inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 Ja mam litr kulek i jak na razie u mnie nie widać śladów działania,więc też zastanawiam się na dołożeniu kulek,ale tych z nowej formuły.Chyba się nie gryzą ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 ale moje stare dzialaja super ( z pierwszych dostaw ), po prostu te mam tez :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 u mnie no3 z 25-50 w tydzień zleciało do 10. woda mętna od tygodnia, korale zestresowane od tygodnia, choc zauważam pierwsze objawy poprawy. Korale nigdy nie były aż tak długo zestresowane, nawet po podmianie 50% nie reagowały tak jak teraz. jak narazie wicej minusów niż plusów. nie wiem czy było warto, jak bym wiedział że takie będa skutki to bym jeszcze raz mocno przemyślał pakowanie ich do systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Moje z nowej formuły dzałaja juz chyba dobrze, po4 na hannie nic nie wykazuje, no3 lekko ledwo widoczne zabarwienie, ale to raczej test do bani . Karmię sporo wiec o po4 sie nie martwie że bedzie 0,0 bo zawsze cos jest lecz Hanna nie wykrywa jego może gdyby miała wiecej zer po przecinku to by cos wykazało. Korale wygladaja bardzo dobrze nowe przyrost na seriatoporach z dnia na dzień coraz wieksze, woda bardzo czysta , piach biały nie ma nalotów. W moim systemie gdzie ma ok 900 litrów wody jest 1000ml kulek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 fajnie przestał mi pienić odpieniacz, musiałem troszkę poprawić filtr - przez co musiałem wyjąc filtr na 5 minut z wody ale żeby od razu przestał pienić ? pellety po tygodniu: po jakim czasie schodzi zmętnienie wody ? generalnie daje im czas do niedzieli, jeśli nie bedzie poprawy, czyli korale nie zaczną się otwierać lub nie przejdzie zmętnienie wody to w poniedziałek lecą do kosza. jeśli ktoś mógłby coś doradzić to byłbym wdzięczny. jakaś chemia na usunięcie zmętnienia ? K.T mówił że zmętnienie występuje przy wysokim no3 no ale bez przesady - był zakwit ale zmętnienie już dawno powinno przejść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Natan spokojnie daj im trochę czasu , one naprawdę działają , odkąd kręcą się w moim zbiorniku nie muszę się martwić o PO4 i NO3. Faktem jest , że u mnie nie było żadnego zmętnienia więc trochę daje to do myślenia , ale jeśli miałbym Tobie doradzać to poczekaj , zmętnienie zejdzie. Chemia to nie najlepszy pomysł , wygląda na zachwianie równowagi więc jeśli jest to zakwit pierwotniaków , to pomoże lampa UV , w 48 godzin wyklaruje Tobie wodę. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 U mnie palety kręcą się miesiąc. Czy działają? W tej chwili trudno powiedzieć: jak miałem przed paletami NO3 2-5 mg/l tak mam i teraz. Z początku woda była lekko mętna, ale nie tak jak u kolegi Natana. Leję też bakterie Biodigest. P.S. Czy ma znaczenie to, że filtr stoi w tej samej komorze co odpieniacz? Koniecznie muszą być odseparowane? Wylot z filtra jest tuż przy wlocie pompy do odpieniacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 zmętnienie zmętnieniem, ale korale są pozamykane, ja wiem że przy spsach powiedzmy, że można czekać, ale przy nie foto to już tak średnio. odpieniacz wrócił do siebie. ponoć uv nie powinno się dawać przy starcie pellet. zwiększe chyba przepływ przez pelety bo aktualnie przepływ jest taki: http://www.youtube.com/watch?v=eFJ7crjKB-0 czy zostawić tak jak jest ? ale nieostry ten film Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Natan, powiem ci tak - ja nie mialem zmetnienia - w ogole... cos jest nie tak... korale otwarte - diody tez ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Natan, poczekaj spokojnie nic nie kombinuj z lampami uv, woda oczysci sie po 1,5 tygodniu. Twoje zmetnienie w porównaniu z moim to nic, ja miałem wode całkowicie biała korali nie widziałem ani tylnej szyby, tak jakby zamiast wody było wlane mleko do akwarium, tak silne zmetnirnie małem przez 1 tydzien potem codziennie było juz lepiej. Nic nie robiłem nic nie dodawałem wody nie podmieniałem czysciłem codziennie odpieniacz. Czekaj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 a przepływ jest ok ? lps zaczynaja sie otwierac swiftia też, reszta gorgonii pozamykana. obczysciłem dziś diody ze starej skóry i zobaczymy czy sie zaczna otwierać. clavularia tez pozamykana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 zrób taki aby kulki lekko sie obcierały i nie podnosły sie za mocno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 na filmiku chyba tak to wygląda jak się nie mylę . Z tego co widziałem u innych to przepływ jest ok . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2010 Korale się nie otwieraają, bo są najedzone do syta. Nie potrzeba UV, lecz cierpliwości. Każdy system dojrzewa inaczej, lanie bakterii też nie pomoże, samo musi dojść. Równowaga flory ustali się pod konkretny zbiornik, a lejąc bakterie przez cały czas ciągle zaczynamy od zera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Dzisiejsze pomiary Hanna kieszonkowa wskazywaly 0,05 - 0,04 - 0,03. Chyba peletki dzialaja i PO4 spada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 :DAle żeście mnie nakręcili sam zaczynam myśleć o tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 zaczeło się wszystko klarować. korale zaczynają się powoli otwierać... swoją drogą dwa korale zrzuciły skóre, chyba pierwszy raz ever i wogole nawet bym je o to nie podejrzewał. korale foto również wracają do normy. mam nadzieje ze w ciągu 2-3 tygodni wszystko będzie już full pootwierane i full odzywione bo musze pofocić troche i mi sie zbliża powoli deadline. :::::::: pierwsza rada jak na razie - przy starcie pelet nie dolewać bakterii (ja dolałem ampułkę biodigestu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 Sławek, śmiało z pelkami U mnie PO4-0,06, NO3-poniżej 2 i tak chyba jest dobrze, kolorki niezłe, a korale wyglądają, jak włochate stwory. W akrach, pocci seria nie widać szkieletów spod polipów, nawet monti tależowe jak ręczniki frotte , ale najlepiej mają się digitata, te to dopiero polipują- całe w 4-5 mm kwiatach. Niby parametry się nie zmieniły po pelkach, ale coś w nich jest Jeszcze jedno, w systemie nie ma nic oprócz odpieniacza, peleciaka i reaktora węglowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach