tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2012 Ale Marek ma chyba siporax od dawna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Hmm...,W moim odpieniaczu mam pompy 2 x 3100l/h ale jak wspomniałem wcześniej powietrze faktycznie słabo ciągną.Skały mam mało bo takie było zamierzenie,za nią jest właśnie siporax,którego mam 17 litrów.Wczoraj go 5 godzin czyściłem,każdy krążek szczoteczką do zębów i na dziś mi jeszcze zostało.Syfu z tego było sporo,w środku było zarośnięty gąbkami,osłonicami i rurówkami.Efekt taki,że rano redox już był 310 a więc fajna poprawa. Obieg 6000 teraz wydaje się być dobry po zmianie hydrauliki bo naprawdę widać mocny przepływ przez sumpa i chyba pompy nie trzeba będzie zmieniać.Co do polimerów to kiedyś miałem w starym baniaku,raz nimi z mojej winy wywaliłem sobie baniak,ale jakoś nie przekonały mnie,chyba wolałbym lać czystą wódkę.Na razie cała chemia odstawiona,dołożyłem adsorbera fosforanów,mam jeszcze węgiel w sumpie od tygodnia.Zastanawiam się co zrobić z azotanami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Marek , ja do polimerów Ciebie nie przekonuje jak pewnie wiesz kręciły sie u mnie dobre dwa lata jak nie dłużej i z nich zrezygnowałem bo czegoś mi tam brakowalo , tak przynajmniej mi się wydawało , po dwóch miesiącach jednak stwierdziłem , że zabawa z ZS+ZB to nie dla mnie i mojego baniaka. Najrozsądniej w moim przypadku było wrócić do tego co się sprawdzało i pozwalało na bezproblemową zabawę w akwarystykę. Co do pienidła to faktycznie może powinieneś zastanowić się nad zmianą pompy Laguna 6000 + wirnik z RS gwarantuje Tobie że będzie moc a zużycie prądu bedzie śmieszne. Jeśli zdecydujesz sie na zmianę pompy to mogę Tobie przesłać wirnik osadzony na ośce ceramicznej , co prawda jest po przejściach brakuje kilku pinów , ale wymiata niemiłosiernie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Ja widzialem u K.Tryca w sklepie fajne wirniki igielkowe po 80zeta,skontaktuj sie z nim bo moze da rade któryś dopasować do tych pomp co masz juz w odpieniaczu. Niestety te wirniki co ma Hydor to jakas kpina,zamiast pinow sa płaskie łopatki.jak on ma rozbijać porządnie wodę z powietrzem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Myślę,że mogę sprawdzić odpieniacz z nową pompą.Musiałbym zaślepić 3 otwory a do jednego podłączyć nową ? Mogę też spróbować wymienić wirniki,myślę,że to pierwsze będzie pewniejsze.Fal,chętni sprawdzę Twój wirnik a ma ktoś może wolną Lagunę 6000 ? Sprawdziłbym sobie to i kupił nowe,ewentualnie bym odkupił te używane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Wymiana pompy to bardzo dobry kierunek. A jak już ogarniesz odpieniacz to na azotany możesz spróbować z NO3:PO4-x Red Sea - to jest coś podobnego do VSV. U mnie bardzo szybko zbiło to azotany podczas gdy ani wódka ani VSV nie dawały rezultatów. T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Napisałem do jjabłońskiego bo widzę,że sprzedaje taką pompę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 a na koniec po modyfikacjach okaze sie ze jest prawie dobrze, kasa wydana i wydasz kolejna :-) Lubie takie kombinacje, wymien rurki, pompe, jakis wirnik itp... i zostaw body - wyjdzie tyle co odpieniek a efekt bedzie troche lepszy -bez sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 (edytowane) I tu sie zgodzę z Marcinem, takie kombinacje z modyfikacjami odpieniacza odbijały mi się czkawkę przez kilka miesięcy aż w końcu powiedziałem sobie nigdy więcej odpieniacza DIY. Inamr, moja pompa już niestety poszła. Poza tym obawiam się że przy Twoim body po dodaniu pompy która Ci wtłoczy 1500l powietrza na godzinę będziesz miał nieustające przelewanie odpieniacza. Do takiej ilości powietrza potrzebna jest szeroka rura reakcyjna w kubku. Dla porównania zobacz na BK tam masz 15-20 cm a ile ma to twoje cudo, 3-5 cm? To nie jest konstrukja do takiej ilości powietrza. Myslę że już prędzej 2x pompka powietrza typu Ehaim 400 za 100 pln. http://www.eheim.com...ps/air-pump-488 dopcha Ci te 400l/h do wirnika tylko czy ten wirnik da radę to zmielić? Możesz spróbować zawsze to tylko 100 pln na pompę , Taką samą pompkę dałem ostatnio do Turboflotor 5000 Twin i z 2x150 l odpieniacz dostał prawie 2x400 i zrobiła się normalna piana. Ale za efekty u Ciebie nie ręczę. Twój zbiornik idzie własnym nieodgadnionym i nieprzewidywalnym torem Pozdrawiam serdecznie JPJ. Edytowane 16 Grudzień 2012 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 (edytowane) Dlatego tak jak wczesniej napisalem dolozyl bym mescha,rozwiercil doloty powietrza do pompy,jak sie da(najtansza opcja)jak sie nie sprawdzi to wtedy kupno nowego pienidla. Edytowane 17 Grudzień 2012 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brevis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 Marek, mam lagunę 6000 z wirnikiem igielkowym made by DarekB, mogę Ci ją pożyczyć żebyś sprawdził jak u Ciebie będzie pracować, a później ewentualnie Ci ją odsprzedam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 jaro a miales mesha? Jak czesto czyscisz? Mesh fajny i wydajny ale jak go czesto czyscisz. Przy tych paprochach co ma inmar to bedzie mial 2 x w tyg czyszczenie wirnika jak chce miec wydajnie... Ogolnie jak dla mnie to albo zostaw odpeiniek i nie kombinuj albo wystaw go na allegro i jak sie sprzeda kup gotowca. Bez kombinowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 Mialem mesha i wiem ze trzeba co jakis czas go przeczyscic,ale to propozycja tymczasowa dopuki kasy nie uzbiera na nowe pienidlo, a nie rozwiazanie docelowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 Tylko kto mu pozniej kupi rozdlubany odpoeniacz? Nie ma co go ruszac. On po prostu jest super ale do mniejszego akwa i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 Wstępnie czekam od kogoś na nowy odpieniacz do wypróbowania,nie znam jego nazwy,ma być po świętach i wtedy się okaże.Na razie dziękuję Wszystkim za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2012 A spróbuj się dowiedzieć co to za odpieniacz ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Zaczynam się martwić coraz bardziej,bo kolejne acropory zaczęły bieleć,ale już w szybszym tempie.Oprócz tych korali wszystko rośnie ładnie i trzyma kolory.NO3-7 PO4-0,06 inne parametry w normie,Ph od jakiegoś czasu nie schodzi poniżej 7,9 redox rośnie i jest teraz 310-320. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2012 Marek zmieniałeś coś w ostatnie dni ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach