Skocz do zawartości
Gość

Jak ustawić Bubble king?

Rekomendowane odpowiedzi

Fal, Zobaczyłeś popę napisałeś, że kabel jest przyklejony silikonem i po sprawie. Wniosek z tego taki, że pompa leżała 3 tygodnie, każdy ją oglądał i nic z tego nie wynikało.

Ile wart jest zestaw nie jest tematem tego topicu i nie będę dyskutował na ten temat - żyje wg zasady - towar jest tyle wart ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kifu , ogarnij się a co ja niby miałem zrobić ? Zabrać pompę do domu ? Dla uściśnienia napisałem "  tam gdzie wchodzi kabel od zasilania widziałem silikon co już dobrze nie wróży " to nie jest głuchy telefon..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a po co Wam odpieniacze ?

Pienicie się lepiej niż BK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek ,tak pienie RS 300 urobek z czterech dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między 22 mm a 23 mm na wlocie do pompy odpieniacza to ogromna różnica w pracy odpieniacza. Pisałem o tym już dawno.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio,mam zamiar kupić kompletny wlot do pompy i nowa nakładkę,wszystko oryginalne,zobaczymy jaka będzie różnica w odpienianiu.Co do silnika to mam nadzieję,że jest dobry a my tylko źle robiliśmy pomiary,ale to jeszcze kwestia do wyjaśnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Było dużo rad, by zastapić firmową  pompę na Lagunę , i co nikt nie wie na jaką ?

Przepraszam , że nie na temat.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby jest tak że to zmodyfikowana laguna, ale co robią, jak, itd to już się nie dowiemy. To co wiem to pompy dla Royala są selekcjonowane, oni sami wyważają wirniki i jakieś tam inne cuda odprawiają. Idąc tym tropem to "M" to tylko zmodyfikowane BMW, AMG to tylko zmodyfikowany Mercedes itp. tylko że jeszcze nikomu nie udało się tego skutecznie i powtarzalnie podrobić. Czy zna ktoś jakąś Lagunę przerobioną na pompę do pienidła działającą załóżmy choćby trzy lata? Nie żebym chwalił Royala, ale jak dla mnie póki co jest nie do podrobienia.

Dokladnie sama laguna nie bedzie taka jak RD  bo jak Seb juz napisal Royal robi duze modyfikacje oczywiscie na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na plus czego? ze wirnik reci sie w bok? :-)

jedyne co moga dorobic to albo regulacje obrotów ( czego chyba nie ma ) albo stabilnosc obrotów przy wachaniach zasilania ale tez watpie.

W wersjach z silnikami DC, moga dawac swoje sterowanie i po to elektronika.

Dorabiaja bay pass - anti-lime calcium z aktywnym chlodzeniem wirnika ( boczny wezyk ) 

I tyle - Panowie to nie technologia kosmiczna - zwykla pompa o danej mocy i .... i wlasnie odpowiedni wirnik + korpus.

Stojan to stojan - nie czarujmy sie, albo moca wyrabia albo nie.

Z tego co pamiętam to pompy RD zbudowane są na OEMowych stojanach firmy Askoll - tak samo jak laguny.

Kupują je OEM i dodają swój wirnik oraz obudowę - z wyjsciami rur - i to jest istotne.

PS. SWC - producent skimmerow kozysta z tej samej linii moto blockow Askoll co Royal.

PS2. Żeby było jane - Royal nie jest producentem swoich pomp :-) Korzysta z OEM stojanów j.w. i dorabia sobie przód

Tak samo jak Deltec nie produkuje swoich super cichcych pomp obiegowych tylko korzysta z moto blocków Grundfos'a i doklada swoje plastikowe przody zamiast żeliwnych ( nawet wirnik zostaje Grundfos'a )

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wiadomo, że nie będzie jak RD, ale jaka to Laguna? Sam bede miał odpieniacz BK 250 body DIY , ale pompę kupuję RD , bo  jest najważniejsza w odpieniaczu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka, jaka.... sprawdz jaka pompa jest w BK250 i dobierz odpowiednia lagune lub askoll'a - my mamy ci znalezc ?:-)

A Seb, co mogą zmienić to można sprawdzić, w motoblocku nie grzebią bo on jest zalewany fabrycznie w procesie produkcji więc zwoji nie mogą ruszyć ( myślę że elektroniki też bo niby jak ? ( tej w motobloku ) 

Tak jak pisałem jedynie mogą rozwiercić baypass, zmienic wirnik i dodac swoj przod - tyle.

No i walnac odpowiednia cene :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smithpl

Nie chce by ktokolwiek szukał zamiennika , może któryś z forumowiczów tak po prostu ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy z tego co widziałęm to masz 250'ke czyli 1500l/h powietrza na zasysaniu.

Motoblok można dobrac ale wirnik i przod masz od royala?

Tu masz wersje DIY pompy z taka wydajnością właśnie z Askoll'em.

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1715107

IMG_0183.jpg

Tylko to wersja bez dodanego anti calcium bypass.

Pytanie czy to kwestia rozwiercenia pompy ( tak mysle ) w odpowiednim miejscu czy inny typ stojana.

Z drugiej strony.... inni produzenci skimmerow nie maja takiego patentu a jakos nie ma problemu z nadmiernym osadzaniem sie wapnia. I tak wloty powietrza zarastaja w BK wiec i tak trzeba czyscic co pewien czas.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar, nakładkę (krążek z igiełkami) na wirnik możesz kupić u Skiby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie z Skibą to załatwiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi