Skocz do zawartości
ktryc

NP-reducing BioPellets

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez chyba popełniłem te błąd co Natan dodałem bakterie zeobak przy starcie peletek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, nic już nie dawaj, nawet jeśli system się rozbujał :) . Lepiej wrzucić do sumpa kawałek nieodgazowanej skałki na odbudowanie flory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurrrrr znowu troche zmętniała woda.

lps - dendrophylia gracilis full otwarcie, tuby widać ze dawno nie jadły.

gorgonie - mennelle i swiftie otwarte... diody od 2 tygodni sie nieotwieraja, no moze czasem jakaś jedną gałązke otworza i tyle, cirripathes aż żal patrzeć.

jeśli koralenie nie zaczną się otwierać to pellety niedługo wyladuja w smietniku.

no3 wg wczorajszego pomiaru - 25.

...

podsumowując - to co grymasiło to się otwiera, to co nie grymasiło jest zamknięte, coraz mniej jestem zadowolony z ''magicznych'' kulek.

...

Nie mogę robić zdjęć - bo korale są zamknięte, a musze je zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj też odpaliłem kuleczki,zobaczymy co z tego wyniknie :) Jak na razie nie widać żadnej różnicy,odpieniacz jak pienił tak pieni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natan - a z jakiego poziomu NO3 startowałeś? Cokolwiek spadło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku było pomiędzy 25 a 50.

po tygodniu test wskazał 10.

ostatni pomiar czyli po 2,5 tygodnia 25.

Dziś postaram się oddać jedna gorgonie do przechowania, bo nie jest z nią najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj robiłem pomiar małą Hanna 0,02 - 0,03 - 0,02

NO3 na 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Może ja opisze moja przygodę z magicznymi kulkami . Zdecydowałem się na zastosowanie kulek dwa miesiące temu , dokładnie od 10 maja . Przed włożeniem kulek ni z gruszki ni z pietruszki pojawiło mi się w baniaku Dino . Początkowo odsysałem przez ponad miesiąc , ale to nie dawało efektu . Po konsultacjach z bardziej doświadczonymi kolegami dokonałem pomału zmiany zasolenia z 1,024 na 1,027 . Po włożeniu kuleczek i zmiany zasolenia po około dwóch tygodniach dino zaczęło znikać . Po zaniku całkowitym dino po trzech może czterech dniach pojawił się miejscami na szybach i pompach glon zielony i cyjano . Cyjano w zbiorniku zanikło po kilku dniach . Od około dwóch tygodni nic się nie zmieniło , zielony glon pozostał . Co do korali to zaobserwowałem zanik kolorów ( nie na wszystkich ). Parametry wody przed włożeniem kulek były NO3 - 0 , PO4 - mierzone Hanką 0,03 . Co do NO3 nic się nie zmieniło , PO4 nie mierzyłem bo nie mam Hanki wiec nie jestem w stanie powiedzieć . Salifertem pomiar nie jest wiarygodny – malo dokładny . Czy kulki działają pozytywnie , czy negatywnie na razie trudno powiedzieć . Nie miałem tak jak co niektórzy piszą zmętnienia wody , zatrzymania pracy odpieniacza . Czekam cierpliwie bo morszczyzna jak już wcześniej zostało powiedziane to cierpliwość , cierpliwość i obserwacja . W obiegu mam 700 litrów wody i 800ml kuleczek , które mieszają się bardzo wolno .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nie rozumiem po co ładujecie kulki do zbiorników z "książkowymi" parametrami, bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po to bo wcześniej używaliśmy zeovitu lub rowy - a z rożnych przyczyn nie chcemy tego stosować - to chyba najprostsze wyjaśnienie

ja osobiście, żeby obniżyć koszty które szły na rowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja wlasnie.... ograniczylem kulki

nie to ze nie dzialaja - ale dzialaja za dobrze, wyczyscily mi wode do cna no3 i po4 praktycznie 0 a to jak wiemy....

Wiec zmniejszenie ilosci ma pomoc podbic NO3 - zobaczymy na ile sie uda :lol:

oczywiscie temat przedyskutowany z moim Wzorem niedoscignionym Akwarium Morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe słyszałem dziś od Łukasza.

Smith jesteśmy jedyni osobami nie zadowolonymi z kulek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem bardzo zadowolony , u mnie zaczely dzialac bardzo szybko tylko po prostu odpalilem ich za duzo i strasznie czyscily wode.

Za wydajne sa - przynajmniej w moim akwa - albo za malo karmie :lol: :lol:

Jak teoria sie sprawdzi to bede mial zapasow kulek na nastepne 2 lata :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje akwarium stan na dzień dzisiejszy:

p2-1.jpg

już nie wiem co mam robić.

jedna dioda sie otworzyla, to inne się pozamykały... fajnie

co może być przyczyną ?

smith masz te nowe kulki te brazowe czy stare białe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam stare z pierwszego sortu, nowe leza w szafce

powiem ci ze u mnie w sumpie tez dioda otwarta a tygrysek zamkniety - ciekawe czemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tygrysek ? :) co to ?

ja mam pierwszy sort i drugi sort w stosunku 1:1

...

generalnie powyzsze zdjęcie możemy porównać do tego :

22_d.jpg

bo właśnie tak wyglądało akwarium każdego wieczora.

więc jak widzicie dramat jak ch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niefoto bardzo ciezko przechodzily przejscie na pelety. Myslalem ze posadzilem baniak. Do tej pory nie wiem czy to jakis konflikt bakteryjny szczepow czy cos innego. Zwierzaki byly zestresowane okolo dwoch tygodniby, potem wszystko wrocilo do normy. Nartan nie spuszczaj nic do kibelka. Polimer dziala. Niefoto nie jest tak wcale tak latwo usmiercic, a po kryzysach dosc szybko wychodza na prosta i zaczna nadganiac zalglosci.

Pozdrawiam Dyzma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi