Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Może te priobiotyki go zużywały w jakiś sposób.Testu nie porównałem z innym,ale jak piszą brak potasu objawia się matowieniem montipor co się u mnie tym objawiało.Wcześniej nie mierzyłem tego parametru i tym bardziej nie podawałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, twoje akwa nie wyglada na takie ktore wymaga potasu na 100%.

tak jak inni pisza odstaw te fiolki, na mokro, siporax masz wiec luz, ogladj akwarium, podmianki rob i czekaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam,że tak zrobię,ale moje wypowiedzi były obronne bo nie wydaje mi się,że leję co popadnie.To była przemylana koncepcja na prowadzenie zbiornika podobnie jak z preparatami KZ.Kilkanaście miesięcy było bardzo dobrze,korale pięknie rosły i miały ładne kolorki.Zaczeło się od tego,że za długo miałem zerowe PO4 i NO3 i odtąd mam problemy.Te problemy tyczą się tylko acropor bo inne są w doskonałej kondycji.Nie wiem czy wsominałem,ale jest koncepcja jakiegoś wirusa bo tylko część acropor bieleje od doły,ale co kilka tygodni przenosi sie to na następną acrę.Z innej beczki dziwi mnie,że chystrixy bardzo wolno rosną a są to raczej korale szybko rosnące,a może mi się tylko tak wydaje,że wolno ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, jeszcze raz (bo mi już ręce opadły z hukiem):

1. To nie jest żaden wirus tylko nababrane masz w tym ledwie dojrzałym zbiorniku i tyle. Żaraz wymyślisz jakieś "złote" kropelki na tego wirusa i będziesz lał i lał i lał ....

2. Daj sobie spokój z chemią. Szczególnie z tym potasem, to jakaś paranoja - już tyle razy Ci mówiono: brak zaszkodzi dużo mniej niż nadmiar. Możesz też na jakiś czas robić co drugą podmiankę.

3. Ogarnij odpieniacz. Karm obficie zwierzaczki.

4. Ozon w dawce 5-10 mg/h przez pół godziny do godziny w nocy - nie spodziewaj się rezultatów z dnia na dzień.

5. Chcesz podnieść redox to napowietrzaj którąś komorę w sumpie.

6. No i oczywiście zaaplikuj węgiel... sobie :)

7. I zacznij wreszcie czytać/słuchać uważnie.

8. I nie pisz więcej, że przez kilka (kilkanaście ????? 8 to chyba max) miesięcy było OK bo już Ci tłumaczyliśmy z czego to wynikało.

9. Co jakiś czas wzruszaj siporax (jeśli mnie pamięć nie myli to chyba to robisz).

W przyszłości:

10. Pomyśl nad reaktorem zamiast Ballinga - nawet gdybyś zainwestował w nowy to szybko się zwróci. Lejesz z ręki ???

11. Możesz spróbować z wódeczką lub VSV.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zapytam - siedzisz caly dzien w domu ? No bo podawanie ozonu bez jego kontroli czy tez kontrolera ktory go odetnie jakby co moze sie skonczyc....

reszta tak jak tomcio, tylko ja bym olal wodke :-) Rowe se kup czy cos. W erybce jest tansza niz AF'owa podroba rowy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej siedzę cały czas,ale w pracy jednak mam kontrolera,ale odpięty jest.Ozon podaję Sanderem 100 na czas na przykład 30 minut w dawce 50mg/h .Wczorajsza dawka i dzisiejsza nic nie dała,redox stoi na razie w miejscu na 280.Jest wpięty trójnikiem przed samym odpieniaczem,ale chyba słabo jest zaciągany bo ledwo go w powietrzu czuję,ale czuję,że działa.Jak był sebastkowy odpieniacz to było całkiem inaczej.

Wkład na fosforany kręci się w filterku przepływowym i działa bardzo dobrze,bardziej się martwię o NO3.

Tomcio,na spokojnie,napisałem dużo wyżej,że luzuję,ale wypowiadam się jeszcze w kwestiach,które mnie nurtują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Czy sander 100 ma pompkę powietrza? Ja używam sandera 25 i zasilam go pompką hailea, czy jakąś podobną - lepiej działa w ten sposób niż zaciągany przez zwężki. A co do tego że go nie czujesz - to znaczy że ma co robić twój ozon:)

pozdrawiam

ps. przerobiłeś już dolot wody?

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic nie ruszałem,nie mam części z drugiej strony jeśli miałbym zmienić odpieniacz to wolałbym by został oryginalny do sprzedania,tu się zastanawiam nad tym.Sander nie ma pompki,właśnie rano mu ją zapiołem na sprawdzenie.ewidentnie widać,że pienidło ma słaby zaciąg powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj jeszcze z tymi kolanami (tzn z ustawieniem). Jeśli planujesz zmienić odpieńka to i tak przyszły właściciel bardzo ucieszy się z przeróbki zasilania, bo oryginalny "pomysł" hydora jest "lekko" nietrafiony. U mnie po zabiegach które Ci opisałem to jest naprawdę maszyna do bicia bąbli, porównując do AP 702 (taki mam w drugim akwa w firmie) to wydajność jest podobna, a hydor bije delteca kulturą pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem testy i albo od wstrzymania podawania od wczoraj priobiotyków,albo od podania dziś i wczoraj ozonu,ale wyskoczyły mi parametry.

NO3 było 2 jest 10

Po4 było 0,04 jest 0,09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, jeśli czujesz ozon to znaczy, że dawka jest dużo za duża - zresztą jest 5-10 razy większa niż ci proponowałem. A i tak efekty prędzej da napowietrzanie w sumpie.

Jeśli chodzi o NO3 to poczytaj kilka postów wyżej - pisałem Ci, że Cię to czeka - poprostu Twój baniak zaczyna żyć. Te azotany mogą dobić nawet do 50 ppm.

Tylko spokój może Cię uratować.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym w odpieniaczu pompy wymienil na wydajniejsze,bo wymieniac body nie widze sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek , kulki do systemu i będzie spokój , ja zrezygnowałem z nich i jak widzisz szybko wróciłem. Zmodyfikowałem filterek i kulki kręcą się fajnie , po tygodniu PO4 spadło z 0,11 do 0,05 a jak dobrze wiemy one rozkręcają się dopiero po czterech tygodniach więc wszystko przede mną.

Co nie których kolegów ponoszą emocje i chyba powinni dać sobie na wstrzymanie , Marek nie jest nowicjuszem więc pewnie szybko ogarnie zbiornik. Co do ozonu już raz się sparzyłeś o ile dobrze pamiętam więc po co kombinujesz ?

Acropory lecą , trudno widocznie tak miało być , nie zawsze jest tak że będzie pieknie one wymagają stabilnych warunków o których wszyscy zapominamy , każde wahnięcie powoduje u nich stres a później jest jak jest.

Marek tylko spokój a będzie dobrze nie ratuj za wszelką cenę acropor bo będzie tylko gorzej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego co już wszyscy napisali ja bym dołożył pytanie o obieg wody. Marek, a jaką masz pompę obiegową? Hydraulikę przerobiłeś, a co z pompą. Z tymi odpieniaczami to ja mam dwa ale chyba są jeszcze za małe bo dopiero po roku widzę, że to chyba działa.

Marek aby Ciebie pocieszyć, że nie jesteś sam to Ci napiszę tak:

-koledzy powiedzieli zwiększ obieg zwiększyłem i nic.

-dokupiłem kolejny odpieniacz i nic

- redox 290

- ale po włożeniu siporaxu (już nie mam miejsca w sumpie) coś się zaczyna dziać. PO4 stabilnie utrzymuje się w granicach 0.1

Ja stawiam, że moje problemy wynikl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi