Skocz do zawartości
tomajk

Akwarium tomajka po katastrofie.

Rekomendowane odpowiedzi

zaj...ste akwa!

foty rewelacja (sorry, zapewne gdzieś jest w wątku, ale nie mam czasu wertować, dlatego pytanie - jakim szkiełkiem robione te foty?)

Naso wylądował na pulpicie.

pozdrawiam

Górek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowanych fotkami w lepszej rozdzielczości zapraszam na PW,

Nikon D300 - Nikor 18-200 f3.5-5,6 VR rel,1 czyli najzwyklejszy w świecie KIT

Fotki rybek - puszka ta sama - szkło AF50f1,4 stary dobry słoik choć w planie AF-S

Edytowane przez tomajk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź,

rzeczywiście szkiełka nie jakieś kosmiczne, dlatego uznania dla fotografa!

używasz pierścieni do tej stałki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałka to "śrubokręt" więc nie każde pierścienie się nadadzą i jakoś tak stwierdziłem że nie są mi potrzebne, nie mam ciśnienia na super zbliżenia.

Pierścienie mam ale nie używałem z tym szkłem, manualny fokus jakoś mnie nie bawi, szczególnie przy zwierzętach :D

Ale ta pięćdziesiątka to jest w zasadzie topowe szkiełko choć z ubiegłej epoki, bo dziś AF-S 50 już śmiga na topie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co on może pokazać :-) , Wiecznie kolorowe korale wychodzące z wody , ryby które jedzą z ręki :-)

Nuda he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snakecharner no jak to co ? Ja to np. chcialbym zobaczyc jak Tomasz taszczy na plecach te wory z zarciem i jak rozwiazal podawanie papu do akwarium :-) zwykla lopata czy moze jakis pas transmisyjny ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się kuchnia felix nabijacie :D

No co papu - normalnie, kubek rano i kubek po południu, filet z morszczuka no i mrożonki.

Chyba trochę przesadziłem z karmieniem, bo niby ryby pękate i najedzone ale PO4 zjechało mi strasznie, aż się przeraziłem jak okazało się, że test pokazuje praktycznie zero.

Od paru dni zwiększam stopniowo ilość pokarmu, pewnie teraz będzie filet I 40 kostek dziennie, czyli znowu trzeba się rozglądać za nowym sposobem karmienia.

Foty pokażę tak za dwa tygodnie, po 20 sierpnia, będzie to też rocznica zasiedlenia akwarium SPSami, częściej to przesada by była.

Mam takie pytanie przy okazji, może zerknie tu osoba kompetentna w zakresie soli morskiej i jej zawartości.

Konkretnie poszukuję NAPRAWDĘ bogatej soli, bo mnie rujnują już wszelkie dodatki, ileż można lać, mity o niby super bogatej soli TM bio activ jakoś u mnie się nie sprawdziły, jest niby fajnie ale żeby było super to muszę przy podmianie tyle wlać wszelakiego dobra i zła, że mnie to już męczyć zaczyna.

Chciałbym sobie tak na luzie podmianeczki robić bezstresowo, że czegoś tam brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no Tomek bogatsza to już tylko pasza będzie :lol:

a tak poważnie chyba nic nie ma bogatszego od TM bio active

albo częstsze podmiany na tej soli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Waldi jak coś powiesz :D

Zniknęło zapewne sporo moich zdjęć, spowodowane jest to reorganizacją w domenach, serwerach itp.

Nie ma już domeny tomaszkrupienko.pl pozostawiłem tylko krupienko.pl

Niestety nie mam szans na odzyskanie brakujących zdjęć, po prostu nie mam pojęcia jakie było pod danymi linkami, baza danych została zmieniona, za tym pozmieniały się też adresy fotek, a że było tego hoho no to sami wiecie :unsure:

Z powodu sporego obciążenia dzierżawionego przeze mnie serwera musiałem ponosić zwiększone koszty, to nie chodzi tylko o te parę zdjęć tu na forum.

Teraz więcej będzie linków z ImagesHack i będę miał spokój.

Niestety KRYZYS i koszty trza ciąć, bo na sól nie starczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okres wakacyjny to u mnie największe nasilenie pracy, oczywiście odbiło się to również na kondycji akwarium.

Brak czasu i chęci na zrobienie zaopatrzenia, do tego oszczędności jakie staram się wprowadzać to razem spowodowało lekki zastój.

KH spadło do wartości 5 korale zrobiły się kruche, nastąpiło najnormalniej odwapnienie.

Ryby jednak już spore, zdarza im się wywalić korala nawet z kawałkiem skały, tak też stało się w najbardziej eksponowanej części.

Jak nie trudno się domyślić nie obyło się bez poważnych poparzeń, podobne też sytuacje są w pozostałej części, korale włażą na siebie no i efekty tego są widoczne.

Jednak powoli zbliża się okres gdy więcej będę mógł poświęcić czasu na to hobby i powinno się poprawić.

Poszukuję reaktora wapnia, jednak bez szaleństw w przewymiarowanie, taki jak książka pisze na 1500 do 2000L, przecież w razie W można wspomóc się ballingiem.

Reaktorek jak najbardziej używany, nie zamierzam wywalać worka pieniędzy na jakiś kosmiczny sprzęt, dałem ogłoszenie, ale brak jest odzewu, może jednak coś się znajdzie.

Jeśli nie znajdzie się jakaś rozsądna używka, to AM KR 5000 w ostateczności zakupię, ten KR1000 faktycznie mógłby być za mały, jednak co by nie było to dziennie muszę lać po 650ml ballinga i mam trudności z utrzymaniem parametrów na właściwym poziomie.

Na szybkiego zapodam foteczkę, jak to dziś wygląda.

dsc2909.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolorystyka i rozmiary koralowców powalają na kolana... Masz rękę Tomajk jak mało kto :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakieś takie mocno "zafarfoclowane" te rybie fotki, szyba brudna ? :)

czym ostrzysz zdjęcia ?

...

bardzo fajne akwarium, nieźle musi na zywo wyglądać, mega skałka z rico :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi