Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Czerwiec 2010 ja zrobiłem filterek zasilany od góry ( do panelu) na pompie Maxi Jet 250 i jesz prawie na maksa przytłumiona. Co prawda do 125 litrów, mało pelletek, ale spokojnie by wystarczyła do większej pojemności. Wykorzystałem rurę 50 z miniflotora. Dużo zależy też od średnicy otworu rury którą woda wypływając rusza pelletki. Jak będzie za duża średnica otworu, lub za duża średnica rury reakcyjnej, wtedy potrzeba mocniejszych pomp a mnie zależało na oszczędności energii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Czerwiec 2010 robi59, co Ci tam puka, jakie kulki? Widze że macie głośne systemy ! u mnie jest jak makiem zasiał i było słychać jak obracające się peletki uderzały o dno filtra . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Lipiec 2010 Z całą odpowiedzialnością muszę przyznać, że biopellety działają znakomicie, trzeba tylko cierpliwości. Nie wolno kombinować, trzeba stosować się do zaleceń producenta tj. min 100 ml medium/100l wody w obiegu. Żadnych specyfików KZ, lampy UV, ozonu, ostrożnie z mikroelementami, a szczególnie z jodem. Zasada jest prosta- karmić obficie. Wskazany jaest bardzo wydajny odpieniacz i reaktor/ew. filtr węglowy do usuniecia produktów nadmiernie rozwijw=ających sie agresywnych szczepów bakterii. Bakterie szybko zuzywają potas, więc suplementacje jest wskazana. SPS z czasem same zaczna nabierać kolorów. Przy ballingu ograniczcie podawanie soli bez NaCl. Robi 59, masz jakąś obsesję sprzętową, wypij 0,75 to Ci będzie szumieć, a nie pukać:dance3: Pozdrawiam Wszystkich mających głośne systemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Lipiec 2010 Przy ballingu ograniczcie podawanie soli bez NaCl. Tak z ciekawości zapytam skąd taka obserwacja ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Lipiec 2010 Co się kryje pod hasłem: "bardzo wydajny odpieniacz"? IMO każdy to może zrozumieć inaczej. Tak na przykładzie mojego zbiornika: 600l, kopia BK200. To wystarczy? Czemu należy ograniczać mikroelementy? I też mnie ciekawi ograniczenie soli bez soli przy Ballingu. Swego czasu można się było sporo naczytać o niebezpieczeństwie wynikającym z nierównego lania składników tej metody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Lipiec 2010 Bio-Peletki sa juz u mnie w baniaku 15 dni gdy mierzylem PO4 na poczatku (Hanna Checker) mialem 0,04-0,06 dzisiaj rece mi opadly 0,08-0,09 i nie chce pokazac inaczej. Na 1000l w obiegu mam zasypane 600 ml. Moze czas zmienic hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Lipiec 2010 Mariusz, dosyp pelek, u mnie też było różnie, jak się czaiłem. Teraz śmiga 1,5 l i wszystko jest o.k. W ballingu jest 6 roztworów+ 3 na podniesienie Ca, Mg i kH oraz sól bez NaCl. Ta ostatnia wyrównuje poziomy siarczanów i niedobory mikroelementów i to ją właśnie można ograniczyć. Przy laniu 3 roztworów Ca Mg i kh lejemy równo, lecz nie zawsze. Osobiście zrezygnowałem z mikrospecyfików i daję sól TM, ale 30g/2l bo jest bogata. Ewaise, jeszcze jedno, kopia odpieniacza to nie oryginał, nie obraź się. Może fajnie pienić, a będzie usuwał nie to, co potrzeba. Różnie jest to rozwiązane w różnych odpieniaczach z najwyższej półki i wierz mi, że skopiować oryginał, to nie taka prosta sprawa. Najbezpieczniejsza jest kostka lipowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Lipiec 2010 Osobiście zrezygnowałem z mikrospecyfików i daję sól TM, ale 30g/2l bo jest bogata. a mogę wiedzieć w jaki sposób podnosisz zasolenie skoro dajesz tylko 30 g na 2 litry ?? no chyba że mówisz o 3 roztworze ballinga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Dajmen, to chyba jasne, że mówię o soli bez NaCl:lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Ewaise, jeszcze jedno, kopia odpieniacza to nie oryginał, nie obraź się. Może fajnie pienić, a będzie usuwał nie to, co potrzeba. Różnie jest to rozwiązane w różnych odpieniaczach z najwyższej półki i wierz mi, że skopiować oryginał, to nie taka prosta sprawa. Najbezpieczniejsza jest kostka lipowa. Akurat konstrukcja BK200 jest bardzo prosta. Nie bardzo rozumiem jak może usuwać "nie to, co potrzeba". Nie bardzo rozumiem tekst o kostce lipowej. Jak to się ma do mojego pytania? Może inaczej: załóżmy że mam BK nówkę sztukę kupioną uczciwie za 6000zł. Czy dla 616l akwarium z BioPellets będzie to wystarczający odpieniacz? Odnośnie ograniczania soli bez NaCl, może mi ktoś wyjaśnić powód? Roztwór ten leje się do akwarium w określonym celu. Swego czasu było sporo tematów na forum o nierównomiernym laniu składników Ballinga i o zaburzeniu równowagi jonowej. Więc nie bardzo rozumiem w jaki sposób stosowanie pelletek ma wymuszać ograniczenie soli bez NaCl. Jakie reakcje chemiczne zachodzą, gdy stosujemy te polimery? Nadal nie rozumiem jak mają się te kulki do mikroelementów i dlaczego je też trzeba ograniczyć. Będę wdzięczna za wyjaśnienie. Z jednej strony te kulki to miła wizja minimalizacji NO3 i PO4, ale z drugiej spore ryzyko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 BK oryginał będzie wystarczający, ale zastosowanie niewłaściwej pompy lub nieodpowiednich materiałów to ryzyko zmiany polaryzacji pęcherzyków powietrza, które odpowiadają za prawidłowy proces usuwania zanieczyszczeń. Pewnym, ze odpieniacz pracuje dobrze może być ten, co ma skimmer ze wtryskiem. Przodujace firmy wydają duże środki na badania i posiadają potencjał naukowców, nowy model nie powstaje z dnia na dzień, a konstrukcja dla niektórych pozornie banalna jest z wielu powodów nie do podrobienia. Dlatego są tak dobre. Pellets to dodatkowa bomba filtracyjna, którą trzeba umieć okiełznać. Bakterie mnożą się na potęgę i zużywają mnóstwo substancji potrzebnych do chemosyntezy, a w akwarium zostaje koralom ochłap, stąd może brać się brązowienie i słaba pigmentacja. Dolewanie specufików może pogłębiać ten proces i mamy załamanie systemu. pozdrawiam sympatyczną koleżankę, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Jak zdecyduję się na kopię skimmera, to sama jej robić nie będę. :sad: Ale dziękuję za informację dotyczącą wydajności odpieniacza. Ciekawa opinia o BP, wg opisu producenta miało być tak łatwo, a jak widać nie do końca tak jest. Póki co nie dokopałam się do artykułu wyjaśniającego, co za substancje są przy stosowaniu BP zużywane i z tego co zdążyłam zauważyć, to sporo osób metodą prób i błędów ustala dawkowanie dodatkowych "specyfików". Na to jeszcze nie mam wystarczającej wiedzy, ani mocnych nerwów. :shocked: Również pozdrawiam i dziękuję za informacje. Jednak BP nie dla mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 hi.hi,hi,hi jak chcecie to moge Wam nzpisać wykład np. o obcinaniu paznokci ,że tylko orginalne obcinacze robią to najlepiej i bezpiecznie. Moim zdaniem kopie robi się po to by ulepszyć oryginał ale wtedy to nie jest kopia.Tylko nie mówcie że np BK jest idealny i nic nie trzeba w nim zmieniać bo to będzie świadczyć o ślepej wierze w zapewnienia producenta o doskonałości jego sprzętu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Chciał bym przypomnieć ze ten temat nie jest o odpieniaczach i ich budowie. Kazdy następny post nie na temat będzie skasowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Mario ty nic nie kasuj bo to nie jest NR :shocked: Przerzuć do innego tematu PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 No dobra , wale na temat,a więc jak to jest z kolorem kulek pracujących w systemie ? gdzieś na forum obcojęzycznym widziałem że mały ciemny prawie brązowy kolor , to normalne ? U mnie śmigają kilka m-cy i mają kolor jak w dniu włożenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Robi59 jak dosypiesz świeżych kulek to zobaczysz jaka jest różnica w kolorze. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 Czy ktos uzywal "nowych kulek" ? Oczywiscie NP od Krzyska Tryc'a. Pytam bo wlasnie je dostalem ( w tym miejscu dziekuje Krzyskowi za profesjonalne podejscie do biznesu i reklamacji ! ) a nie wiem czym sie roznia (oprocz ksztaltu) i czy je miksowac ze starymi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach