Skocz do zawartości
AnT

Sekta Siporax-siarzy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem wszystko i sie chyba zarazilem...

Zamówiłem właśnie 10 litrów na początek i mam jedno pytanko, jak sie maja te litry do rzeczywistej objętości? Czy chaotycznie wrzucony litr wałków zajmuje naprawdę litr czy nie jest to takie dokładne? Pytam bo przyszedł mi do głowy pewien pomysł jak rozwiązać przegrody w istniejącym sumpie bez przerabiania go.

Z góry dzięki za odpowiedz.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luźno wrzucone zajmują tyle ile kupimy.Mam komorę 16,5 litra a siporaxu 17 litrów i właśnie troszkę zostało.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo kruchy jest siporax? Trzeba sie jakos super delikatnie z nim obchodzic? Chodzi mi glownie o czyszczenie czy plukanie siporaxu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos super delikatny nie jest ale jak spadnie na ziemie to sie rozwala na kilka czesci.

Na szczescie nie zmienia to jego wlasciwosci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nowy sump dość nie dawno,ale teraz zauważyłem,że siporax jest już u góry bardzo zasyfiony.Zagarnąłem nim tak po wierzchu kilka razy i w baniaku mam zadymę przednią.Co będzie potem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inmar, poukladaj, nie bedzie sie syfil. moj juz pracuje poltora miesiaca i jest czysciutki ale mam poukladany w rurki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej miałem tak,ale przy potrząsaniu i tak się rozwaliło.Przegrzebałem teraz kilka razy ten siporax,poleciało do akwarium sporo detrytusu i chyba korale będą miały używanie.Wydaje mi się,że jak mamy ułożone w rurki to 90% wody przelatuje środkiem i nic z tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro postaram sie zrobic fote to zobaczysz jak to wyglada u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, czytam o tym siporaxie, to jest jak mowicie szkło sprasowane w formie walców.

to ja mam alternatywę :)

Mikrokulki szklane do polerowania metali, zamiast drogiego i duzego objętościowo do masy złoża, siporaxu po prostu pudełko w sumpie z takim piaskiem, też będziecie mieli strefę beztlenową i denitryfikującą ale o mniejszej pojemnosci calkowitej, bo jak widać ten siporax to głównie ta dziura w środku, a tu taka sama masa mikrokulek bedzie miala 10 razy mniejszą objętość w sumpie.

Jesli chodzi o ten filmik na poczatku co jakis Włoch porównuje ceramike i siporax, to ze mu się sączy jakaś ciecz wynika z lepszego stykania siporaxów bo one są gładziutkie, a ceramika krzywa i po prostu 2 waleczki sie nie stykają, już lepiej jakby zważył przyrost masy/objetość suchego.

Poza tym pory w ceramice są mniejsze wiec mozliwe ze nawet barwnik nie przeciska się przez te pory, ale to juz ciężkie do oszacowania.

Edytowane przez jacek_1970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest sprasowane szklo,

to jest spienione szklo i ma raczj strukture taka jak pumex.

chodzi o to, ze material jest zupelnie "niereagujacy" i obojetny dla srodowiska.

ceramika to jednak ceramika i taka obojetna nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siporax dlatego nasiaka bo kazdy otworek jest na wylot a w zwyklej ceramice niekoniecznie i dlatego nie nasiaka tak jak siporax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest sprasowane szklo,

to jest spienione szklo i ma raczj strukture taka jak pumex.

chodzi o to, ze material jest zupelnie "niereagujacy" i obojetny dla srodowiska.

ceramika to jednak ceramika i taka obojetna nie jest

wczesniej przeczytalem ze to spiekane szkło z solą, wiec pumeks to to nie jest, ale po prostu sklejone ze sobą drobinki szkła które sa na tyle luźne ze materiał ten jest drożny czyli komory są po prostu ze sobą połączone.

Nasypane luźne mikrokulki tez bedą tworzyły takie komory wiec wszystko tak samo, no poza oczywiscie powierzchnią styku takiego złoża z wodą, siporax tu wygrywa, ale zastanawia mnie czy taka cienka w sumie warstwa jest w stanie sie odtlenić zeby powstał denitryfikator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siporax dlatego nasiaka bo kazdy otworek jest na wylot a w zwyklej ceramice niekoniecznie i dlatego nie nasiaka tak jak siporax

chodzilo mi nie tyle o samo nasiakanie co podsiąkanie na dlugosci kilku tulejek na sobie postawionych.

to zaden dowód bo ceramika po prostu nie styka się tak doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceramika to wyprazona glinka a glinka to mineraly mniej lub bardziej reagujace z woda

szklo z woda raczej nie reaguje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi nie tyle o samo nasiakanie co podsiąkanie na dlugosci kilku tulejek na sobie postawionych.

to zaden dowód bo ceramika po prostu nie styka się tak doskonale.

Miales siporax w rece? Siporax wcale nie jest rowny wyglada jak znieksztalcone rorki od temperatury ich gorne krawedzie sa pofalowane. Zwylka ceramika w tym ksztalcie jest bardziej rowna .

Nasiakanie kilku warstw jest spowodowane efektem naczyn wlosowatych ktore same zaciagaja wode a to ze pory w siporaxie sa na wylot to pozwala na zaciaganie przez kilka warstw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak troszkę poza konkursem.

Padło tutaj słowo pumex. Czyli spienione szkło.

Nie znam się na tym ale szkło jest chyba chemicznie obojętne. Za to bardzo porowate i lekkie.

Może to będzie lepsze od siporaxu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi