Skocz do zawartości
ktryc

NP-reducing BioPellets

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń z ZEO pamiętam, że zbiornik dojrzał mi bardzo szybko.

I teraz zastanawiam się jak to będzie z tym nowym produktem? Czy będzie podobnie w nowych zbiornikach?

I pytanie nr 2, mocny przepływa to ile l/h.

Andrzej, wrzuciłeś już do siebie ten specyfik do głównego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ocelocik, ja Ci moge pokazac jak spsy zyja i nabieraja kolorow na ATSie i PO4 zjechalo mi z 0.36 na 0.02 w 4 tygodnie. i co? zalozysz sobie ATSa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosek ma rację, a duży przepływ ma za zadanie wypchnięcie kolonii bakterii z filterka, żeby się nie zapychał oraz przepłukiwanie złoża. Mocny odpieniacz jak w zeo musi wyłapac kolonie bakterii nasiąknięte PO4 i NO3 najlepiej przed dostaniem się do zbiornika. Nie musi tu zachodzic denitracja NO3 do N2 i cała rzecz na tym polega.

Nie chciałbym się wymądrzac, więc z góry przepraszam, ale wydaje mi się, że ten produkt jeśli działa tak jak myślę będzie naprawdę doskonały. Gratulacje dla Krzysia, strzał w dziesiątkę.

Już myślę o zmianie instalacji pod testy.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja już też nie moge się doczekać! Coś mi podpowiada że to jest to czego mój baniak potrzebuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odnosiłem się do tego, co teraz cytuje. Do tego trzeba podejść jak do kolejnego "bakteryjnego" systemu filtracji jak vodka method. Acz zgadzam się z Tobą, że najlepiej byłoby przeczytać naukową pracę na temat działania takiego specyfiku - z tym, że pozostanie to w sferze Twoich i moich życzeń. Nikt raczej sam z siebie nie podzieli się swoją wiedzą, jeżeli tylko może ją sprzedać.

A ogólnie co do tematu, to tak się zastanawiam i jak do teraz nie widziałem zdjęć żadnego ładnego SPSowiska z tymi "pellet"sami. Widział ktoś takie?

wystarczy zobaczyc ten zbiornik i wszystko wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten zbiornik kiedyś również wygladał przepieknie bez BIOPALLETS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to strzał w 10 czyli mistrzostwo świata już się nie mogę doczekać KULEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już trochę ochłonąłem i na razie wstrzymuję się z tymi peletkami, jeszcze nie przemówiło to do mnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaroslaw ja podobnie ;-) napalilem sie jak szczerbaty na suchary i jakos ciezko znalezc informacje rozwiewajce wszystkie watpliwosci. Prawie identyczna sytuacja jak z ledami sie zrobila ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że to NO3 i P04 zbija do 0 tak?? Ma ktoś może jakiś link z SPS-owym baniakiem?? jak się sprawdzi to przejdę na to ,na razie mam jeszcze trochę rowy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chwila a dojdziemy do tego że ten produkt jest do "kitu"...

a może tak jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale ten zbiornik kiedyś również wygladał przepieknie bez BIOPALLETS

Idąc twoim tokiem rozumowania można wyciągnąć wniosek, że skoro zbiornik nadal jest piękny, to biopeletki nie zaszkodziły mu. Skoro właściciel takiego (!) zbiornika włączył biopeletki, musiał uwierzyć w ich działanie.

Na razie nie mamy żadnych doświadczeń z tym produktem. Możemy więc opierać się jedynie na opiniach tych akwarystów, którzy go już wypróbowali. Do tej pory wszystkie komentarze są pozytywne. Nie należy przekreślać czegoś, czego się nie zna, tylko dlatego, że to nowe. Chcemy, by akwarystyka morska rozwijała się bez wprowadzania innowacji?

Pozdrawiam,

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOPALLETS ma jedną wielka wadę która w zasadzie wyklucza jego stosowanie [przynajmniej jak dla mnie] wymaga bowiem zastosowania mocnego odpieniacza... Odpieniacz wywala z wody więcej dobrego niż złego... W tym plankton który jest jak dla mnie najważniejszy..

BIOPALLETS uzależnia nas też od sklepu... podobnie jak mocny odpieniacz...

lepiej jest przejść na sprawdzone mało modne w Polsce rozwiązanie jakim jest filtr glonowy. Mogę o nim powiedzieć tyle co wy o BIOPALLETS bo dopiero go odpaliłem... ale więcej można przeczytać tu: [parę razy to już wklejałem]

http://www.marinebreeder.org/phpbb/viewtopic.php?f=132&t=4299

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony glony również potrzebują do życia całej masy pierwiastków i minerałów, a te glony rosną szybko i nieustannie je usuwamy z systemu wraz z kolejnymi minerałami i pierwiastkami, które pobrały do swojego szybkiego wzrostu. Zastanawiam się więc co nam więcej ogołoci wodę z tego, czego nie chcemy usuwać, ten filtr glonowy, czy mocny odpieniacz? Zarówno na jednej, jak i drugiej metodzie istnieją śliczne zbiorniki więc świadczy to tylko o tym, że istnieje wiele dróg do sukcesu i każda ma swoje wady i zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kondor

Producent twierdzi, że na BioPellets skorzystają właśnie mocno planktonożercy ( osłonice, gąbki, korale nie foto) w ramach suplementacji akwarium w bakterioplankton mnożący się na pigułach.

@KIDULT

Gdybym wiedział, czym jest ATS może bym się przejął. BioPellets to naprawdę ciekawy produkt, ale ciężko na podstawie tego co obecnie wiemy wyrokować o jego skuteczności.

Rah dobrze pisze - jest wiele dróg i to jest zapewne jedna z nich. Ale to dość niezbadana droga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że producent twierdzi nie świadczy o tym ze tak jest.

poczytaj trochę co napisali na forum w linku który podałem. A tam raczej piszą ludzie którzy wiedzą co mówią...
każdy odpieniacz wywala z wody np: plankton, białka, pierwiastki śladowe a do tego jeszcze np wapń... A właściwie nie usuwa amoniaku, azotanów fosforanów.

Filtr glonowy nie dość ze nie wywala z wody planktonu to jeszcze przyczynia się do jego rozwoju np widłonogów...
glony wcinają: azotany, fosforany, a nawet amoniak, czyli wszystko to co złe...

Glony pochłaniają też rożne pierwiastki śladowe ale na pewno nie tyle co odpieniacz... Zresztą można wlewać co jakiś czas trochę kenta albo fitoplankton [fitoplankton tez jest "pedzony" na nawozach zresztą to glony].

O skuteczności tej metody filtracji świadczy też to, że używa jej np niejaki luis >> jeden z niewielu gości na świecie, którzy hodują krewetki czyszczące... Być może właśnie dzięki glonowej filtracji osiąga tak duże sukcesy w hodowli zwierząt morskich... W każdym razie ja taki zmontowałem i czekam żeby się glony rozrosły. Jak makroglony w baniaku z koniami zaczną gnić to wyłączam odpienianie i zobaczymy co będzie się działo

chodi napisał:
Jaroslaw ja podobnie ? napalilem sie jak szczerbaty na suchary i jakos ciezko znalezc informacje rozwiewajce wszystkie watpliwosci. Prawie identyczna sytuacja jak z ledami sie zrobila ?

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Wchodzi nowy produkt i trzeba go jak najszybciej opchnąć za jak największe pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacytuję

Here are some advantages of an algae scrubber:

o Allows you to feed very high amounts without causing nuisance algae growth in the tank.

o Can replace waterchanges, IF THE PURPOSE of the waterchange is to reduce nitrate or

phosphate or nuisance algae. Otherwise, it does NOT replace the water change.

o Grows swarms of copepods.

o Increases pH.

o Increases oxygen.

o Will NOT spread algae into the tank. It removes algae FROM the tank.

o There is no odor from the algae (only a slight ocean smell when cleaning it).

o Is very quiet when flowing, similar to a tabletop decorative waterfall. Your pumps are louder.

o Introduces no microbubbles when built properly.

o Removes ammonia too.

o Works in saltwater, freshwater, and ponds to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi