrobić czystki, do tego modernizacja cyrkulacji. Obecnie miesza wodę w akwarium 3szt Tunze 6105 i 1szt. 6205

Zmiany były konieczne z powodu zagęszczania się obsady, tym samym powstawało coraz więcej "martwych stref" Nie jestem zachwycony takim obrotem sprawy, bo nie ma bo ukrywać, ale 4 takie pompy robią niezły hałas.

Jednak są rzeczy ważne i ważniejsze :)

Przemeblowanie głównie polegało na eksmitowaniu dwóch kolonii ksenii, połamaniu paru montipor, przestawianiu kilku korali, no i jakoś dało się upchnąć.

Zmuszony teraz właściwie jestem do produkcji szczepek korali, bo przy łamaniu sporo tego jest do tego nawet całkiem konkretne sztuki. Zaczyna brakować miejsca w sumpie, a tam myślałem wyprowadzając ostatnio gotowe już szczepki, że tyle wolej przestrzeni się marnuje, no i już nacieszyłem się, od piątku do czwartku :)

Przy tej okazji oczywiście należało zrobić parę pstryków, ciekawe kiedy mi się to znudzi :good:

Bez zbędnych opisów, będzie wiadomo o co chodzi:

dsc1041r.jpg

dsc1005k.jpg

dsc1038l.jpg

dsc1032j.jpg

dsc0989o.jpg

Tu akurat rybka się napatoczyła, takie są zajęte skubaniem po skałach, że nie często trafią się w kadr, fakt też że i ja nie często przesiaduję przed akwarium z aparatem.

dsc0996.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryby grubiutkie,musisz niezle futrować towarzystwo

cholera muszę kiedyś na obiad do ciebie wpaść:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomajk , akwarium co tu dużo mówić czad , ale ja z innej beczki , interesuje mnie Twoje oswietlenie , na poczatku wyczytalem , że masz świetlówki + hqi , mozesz temat rozwinąć , jakie masz te świetlówki , żarnik rozumiem AM 10K , za odpowiedź będę wdzięczny.

W moim baniaku w tej chwili świecą 2 panele led 120W + 6szt T5 54w , ale chcę wrócić jednak do HQI , dlatego pytam o swietlówki. Samo swiatło HQI AM mi się osobiscie nie podoba więc chcę znaleźć optymalne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ruskie kopyta nie moge znaleść informacji o wymiarach zbiornika. Możesz Tomek zdradzić wysokość i długości ? Będe wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi