Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Kiflu najszerzej jak bede tylko mogl powiem Ci za jakis czas. Zanim podlaczylem filltr z polimerem stosowalem wodke przy ktorej udawalo sie z azotanami na poziomie 5-10. Jednak fosforany zawsze mialem duze bo nie uzywalem absorbera, ktory lezy w szafce od dobrych 8-9 miesiecy. Nadzieje pokladalem w alkoholu. Ostatnio na tescie Merck skonczyla mi sie skala. Nabylem mala Hanie. W pierwszym tescie dwa tygodnie temu pokazala pokazala 0,79. Tydziem pozniej 0,62 ale test robiony po podmiance. Zobaczymu co bedzie z jakis czas. Z absorberem jeszcze sie wstrzymam by sprawdzic jak pelety beda sobie radzic. Wyzszy poziom z pewnosci utrzyma sie dluzej bo zagnoilem skale lejac zepsuty fitoplankton, a to jak wiadomo zawiera duze ilosci fosforanow. Skala bedzie puszczac jeszcze przez dlugi czas wiec wszystko wyjdzie w praniu. Producent jednak pisze wzmianke ze przy niefoto i naprawde obfitym karmieniu by utrzymac Po4 na ksiazkowych wskazaniach mala pomoc absorbera bedzie potrzebna. Polimer mam od 4 marca. Przez pierwsze tygodnie trzymalem go w kubelku, potem walczylem z filtrami wlasnej konstrukcji. Finalowo peletki spoczely w lekko przerobionym filtrze fluizacyjnym. Czas pokaze. Pozdrawiam Grzesiek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Moim zdaniem podejście znacznej liczby osób do kulek, żeby nie mówić brzydko, nieodpowiednie. Czy Wy naprawdę myślicie, że kulki to lekarstwo na całe zło? Uważacie, że jak u kogoś wszelaki syf i plagi to po włączeniu kulek w zaglonionym zbiorniku będziemy mieć las kolorowych spsów? Sorry, ale podejście niezbyt ok. Kulki na pewno nie są antidotum na całe zło, a jedynie czymś co w znacznym stopniu ma uprościć nam prowadzenie baniaka i przejmować część filtracji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Właśnie do tego zmierzam co napisałeś, grono ludzi strasznie wychwala kulki, pisząc że są najlepsze, a moim zdaniem to raczej w 70% podejście należy zmienić a nie rodzaj wspomagania filtracji. Przeglądając wątki dotyczące BioPellets wielu "młodych" morszczaków stwierdzi że to jest jedyna słuszna droga, bez problemów i wybojów , niestety pewnie tak nie jest więc proszę szanownych kolegów pisanie również o niepowodzeniach bo to pomorze inny i mnie bo chce w nowym baniaku spróbować tej nowinki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Nie kuleczki lecz chęć szczera zrobi z ciebie bohatera Kulki są pomocą, narzędziem, bardzo dobrym co prawda, ale trzeba umieć się nim posługiwać, inaczej kupa. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 ja zastartowalem kulki ponad tydzien temu w sobote,pierwszy dzien bylo wszystko dobrze w poniedzialek rano pztrze a cale akwa biale jak bym wlal mleko,ten stan utrzymywal sie przez 5 dni,po tygodniu w niedziele rano patrze woda czysciutka jak krysztal,narazie jest dobrze,do tego musialem przerobic filter zeby byl leprzy efek,wczesniej kulki lataly i w jednym miejscu robily dlugi postuj,moze to byla wina,teraz mam przerobiony filterek i fajnie sie obracaja,rownomiernie,bede sprawdzal jakie sa wartosci po4 i no3 jak bedzie caly czas zero i czeba bedzie dawac wiecej papu,to jak dla mnie mija sie z celem i wywale kulki i zainwestuje w 40-50 kg sakaly,sory mariusz ale zapomnialem zrobic zdjecia filterka jak bedziesz to zobaczysz jak go przerobilem,z lenistwa mi sie nie chcialo,filter skonczylem okolo 2 w nocy i przelozylem kulki na szybko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 I tutaj seb się z Tobą zgadzam. Osobiście u mnie także kręci się "impreza" Byłem w niedziele u K.Tryca i wiem, że to działa:) Kulki są kolejną metodą na prowadzenie baniaka i moim zdaniem na obecną chwilę najlepszą a zarazem najprostszą Jestem jak na razie bardzo zadowolony:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 mariusz ale zapomnialem zrobic zdjecia filterka jak bedziesz to zobaczysz jak go przerobilem,z lenistwa mi sie nie chcialo,filter skonczylem okolo 2 w nocy i przelozylem kulki na szybko Spoko, wpadnę do Ciebie po ten drugi filterek to zobaczę co wymodziłeś Z drugiej strony to ludzi pewnie interesuje jak to cudo wyglada, zapodaj fotke to przedyskutujemy temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 dobrze wiesz ze jak cos robie z dzialu diy to jakos tak mam ze nie lubie sie chwalic,pozatym za duzo roboty zeby zrobic zdjecie,potem wklejac nie mam po prostu tyle czasu,jakcorka dorosnie bedzie wiecej wolnego dla mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 ja zapakowałem kulki w pietek, do dnia dzisiejszego woda biała jak bym mleko wlał, a kulki płukałem w osmozie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Mam pytanie trochę z innej baczki (nie wiem czy już takie padło) Mianowice gdy kulki nam się już kręcą ok. miesiącach-dwóch i nagle mamy brak zasilania na 3-4 h to giną nam bakterie, które na nich są i mamy sliczne bagno, po włączeniu prądu wszystko nam trafia do akwa i katastrofa gwarantowana... czy są jakieś sposoby aby tego uniknąć? Jakieś odprowadzenia etc. ? Gdy jesteśmy w domu to nie ma problemu, gorzej jak jesteśmy gdzieś w pracy czy na urlopie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Mr_Garden zawsze UPS-a możesz sobie kupić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 heh no faktycznie nie pomyślałem :dance3: z tym, że pompy mocnej za bardzo nie dam ze względu na długość ewentualnej pracy UPS'a Za tydzień przyjdą do mnie części i składam sobie filterek do peletek... mam już dosyć wódki (ile można) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Coś więcej możesz napisać co zamówiłeś , i z jakiego sklepu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Na Twoje 200l to maxi jet 500l/h wystarczy a to ciągnie 5W ? Wiec UPS na długo powinien wystarczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Co do przerwy 3-4 godziny to rozmawiałem z Krzysztofem bo znajomy miał ten problem i dowiedziałem się, że nic się nie stanie przy takiej przerwie w dostawie prądu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 No to w porządeczku :dance3: Snakecharner rurę zamawiam tutaj (2mb) także sobie coś jeszcze zrobię może reaktor wapnia http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.sklep.akces-plexi.nazwa.pl/photo/product_info/b/4/d/1_b4d8a621f043.jpg&imgrefurl=http://www.sklep.akces-plexi.nazwa.pl/p/pl/3930/rura%2Bz%2Bplexi%2Bpmma%2Bbezb-%2B-%2B50mm3mm%2B-%2Bdl-200cm.html&usg=__wTDAHeitqexyM5LrVL-uv6RGq2M=&h=210&w=170&sz=21&hl=pl&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=X1ITDbP-PY_DLM:&tbnh=106&tbnw=86&prev=/images%3Fq%3Drury%2Bz%2Bplexi%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1 Sitka i resztę pierdół zamówię u Skiby, ale dalej myślę czym zaślepić górę aby to estetycznie wyglądało (muszę się pobłąkać po sklepach z hydrauliką i art. PCV ):good: Pompa nie duża tak jak Mariusz pisze coś ok 500l/h, z czasem dam większą lub zrobię nowy filterek jak się przerzucę na 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 jakiej średnicy kupiłeś rurę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 średnica zewnętrzna 133 mm, Grubość:ścianka rury 3 mm za 296zł 2mb ale na allegro widziałem za 50zł kawałki po 50cm podobno na dowolny wymiar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach