piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2008 Jarosław witaj, jaka wielkosc, cena i gdzie kuples? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2008 Pewnie w Acroporze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2008 Dokładnie w Acroporze i widziałem, że chyba jeszcze jeden jest w sklepie, ale nie wiem czy nie jest zarezerwowany. Wielkość tak na oko, to ma między 10 a 12 cm. Tego dnia, to kupowałem więcej innych rzeczy i byłem taki zakręcony, że nawet nie pamiętam ile dokładnie za niego zapłaciłem, i czy w ogóle za niego zapłaciłem:-))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2008 Takie rodzynki czasami sprzedawcy dozucają gratis przy wiekszych zakupach ))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2008 Z tego co wiem, to sa jeszcze dwie sztuki na zbyciu. Zdrowe, jedzace i w miare pewne, bo w sklepie siedza juz dluzszy czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2008 oj Andrzeju chyba ty masz takie szczescie, akurat jak cos kupowalem nigdy nie bylo sohala w formie gratisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2008 Tez mialem sohala kupowac ale jednak zdecydowalem sie ze kupie Ctenochaetus hawaiiensis, chyba ze nie uda mi sie zdobyc tej rybki to kupie sohala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2008 w akroporze byly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2008 Witam A. sohal został mi 1 szt około 12-14cm C. hawaiensis pływa w sklepie ele juz zarezerwowany. Następne C. hawaiensis powinienem mieć za 3 tygodnie. W dzisiejszej dostawie miałem Lipoproma carmabi, Stenogobiops yasha oraz dużo drobnych ryb i bezkręgowców do maleńkich akwariów. Jak zwykle dużo hodowlanych SPSów i kilkanaście super wybarwionych LPS z australi (Duncanopsammie, Blastomussy , Trachepchylie I Cynariny z CITESem oczywiście) Pozdrawiam łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2008 A mi właśnie wczoraj poleciał sohal kupiony u Francuzów. Nie zaczął w ogóle jeść i po trzech tygodniach od wpuszczenia odpłynął... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2008 No to współczuję, ech te ryby morskie, są piękne, ale czasem trudne. Mój około miesiąca pływa w akwarium, ale na szczęście je z apetytem glony, te Sprunga 3 rodzaje. I chyba nawet przyswaja ten pokarm, jest rześki i energiczny. Jak karmię mrożonkami, nie jest w ogóle zainteresowany, Spirulinę w płatkach olewa i nawet Cyclop eeze w płatkach ignoruje, gdzie inne ryby sie zabijają za tym. A w ogóle po wpuszczeniu, był zestresowany oczywiście, ale opychał się od razu Chaetomorphą, bo wrzuciłem mały kłębek do akwarium, wyjadł do końca przez kilka dni i potem przekonał sie do glonów na klipsie. Odpukać w niemalowane, na razie jest ok, chociaż to dopiero minął miesiąc i nie ma co się jeszcze cieszyć, aczkolwiek, może, może...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2008 Z moich obserwacji dorzuce, ze sztuka jaka jest obecnie w Acroporze je jak swinia ( odpukac w niemalowane ). Mrozonki ( kryl), spirulina czy nori - bez wyjatku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 u Francozow jest jeszcze jeden dosyc dlugo nie na namwiam do kupna ale informacyjnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2008 No i po Sohalu, tak jak pisałem, już się cieszyłem, że je rożne rodzaje glonów. Niestety troszkę ostatnio schudł, ale jeszcze wydawało mi się, że to nic aż tak niepokojącego, bo był pełen energii. Rządził w zbiorniku, bronił klipsa. Myślałem, że schudł troszkę od ciągłej obrony klipsa, mimo że wieszałem dwa. Przyjmował pokarm do dnia kiedy nie pojawił się w toni, a wieczorem wypłynął spod skał martwy. Bardzo energetyczna ryba była, być może potrzebowała bardziej urozmaicony pokarm, nie wiem, wiecie sami ile czynników wpływa na dobry stan zdrowia pokolców. Właśnie planuję większy baniak, cieszyłem się właśnie, że tam będzie pływał no i klapa... Mój jadł tylko glony, gdyby zechciał jeść mrożonki trochę, ta dieta byłaby urozmaicona. W sklepie jadł mrożonki, natomiast w moim akwarium, permanentnie bronił klipsa z glonem i każde inne pożywienie ignorował. Żadna inna ryba nie była w stanie podpłynąć do klipsa, no może tylko Naso Flamingi, kilka centymetrów większa od niego. Ech, z tymi rybami to jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2008 No to wcale mnie nie pocieszyłeś, mój pływa od miesiąca- problem dokładnie odwrotny, jeszcze jest gruby, miał przez 2 tyg kropki- powiem szczerze, że się już o niego bałem, był chudy. Mrożonek potrafi zjeść kostkę dziennie, ale jak mu wsadzę glona to nawet nie reaguje. Wybredny jest okropnie bo już mu podawałem przeróżne potrawy- 2 rodzaje sprunga, te ze sklepu do nori, specjalne algi z czosnkiem, suche płatki jbl, spirulina w płatkach i na arte coś tam płatkowanym aquaela kończąc. Nie mam pojęcia co zrobić żeby zaczął zieleninę jeść, głodzić go się boję, cieszy mnie fakt, że zeszły mu wszystkie kropki wygląda bardzo zdrowo, ma brzuszek ale z tego co się orientuję to pokolce potrzebują glonów. Może wpływ tu też miało towarzystwo- u mnie jest w zbiorniku sam kompletnie, może i mały ma baniak, ale na żadne pogonie nie traci energii, ruchliwy był od samego wpuszczenia i tak sobie pomieszkuje mam nadzieję, że nie zejdzie po 2 miesiącach bo z tego co widzę to one tak lubią, może sprawa podobna do naso które zdychały po jakimś czasie, mimo, że jadły- cyjanek uszkadza organy wew.? Pozdrawiam i przykro mi z powodu twojej rybki:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2008 No właśnie, u mnie mnóstwo energii spalał na odpędzanie innych ryb od swojego klipsa. Na taki wydatek energetyczny przydałaby się dieta z glonów i trochę mrożonek. Mam przeczucie, że u Ciebie pożyje dłużej. Bo jeśli ma brzuszek, nie wygląda że chudnie i nie musi intensywnie bronic swojego rewiru, to może będzie lepiej dla niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2008 Martwi mnie tylko, że nie je glonów i nie mam pomysłu jak go przyuczyć do przyjmowania zielska, spróbuję kruszyć te algi i rozrabiać z artemią może w końcu się przełamie, tylko co na to akwarium powie, jak codziennie będą gnić takie płatki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 Jaroslaw przykro ze padla ale widocznie nie miales na to wiekszego wplywu Zainteresowala mnie bardzo twoja stopka mozesz rozwinac choc troche nowe plany na akwa bo zapowiada sie mega zbiornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach