Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

I mają rację :P Ale odpieniacz też bym wywalił B)

żeby nie było że ta lampa jest nie taka czy coś, zupełnie prywatnie uważam że jak na lampy ledowe to lampy PS nie są złe, tyle że nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę póki co zwolennikiem ledów nad sps-ami, możemy na ten temat polemizować, ale mnie nie przegadacie :)

Pozdrawiam

seb

no dobra, moze i nie beda tak cukierkowe jak pod dobrą lampą HQI czy T5, ale przeciez nie bedą obumierać z powodu ledów prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą :P Inmar, jakie miałeś przyrosty w ciągu pół roku? I jak kolory wtedy kiedy miałeś zera? Masz jakies fotki?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb, można polemizować i nie przegadać.... :), ale faktem jest, że 450 W w LEDach i ponad 200 w T5 powinno u Marka wystarczyć i nie jest powodem problemów.

Poza tym Marek nie karmił wogóle korali....

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, zamień te 450 w ledach na 500 w HQI i zobaczysz co się stanie :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie za mało w świeżym zbiorniku ? myślę oczywiście o tym karmieniu. Czytałem, że wycinek rafy odpowiadający 500 litrowemu akwarium potrafi zjeść pół kilo żarełka (kurde a może nawet półtora... nie pamiętam) - w tegorocznym magazynie Koral.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim czasie? Bo to dość istotna informacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą :P Inmar, jakie miałeś przyrosty w ciągu pół roku? I jak kolory wtedy kiedy miałeś zera? Masz jakies fotki?

Pozdrawiam

seb

Na NR w moim wątku są pokazane przyrosty z miesiąca na miesiąc,kolory też były fajne.

Przyznaję się,że inaczej jak opisałem wcześniej korali nie karmiłem więc jeśli byłby to powód bielenia moich korali a nie światła czy produktów AF to byłbym szczęśliwy,ale to by było chyba za proste,mam nadzieję,że się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim czasie? Bo to dość istotna informacja :)

No i musiałem poszukać a już miałem takiego lenia... :)

Nr 1/2012 (cały poświęcony karmieniu korali) str. 24:

"...W jednym z najlepszych opracowań badawczych autorstwa Hamnera et al. (1988) pojawiły się stwierdzenia, że na areale jednego metra kwadratowego powierzchni rafy - co odpowiada mniej więcej 400-litrowemu akwarium - w ciągu 24 godzin zwierzęta podejmują ponad dwa miliony cząsteczek pokarmowych o łącznej masie 750 g. Te cząsteczki były wyjątkowo małe, najczęściej niewidoczne bez pomocy sprzętu optycznego, ale fakt pozostaje faktem: w ciągu jednej doby koralowce do spółki z innymi mieszkańcami fragmentu rafy, który wielkością odpowiada przeciętnemu domowemu zriornikowi, pochłonęły trzy czwarte kilograma pożywienia! "

OKI, zapomniałem o innych mieszkańcach - ale jak się to ma do kilku kostek pokarmu sami oceńcie.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze, ale w naszych baniakach tez sie mnozy jakieś życie, plankton, pierwotniaki itp. i one moga w sumie dac calkiem pokaźną masę, nie ma to wiele wspolnego z karmieniem z zewnątrz systemu. nikt 500g mrozonek nie kaze nam przeciez wrzucać zeby bylo bogato ;) ale to daje tak czy inaczej do myslenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na NR w moim wątku są pokazane przyrosty z miesiąca na miesiąc,kolory też były fajne.

Przyznaję się,że inaczej jak opisałem wcześniej korali nie karmiłem więc jeśli byłby to powód bielenia moich korali a nie światła czy produktów AF to byłbym szczęśliwy,ale to by było chyba za proste,mam nadzieję,że się mylę.

Marku, myślę, że przyczyną Twoich kłopotów to świeży, sterylny zbiornik, w którym zwierzaczki głodowały, do którego lałeś dużo preparatów, i w którym ciągle "grzebałeś". Na to nałożyło się jeszcze niewiele powietrza w odpieniaczu.

Właśnie dlatego zdecydowana większość forumowiczów radzi Ci dać zbiornikowi odetchnąć przez dłuższy czas.

EDIT

Dżizus, ależ błedy dziś robię.... wstyd

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma się bardzo prosto :)

Po pierwsze nie mamy najmniejszych szans odbudować takiej mnogości form życia w akwarium, a po drugie i najważniejsze tam ten pokarm jak i to co z niego zostanie łacznie z odchodami itp po prostu przepływa, woda cały czas płynie, nie wiem czy się jasno wysławiam, załóżmy żeby ten metr kwadratowy szczelnie odgrodzić na przykład szybami, i dostarczyć tam te 750g żarcia, po 24 godzinach ten metr kwadratowy by po prostu zgnił, moim zdaniem przynajmniej.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze, ale w naszych baniakach tez sie mnozy jakieś życie, plankton, pierwotniaki itp. i one moga w sumie dac calkiem pokaźną masę, nie ma to wiele wspolnego z karmieniem z zewnątrz systemu. nikt 500g mrozonek nie kaze nam przeciez wrzucać zeby bylo bogato ;) ale to daje tak czy inaczej do myslenia

Ale czy w pierwszych kilku miesiącach życia zbiornika ??? Ktoś kiedyś powiedział, że SPSy to dopiero po co najmniej roku.

Seb, oczywiście masz rację. Mi chodziło o możliwości/potrzeby pokarmowe.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz sobie zmieniać na 1000 w hqi i nic sie nie stanie jeśli będziesz Marek lał róznego rodzaju badziewie do wody i kombinował

ja przez rok nic nie dawałem żadnego żarcia żadnego abc ani tym bardziej nowości nie sprawdzonych a niektóre spsy przez ponad rok urosły ok 15cm

aha Marek i najważniejsze po4 ostatnio odnotowałem 0.50 małą hanką :woot:

i spsy mają kolory nawet

także u ciebie obstawiam ,lanie badziewia jakiegokolwiek

a troszke pomysl zanim kupisz nową lampę ;)

dla przypomnienia akwa Jarka teraz to już chyba 4 lata na ledach http://www.fotosik.pl/u/jaro72/album/972816

hepatus1000 Włodziu

Jacek56

czyli jak byś tak dobrze pomyslał to byś ledy wykluczył jako problem u ciebie

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zaloze sie ze to wina kiepskiego pienidla,ktore nie wywala z systemu nadmiaru bakterii ktore w systemach probiotycznych wystepuja w znacznej ilosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myślę , że są korale które w danym akwarium nie będą rosły i tyle. Skoro inne rosną to po co robić cały bajzel , dla jednego czy dwóch korali ? Marek zastanów się po prostu odpuść , zobacz na prosty koral Xenia u jednych rośnie jak szalony u innych nie.

Co do oświetlenie LED , zakładam że koral trafił do Ciebie ze stajni AF a oni pewnie nie świecą ledami więc tu masz jakąś odpowiedź. Ja przerabiałem china ledy , zbiornik w przeciągu 3 miesięcy umarł dosłownie wszystkie SPS odjechały , nie dyskryminuję tego oświetlenia , ale w mojej ocenie HQI + T5 to jest to co korale kochają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fal. Może zbyt autorytatywnie na temat led ?

To co nie wyszło u Ciebie wcale nie znaczy że u nikogo nie wyjdzie.

Każdy zbiornik jest inny i każdy taki sam. Ja jadę na ledach 2 lata.

I mi nie wyszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi