fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2013 Marek, a nie masz kogoś w pobliżu kto ma podobny sprzęt , żeby luknąć o co kaman ? Czasami jeden malutki szczegół potrafi zniechęcić do super sprzętu , tak było w moim przypadku , dzisiaj jest pięknie i niech tak zostanie , oczywiście są niuanse które bym zmienił. Wracając do Twojego BK zapewne diabeł tkwi w szczególe zakładając ,że pompa jest ok to nie ma takiej możliwości żeby on nie pienił , po prostu nie ma i koniec. Dziwne jest , że spada Tobie ph z czystej ciekawości zaglądałeś czy nie jest zatkana dysza wlotu powietrza w pompie ? Jeśli masz możliwość sprawdź pobór prądu czy pokrywa się ona z tym co pisze producent. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2013 Dzięki za wsparcie.Mam wrażenie,że mój ostatni post się stracił bo chyba odpisywałem,może go nie wysłałem,hmm Kupiłem tydzień temu miernik watów i pobór się zgadza jak najbardziej,przy okazji się zdziwiłem,że podłączony zasilacz laptopa do gniazdka a nie podłączony do kompa pobiera 15W,lecąc dalej w ciągu godziny w domu znalazłem niepotrzebnych złodziei prądu na 150W. Z tym pienieniem może jest OK,ale się spodziewałem super maszyny a ona jest podobna do Hydora i stąd moje niezadowolenie.Mam tylko jedną prośbę jak ktoś nie miał tego Hydora to niech nic nie pisze bo to jest naprawdę super maszyna i nieźle wymiata. Wczoraj,jak Tofik napisał podłączyłem wężyk do oryginalnego tłumika, drzwi od sypialni zostawiłem otwarte i okno było rozszczelnione.Efekt taki,że Ph rano było 8 a redox znów dobił do 300.Odpieniacz też ustawiłem na mokro i coś tam się nawet nazbierało. Tak się trochę przekomarzam,ale będzie dobrze.Przy okazji,Bartek jak pisałeś,ogarniłes go dopiero po miesiącu,możesz napisać na czym to polegało ? Może te pienidło działa dobrze,ale potrzebuje specjalnych warunków czego innym nie trzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2013 Marek wystarczy jak bedzie mial właściwe zanużenie i nie bedzie tłumione powietrze czy to nazywasz specjalnymi warunkami ? Zatankuj diesla benzyną i zgłoś reklację do serwisu ze nie jedzie...tyle na temat warunków BK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Powietrze jak już napisałem idzie z oryginalnego tłumika,natomiast poziom wody jeszcze mnie zastanawiam czy 26cm dla tak olbrzymiej pompy może robić jakąś różnicę,w instrukcji pisze,że może być nawet zanurzony do 30cm,hmm....Czekam jeszcze na Bartka odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Głębokość zanurzenia ma bardzo duże znaczenie . Tym więcej wody tym mu lżej podnieść wodę i wtedy jest problem z ustawieniem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 (edytowane) Ja to wiem,ale dla takiego potwora 1cm nie powinien mieć znaczenia,zalecany poziom 20-25cm.Na marginesie zrobiłem sobie dziś podstawki 4cm i go podniosę,ale już możliwości zajrzenia do kubka nie będę miał.Zobaczymy czy będzie poprawa Chciałem mu jeszcze zamontować czyszczenie kubka,ale to już nie wiem czy będzie wtedy miejsce.Może ma ktoś coś takiego do sprzedania ? Edytowane 12 Kwiecień 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Odpieniacz podniesiony o 4cm,czyli teraz ma zanurzenia 22cm.Dziś czyściłem kubek odpieniacza i sporo gliny odkłada się w szyjce kubka i na deklu,dość grubo tego było,nie powinno to raczej lądować w kubku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Marek to wszystko zależy od ustawienia pienidła , jeśli ma wywalać więcej piana musi być ustawionyw połowie szyjki , tylko po co ? Gdy tak miałem ustawiony strasznie trzepał wodę , dzisiaj mam ustawiony maksymalnie na suchą pianę brud odkłada się w szyjce ale mi to nie przeszkadza korale ewidentnie czują się lepiej więc jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Ok,wszystko rozumiem.W poprzednim odpieniaczu kubek myłem z kilka tygodni a tak co 2-3 dni wybierałem to co się odkładało szczoteczką,ale wtedy większość wpadała do kubka a teraz odwrotnie,z tym,że nie mam już dojścia do szyjki bo kubek jest pod samą szafką i czeka mnie mycie całego kubka.Jak często myjesz kubek ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Co 3 dni :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Odpieniacz podniesiony o 4cm,czyli teraz ma zanurzenia 22cm.Dziś czyściłem kubek odpieniacza i sporo gliny odkłada się w szyjce kubka i na deklu,dość grubo tego było,nie powinno to raczej lądować w kubku ? No i w koncu doszedleś do ładu z BK Marku mozesz go ustawic na mokro lub kupic glowicę czyszczaca np Vertexa. Ja nie czyszcze kubka czesciej niz co 2 miesiace. Glowica robi to za mnie 2 razy na dzień To błoto to syf z akwarium i znak że BK działa, z tym nie walcz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Jak zamontowałeś tą głowicę,wierciłeś w oryginalnej BK ? Jaka wysokość jest tego urządzenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 No i w koncu doszedleś do ładu z BK Marku mozesz go ustawic na mokro lub kupic glowicę czyszczaca np Vertexa. Ja nie czyszcze kubka czesciej niz co 2 miesiace. Glowica robi to za mnie 2 razy na dzień To błoto to syf z akwarium i znak że BK działa, z tym nie walcz... Przepraszam Marku że zaśmiecę Ci temat. W kwestii odkładania się syfu na ściankach a nie wyrzucania do kubka. Piana jest ale zatrzymuje się na górnej krawędzi i koniec. Jak to faktycznie jest,czemu się tak dzieje ? Kiedyś słyszałem że to oznaka braku materii w wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 (edytowane) inmar, kupujesz komplet masz tam dekiel z zamontowanym systemem - sa na stanie w Acroporze. http://glassbox-design.com/2008/bubble-king-self-cleaning-head/ Ja jednak mysle ze tanszym i lepszym patentem jest czyszczenie zraszaczem. Nie ma elementow mechanicznych i nic sie nie brudzi. Tu masz opcje ze zraszaczami w komorze reakcyjnej jak i do czyszczenia samego kubka. W takiej opcji w ogole nie wyciagasz go do czyszczenia :-) Edytowane 13 Kwiecień 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Hmm,może ten zraszacz będzie lepszą opcją,ale jak z zasilaniem wodą ? Do akwarium idzie mi tylko wężyk z wodą RO chyba,że postawić bańkę 5L z wodą i z tego będzie sobie urządzenie pobierało wodę ? Kwestia teraz dostania tego urządzenia w Polsce.Jak źle kombinuję to proszę o sprostowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 A ja się zapytam tak: Jak automat skrobie głoto w wnętrza rury gdzie ubija się pina, to co się z tym potem dzieje? Ja tego nie miałem, ale przyczszczeniu BK 160, błota było z 5mm grubości i zgarniając je w koło nie wyobrażam, żeby piana przerzucała to do kubka... BTW. Inrmar na razie odpuść i czyść kubek co pare dni, potem co tydzień. Zauważysz że ilość tego błota będzie stopniowo spadał. U mnie tak było, po wymianie z DIY na BK, przez dobry miesiac zbierałem więcej szlamu z rury niż płynu z kubka. To po prostu syf któego nie wywalił "kochany" hydor. Polataj tak cierpliwie z miesiac czasu jak woda się oczyści z tego błota to rura bedzie się mniej zasyfiać. I wtedy gdy podniesiesz jeszcze 1cm poziom wody (rurą z ściętą końcowką), będziesz już miał idealnie. A na tą chwilę tak jak mówię, wywala nienormalne ilości syfu zostawione przez poprzednika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 (edytowane) Ja to obmyslilem tak. Kupilem garden zraszacz - wywalilem ze srodka blockera, ktory jest tam wsadzony aby dostosowac zraszacz do cisnienia wod z kranu - u nas cisnienie nizsze. Wrzucasz maxi-jet 250/500/750 do sumpa kolo odpieniacza i podpinasz wezem pod zraszacz, ktory jest w pokrywie kubka zamontowany tak aby przy podawaniu wody zraszal rure kubka od strony komory reakcyjnej. I czyscisz woda z sumpa :-) Nie trzeba nic kombinowac tylko dostosowac dysze zraszacza do wydajnosci pompy. Pompa zalacza sie profiluxem co XX czasu. Jak zobaczysz filmik to oni tez robia to woda z sumpa. PS. Tofik jak zalaczasz to np. 2-4 razy dziennie na kilkanascie sekund, to ci nie narasta syf w tej rurze to co spadnie to jest wywalane do kubka. Ja kupiłem ten: http://allegro.pl/mikrozraszacz-zraszacz-podwieszany-90-l-h-i3119602235.html Caly z plastiku, wywalasz ogranicznik i zasuwa. Edytowane 13 Kwiecień 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 (edytowane) mój kot po przeczytaniu tematu Edytowane 13 Kwiecień 2013 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach