Skocz do zawartości
Gość

Jak ustawić Bubble king?

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat rozwinął się jak telenowela,ale z wątkiem dramatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh... szkoda gadać... a proponowałem porządny odpieniek.... proponowałem.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Informacja

W imeniu Marka wyslalem wczoraj dokladny opis problemu z pompa do Royala

Musze powiedziec ze dostalem odpowiedz dzisiaj rano (nie podaje tu dokladnych detali odnosnie marka pompy to mu napisalem na PW)

Tu chce tylko wam dac informacje wrazie czego jak odnosi sie do problemow Producent.

Wszystkie diagnozy sprzetu w Firmie Royal sa za DARMO musimy jedynie do nich wyslac dana czesc w calosci na swoj koszt (obie strony transportu)

czas  realizacji diagnozy od dostarczenia pompy od 3 do 5dni dostajemy odpowiedz co i jak jesli sie nie zgadzamy to dalej nic nie placimy jedynie ponownie odsylke  sprzetu do nas jest na nasz koszt.

Pozdrawiam Norbert

Edytowane przez Normad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisali w skrócie to co ci pisalismy , RD to nic innego jak zmodyfikowana laguna ktora jest pare razy tansza.

:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki model Laguny konkretnie ? Zastanawia mnie jeszcze moc tych pomp bo na mojej pisze 58W a na Lagunie 6000 pisze 65W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby jest tak że to zmodyfikowana laguna, ale co robią, jak, itd to już się nie dowiemy. To co wiem to pompy dla Royala są selekcjonowane, oni sami wyważają wirniki i jakieś tam inne cuda odprawiają. Idąc tym tropem to "M" to tylko zmodyfikowane BMW, AMG to tylko zmodyfikowany Mercedes itp. tylko że jeszcze nikomu nie udało się tego skutecznie i powtarzalnie podrobić. Czy zna ktoś jakąś Lagunę przerobioną na pompę do pienidła działającą załóżmy choćby trzy lata? Nie żebym chwalił Royala, ale jak dla mnie póki co jest nie do podrobienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem raczej za oryginałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek ty jesteś oryginał ,jedyny  :thumbsup: w swoim rodzaju

a co do oryginalności to jest jak z jeansami z rynku za 50zł made in china i wranglerem czy Lee za 3 paczki  oryginalne hehehe tyle że też made in china  :D

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

był wczoraj u mnie inmar ze swoim odpieniaczem. Trochę żeśmy pokopali, pogrzebali i oto wnioski - trochę zaskakujące....

1. zdjęcie nr 1 przedstawiam pobór Watów mojej pompy która jest identyczna jak od marka z tą różnicą, że moja ma 3 tygodnie. 276W to wynik zaskakujący i pokazujący, że jednak Marka pompa bierze według tego miernika tyle samo Wat - czyli teoretycznie uzwojenia i takie tam są dobre. Pytanie czy miernik może się mylić ? Rozmawiałem z kolegą który trochę zna temat elektryczności i mówił, że pompa może być tak skonstruowania, że zwykłym miernikiem nie zmierzy się prawidłowo poboru - co wy na  to ? 

2. zdjęcie nr 2 pokazuje różnice w średnicy wlotowej powietrza, rzeczywiście widać że jest może z 1mm różnicy ale według mnie to nie ma żadnego znaczenia - przecież możemy regulować ilość zasysanego powietrza do pompy.

3. zdjęcie nr 3 - rzekomy kabel uszczelniony silikonem - wystarczy się przyjrzeć, że pęknięta jest osłona kabla która zapobiega wyłamaniu kabla z obudowy. W żaden sposób to nie wpływa na cokolwiek - tylko estetyka na tym traci.

4. pozostałe zdjęcie pokazują pracę pompy od Marka na moim body oraz na Marka body - wg mnie nie ma się do czego doczepić. Dodam, że ja mam body zanurzone na głębokości 30cm - może to wpływa na poprawność pracy. 

5. Pomierzyliśmy wszystko co dało się pomierzyć suwmiarką, średnica wlotowa do pompy u mnie ma równe 22mm u marka 23mm, pozostałe miary takie same, jest różnica w średnicy wirnika, mój wirnik jest mniejszy o 5mm od Inamarowego. 

6. Co do rzekomego za mocnego dokręcenia wkrętki wlotowej co spowodowało spiłowanie tipów, wystarczyło zadać sobie minimum trudu aby porównać spiłowanie ze średnicą wkrętki - w żaden sposób się to nie pokrywa. W mojej ocenie one są tak oryginalnie spiłowane pod kątem, ale upierać się nie będę ;-)

To tyle, według mnie wszytko pracuje prawidłowo, pozostaje kwestia poboru - czy rzeczywiście miernik pokazuje rzeczywiste zużycie. 

post-320-0-52009900-1369806567_thumb.jpg

post-320-0-83735000-1369806601_thumb.jpg

post-320-0-34260300-1369806613_thumb.jpg

post-320-0-95202700-1369806631_thumb.jpg

post-320-0-63246500-1369806641_thumb.jpg

post-320-0-59695700-1369806650_thumb.jpg

post-320-0-16374000-1369806657_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

276 w ??  czy 27,6w

bo coś za dużo jak na pompę do odpieniacza   :D

dziwny wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, dziwny - w zasadzie wszytko się zaczęło tego jak inmar zrobił pomiar. Na wyświetlaczu nie ma przecinka, do tego Marek ściągnął do siebie elektryka który swoim przyrządem zmierzył pobór i tak samo mu wskazało. 

Dla mnie to jest bardzo dziwna sprawa, bo jeżeli kupuje nowy odpieniacz i na tabliczce znamionowej jest napisane 58W to czy Niemcy się mylą ?! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosiłem Normada o kolejny list do Royala,może nam wyjaśnią te wątpliwości.Wlot widać jest rozwiercony,zwężkę mam o 1mm większą,ale czy to może mieć znaczenie ? Te piny w wewnętrznym pierścieniu mógł zrobić jedynie jakiś ślimak,który się tam mógł zaklinować.

Acha,pozostaje jeszcze kwestia braku odpieniania bo to co u Kifla widziałem urobione przez 4 dni to u mnie przez 2 miesiące by się nie nazbierało.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek mam pytanie ,tylko się nie gniewaj no muszę !!

dlaczego ty jesteś głupi ? za przeproszeniem

kupiłeś jakiś badziew zniszczony doszczętnie bo widać nawet rurki musiały być połamane bo są wymieniane na jakieś szare z delteka

pompa dojechana ,wirnik zeszlifowane ma igły ,otwory porozwiercane i co???  chcesz żeby ci to ktoś wymienił na nowe??

nie wiem ale w jakim stopniu trzeba być niepełnosprawnym żeby taki szrot kupić ,a potem kombinować i udawać ( co się dzieje ,jak ustawić odpieniacz,dlaczego nie odpienia??)

wiesz\ co trzeba zrobić??

a posmarować smalcem i wy......ić psu na pożarcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juwewaldi, inmar może nie się obrazi ale ja się obrażę ;-P, 

czytaj ze zrozumieniem, starsze modele BK były ze szarymi rurami, nie wiem na jakiej podstawie wyciągnąłeś wniosek, że pompa jest dojechana ? Zpiłowane igły, ja ten wirnik miałem w ręce, i będę się upierał do póty do puki nie będę miał pewności, że to nie jest oryginalne rozwiązanie. Otwór jeden rozwiercony - faktycznie tylko wlotowy powietrza - co raczej nie ma wpływu na pracę.  Wlot wody który jest u Marka na 23mm - widać na oko, że jest to orginalne rozwiązanie - nie nosi śladów obróbki.  

Praca odpieniacza, chodził jego zestaw ok 10min w moim sumpie i już po tym czasie piana była ciemniejsza, ilość bąbelek w korpusie jest taki sam jak w moim. 

Edytowane przez kiflu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odpowiedz z Royala,przetłumaczoną dzięki koledze Normad,oto jej treść z dopiskiem:

A wiec zwyklym urzadzeniem nie sprawdzisz  dokladnego poboru pompy wedlog royala tylko specjalna stacja diagnostyczna (tak to w przetlumaczeniu nazwali) magnetyczno-indukcyjna mierzaca przeplyw poboru energi firmy Krohne (napisali ze to bardzo droga stacja diagnostyczna)urzadzenie pomiarowe  oraz ze gwarantuja iz pobor pompy jest maksymalnie jak na etykiecie podane (przy maxymalnym obciazeniu ok 60w) oraz ta stacja diagnostyczna moga regulowac rozne warunki pracy pomp .

Opisalem te roznice waszych pomp twoja i ta nowa :

1. ten wirnik co masz nie jest do tej pompy  (wedlog nich)powinien byc orginalny wielkosc 54mm

tu podali link jak wyglada org do twojej pompy (sprawdz i porownaj)

http://royalexclusiv...-2000::233.html

2. piny dlatego sie roznia jak i srednica bo nie sa od tej pompy  (czy byly tak org. czy spilowane tego bez przegladu nie moga opisac  jak i co to za wirnik jest - nie ich produkcji)

3.wtrysk wlotu pompy jest rowniez zly i wedlog nich ma to wielki wplyw na prace odpieniacza (oraz ten wirnik)

wtrysk prawidlowy powinien byc 22mm i kosztuje 18,30€

tu podali link z czesciami katalogowymi

http://royalexclusiv..._ersatz_deu.pdf

starsze modele sa identyczne jedynie rury zmieniali w miedzy czasie  roznily sie kolorami (zmieniali dostawcow)

a teraz najnowsze sa nawet polerowane koloru czerwonego bez napisow (te byly do tej pory jako ostatni model czerwone ale z napisami producenta rur)

4. wasze rowiercenie wlotu powietrza to rowniez moze jest orginalne i moglo byc ze w starszych modelach byla roznica 1mm  (kiedys w starszych modelach tak moglo byc ze sie roznia od terazniejszych) ale nie ma to wplywu bo mozna regulowac powietrze.

wyglada na to ze chyba masz szczecie i jedynie musisz nowy wirnik nabyc  oraz wtrysk 22mm

wiec chyba mogl bys zaoszczedzic wysylke i juz masz jakas czesc kasy na czesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi