ktryc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 NP-reducing BioPellets dostępne już w Polsce w sprzedaży hurtowej oraz detalicznej Najnowszy, przełomowy produkt, który umożliwia utrzymanie przy życiu nawet najtrudniejszych, niefotosyntetyzujących organizmów w akwarium (np. Dendronephtya) bez wzrostu poziomów azotanów i fosforanów. NP-reducing BioPellets stworzone są z biodegradalnych polimerów, które stanowią źródło organicznego węgla. Są złożem w postaci drobnych pigułek, na którym osadzają się, namnażają i odżywiają bakterie tlenowe. W procesie nitryfikacji dochodzi do skutecznego oczyszczenia wody ze związków takich jak azotany i fosforany. Nadwyżka bakterii zostanie spożytkowana przez korale i innych mieszkańców akwarium lub usunięta z wody poprzez odpieniacz. Najlepiej jest więc umieścić wylot z filtra z NP-reducing BioPellets przed odpieniaczem, co dodatkowo zwiększa wymianę gazową – usuwanie CO2 i dodanie O2. Przeciętnie potrzeba ok. 2-4 tygodni, aby mogła powstać wystarczająca ilość bakterii i rozpoczął się etap obniżania poziomów azotanów i fosforanów. NP-reducing BioPellets po pewnym czasie zużywane przez bakterie zmniejszają swoją wielkość, dlatego też należy uzupełniać ich ilość (ok. 100 ml) co 3-6 miesięcy. W początkowym okresie zaleca się użycie 0,5-1 l na 500 l objętości systemu. Zalety tej metody: § NP-reducing BioPellets stymulują lokalny wzrost bakterii w komorze filtracyjnej, nie w całym akwarium. § Zapobiegają one rozwojowi cyjanobakterii, ponieważ bakterie rosnące na NP-reducing BioPellets będą rywalizować z niepożądanymi mikrobami. § Nie istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania pigułek § NP-reducing BioPellets nigdy nie wymienia się, jedynie co jakiś czas dosypuje się, by uzupełnić ubytek. § Jest efektywnym i prostym sposobem eliminacji azotanów i fosforanów z wody, niewymagającym codziennego dawkowania. Ważne: - Potrzebny jest silny odpieniacz, dobre napowietrzanie wody w akwarium. - Należy utrzymać duży przepływ wody przez NP-reducing BioPellets, żeby zapobiec powstawaniu gazu siarkowodorowego. NP-reducing Biopellets mogą być umieszczone w filtrach kanistrowych lub reaktorach fluidyzacyjnych. Druga opcja daje lepsze rezultaty i zapobiega gromadzeniu się detrytusu (martwej materii organicznej). - Zastosowanie ozonu i UV przez złoże pigułek negatywnie wpływa na osiedlanie się bakterii na pigułkach i wydłuża czas dojrzewania filtra Więcej o NP-reducing BioPellets tu: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1694529 Dystrybucja: Krzysztof Tryc AQUA-MOR, www.zanclus.net Zainteresowanych proszę o kontakt: krzysztof.tryc@gmail.com tel. 604070673 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 witam, jak z oferta, jesli mozna prosze na: leszto@gmail.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Ciekawa sprawa, ależ to było by wygodne ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Nie że się czepiam ale azotany zawsze były usuwane w beztlenowym procesie denitryfikacji. Można poprosić rozpiskę procesu usuwania azotanów w procesie nitryfikacji (tak jak zapewnia producent). Jakie szczepy bakterii biorą w tym udział? Przypuszczam, że ten preparat to jakaś forma żywic jonowymiennych. Cały proces redukcji ilości azotanów nie ma nic wspólnego z bakteriami. Ale czekam na jakieś naukowe opracowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Teraz jak pojawiły sie bio pellets to pojawi się sporo ładnych zbiorników , bo bedzie łatwiej zapanowac nad glonami , cjano i innymi wynalazkami które czerpia pozywke z NO3 i PO4. Szkoda ,że wczesniej to nie bylo dostepne , zeo by było zbedne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 @Paweł Nie rozumiesz chyba do końca czym są te "kulki" i jaki cel ma ich użycie. biodegradalnych polimerów, które stanowią źródło organicznego węgla To nie ma być tylko podłoże dla bakterii jak np. zeolity, to ma być "pokarm". Bakterie "zjadają" to medium, rozmnażają się, rosną zużywając poza węglem z "kulek" także NO3 i PO4 pobrane z wody, po czym są usuwane przez odpieniacz. Tak mniej więcej wygląda ogólna zasada działania wszystkich bakteryjnych systemów filtracji, czyli vodka method, ZeoVit, UltraLith itd. ( oczywiście te systemy często się znacznie różnią, zasada jest jednak podobna). Sam produkt ciekawy ( nie wiem czy nie najciekawszy produkt z tej dziedziny w ciągu ostatniego roku) i będę go obserwował z ciekawością Zobaczymy co napiszą pierwsi użytkownicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 pochwalimy sie napewno , filterek juz czeka na zasypanie 4 L kuleczek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Skoro zachwala to słynny Pan Tryc to zaplanuję odpowiednią komorę w panelu planowanego zbiornika. Może to być w panelu chyba? Przepływ wody od spodu złoża i powinno odpowiednie wzruszanie załatwić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Witam też jestem zaunteresowany ofertą pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 jak do każdej nowinki i do tej podchodzę ostrożnie. zakładając nawet że "biopelki" zaskoczą, i faktycznie będą redukować to czego oczekujemy, to zastanawiam się nad poniższym: ... Ważne:- Potrzebny jest silny odpieniacz' date=' dobre napowietrzanie wody w akwarium. ...[/quote'] silny czyli jaki? tak jak zazwyczaj mamy zbiornik x2? czy też jeszcze silniejszy? ... Ważne:... - Należy utrzymać duży przepływ wody przez NP-reducing BioPellets' date=' żeby zapobiec powstawaniu gazu siarkowodorowego...[/quote'] a co jak nam się zapcha na pewien czas taki filterek, i będzie za słaby przepływ? a w zasadzie co ze zbiornikiem jak się odepcha? założenia są ciekawe i aż zbyt proste, jednak dla ludzi o mocnych nerwach . tu w zasadzie 24h na dobę jest możliwość uwolnienia tego "gazu siarkowego" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Odpieniacz powinien byc wystarczajacy na tyle aby zapewnic poziom tlenu i nie dopuscic do spadku Ph poprzez Co2 które uczestniczy w procesie redukcji związków organicznych. Natopmiast przepływ nie musi byc jak wodospad , ale taki który zapewni ruch kulek , poprostu nie może zbyt mały gdzie kulki leża i sa tylko obmywane. Oczywiscie czym większy przepływ tym lepszy wiec zapas możemy sobie zrobic wg uznania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktryc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Nika, Wystarczy odpieniacz wskazany przez producenta x 2. Oczywiście, im silniejszy tym lepszy. Dla biopellet najlepsze są filtry fluidyzacyjne. Jeśli zapewnisz odpowiedni przepływ wody, nie powinny się zapchać, tak jak przy rowie. Chyba że zdarzy się awaria prądu. Ale wtedy niezależnie od filtrów, padnie Ci wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 @PawełNie rozumiesz chyba do końca czym są te "kulki" i jaki cel ma ich użycie. To nie ma być tylko podłoże dla bakterii jak np. zeolity, to ma być "pokarm". Bakterie "zjadają" to medium, rozmnażają się, rosną zużywając poza węglem z "kulek" także NO3 i PO4 pobrane z wody, po czym są usuwane przez odpieniacz. Tak mniej więcej wygląda ogólna zasada działania wszystkich bakteryjnych systemów filtracji, czyli vodka method, ZeoVit, UltraLith itd. ( oczywiście te systemy często się znacznie różnią, zasada jest jednak podobna). Nie rozumiesz chyba do końca mojej wypowiedzi. Skoro zostały użyte naukowe terminy w opisie działania to ja chcę opis działania a nie marketingowy koncert życzeń. Szczególnie, że te terminy nie są od czapy tylko oznaczają konkretne procesy. Na razie nie kupuję "nitryfikacji usuwajacej azotany i fosforany". I tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 bardzo dziękuję za wyjaśnienie, z ciekawością będę śledzić wyniki testów. ale uczciwie przyznaję, że ja z tych "bojąco-panikujących" i raczej uczę się przez obserwcje/relacje i konsultacje. za mało we mnie hm... ikry (?) do testowania (dotyczy to zresztą wszystkich nowości). ale kibicuję i trzymam kciuki, bo jeśli te "biopelki" zaskoczą to faktycznie sporo pomogą. pozostaje jeszcze kwestia dobrania odpowiedniej dawki (podobnie jak przy zeo) do danego zbiornika by sprostać wyzwaniu. jak mówiłam , trzymam kciuki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 Nieźle, gościu który to opracował napisał na Reefcentral, że testowali to przez trzy lata zanim całkowicie granulki zostały zjedzone przez bakterie. Oni tam gadają o tym od sierpnia ubiegłego roku. Ciekawy jestem, czy jeśli te granulki są takim dobrym źródłem węgla, pokarmem dla bakterii to czy istnieje możliwość przedawkowania tych węgli, tak jak np. z Zeostartem. Czy jakaś większa ilość tych węgli nie wydostanie się z tych granulek do obiegu ? Chociaż napisane jest, że nie można przedawkować. Jestem pod wrażeniem pomysłu, dawno tak się nie nakręciłem, nareszcie jakiś nowy temat i to bardzo ciekawy. Powiem szczerze, że już dzisiaj patrzyłem się na moją Rowę w filtrze dziwnym wzrokiem, ale zobaczymy. Ciekawe też, w jakim stosunku fosforany do No3 będą „pochłaniane†No nic, trzeba czytać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 Coś nowego , jestem ciekaw jak to bedzię faktycznie funkcjonowało, na KZ napaliłem sie jak łysy na grzebień i kicha prawie baniaka nie wysadziłem w powietrze . Z tymi kulkami to bedzie tak samo jak z innymi innowacyjnymi metodami, natury nie da się oszukać. Funkjonowało to bedzie przez max 3 lata. Akwaria prowadzone na zeo te z nie maja długiego żywota. Oczywiscie tak jak zachwalaja to osoby które togo juz uzywaja lub bedą używały ,ze to działa oczywiście że działa przeciez nie wsadzą sobie do baniaka bomby zegarowej. Jestem bardzo pesemstycznie nastawiony , ale prosze nie odbierac tego jako moje "nie ", poprostu z bardzo niemiłymi doświadczeniami z zeo jestem bardziej ostrożny. Aktualnie moje akwarium funcjonuje bez jakich kolwiek ulepszaczy i jetem zadowolony bo widze jak jest i jak wygladają moje korale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 Skoro ten produkt jest z powodzeniem stosowany w oceanariach to trzeba traktowac to jako produkt sprawdzony . Nie sądze aby lekką reką w takich zbiornikach był stosowany produkt co do którego są wątpliwosci. Wiadomo jakich specjalistów zatrudniają i z jakich ekpertów rad korzystają oceanaria. Więc skoro tam to dopuscili to myslę że z tym ryzykiem nie przesadzajmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczekpl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 Czekamy na dostawę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wydaje się być strzałem w 10-tke. Relacje będą na bieżąco z fotkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach