Skocz do zawartości
Gość Muniek

biokulki

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli moge sluzyc podpowiedzia ( Morog ) to ten film dobrze pokazuje jak powinny "krecic sie" kulki ...

Co prawda te polimery w Polsce sa niedostepne, ale zasada dzialania jest podobna ... Rowniez jegomosc pokazuje jak powinien dzialac reaktor ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R.I.P

poprzednim razem wszystko wskazywało na mój błąd, a nie wine biokulek

ale masz racje, 3 raz napewno już go nie użyje, przynajmniej jeśli nie zmienią formuły

w jakiś sposob muszą blokować popieranie Ca i Kh w akwarium

powodują rozjaśnianie gorgoni, i brak rozwoju SPSów

Jeśli ten sam produkt (NP reducing biopellets) działa wspaniale w wielu zbiornikach, a w innych nie, wniosek nasuwa się sam.

Używam NP biopellets w jednym zbiorniku od 1,5 roku, w drugim od 4 miesięcy. Oba zbiorniki obsadzone są głównie SPS-ami, nie stosuję żadnych metod wspierających poza dobrym odpieniaczem. Korale rozkwitają, mają piękne barwy, szybko rosną, woda jest przezroczysta. Parametry kH i Ca ustabilizowane.

Od poniedziałku zapraszam do sklepu AQUA-MOR na ul. Jagiellońskiej 71 (informacje na temat sklepu powinny ukazać się w niedzielę na mojej stronie www.zanclus.net ), gdzie naocznie można się przekonać o efektach działania NP reducing biopellets, zobaczyć budowę systemu, ustawienie reaktora, itp.

Pozdrawiam,

Krzysztof

www.zanclus.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ciezko uwierzyc, ale to prawda, woda kryształ, korale doslownie rozkwitaja, a piasek i skala u Krzyska swoja czystoscia mowi sama za siebie, nawet w trudno dostepnych miejscach jest czysciutki piaseczek. w takich warunkach koralom sie na prawde chce zyc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kulki dzialaja, ale ustawienie ich jest trudniejsze (przynajmniej dla mnie) niz zeovitu, poniewaz system reaguje z duzym opoznieniem na zmiany ich ilosci.

Jeszcze jeden sklep w Warszawie? Niezle jajca, zycze powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu to samo. Ludzie wam na prawdę wszytko jedno czy kólki czy peletki?

Potem się nie dziwcie....

Jak jeden myśli to a pisze o tamtym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tofik czepiasz się po prostu

chodzi o Np-reducing BioPellets i każdy rozumie o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie ( jesli sa takowe - jestem swiezy )....

Obserwuje od dluzszego czasu watki o biokulkach i widze ze wciaz wywoluja duzo kontrowersji ... Postanowilem przylaczyc sie do tego watku aby wymienic spostrzeżenia, moze porozmawiac o doswiadczeniach, moze troche doradzic lub uslyszec kilka dobrych rad, ale widze - przepraszam bardzo, ze POLACTWO to PIENIACTWO ... Wybaczcie ale kiedy czytam watek w ktorym widze skrajne emocje wywolane kulkami to nic innego mi nie przychodzi do glowy jak zastanowic sie nad tym czy to telenowela czy jednak grupa hobbystow, ktora sie wspiera nawzajem chociazby nawet doswiadczeniami ...

Mam wrazenie, ze Panowie Tryc, Niewiarowski czy Kudraszow ( przepraszam ze strzelam nazwiskami - wierzcie mi znane nazwiska za oceanem ) powinni wyrzucic swoje reaktory z kulkami i przylaczyc sie do FRONTU WYZWOLENIA KULKARZY ..., badz udowodnic, ze nie naleza do zadnego Lobby wspierajacego sprzedaz Bio Pellets, a jesli nawet - to i tak naprawde maja co pokazac. To taka, krotka dygresja tematyczna. Mam nadzieje, ze nikogo nie obrazilem. Tak to troszeczke z boku wyglada.

Ale do rzeczy. W USA sprzedaz kulek tak naprawde ruszyla z wielkim opoznieniem mimo calej euforii wywolanej w zwiazku rewelacyjnym ich dzialaniem. Amerykanie lubia przez wielkie L swoje produkty i proces wdrazania czegos nowego jest dosc dlugi. Wiaze sie to tez z prawem konsumentow, ktore tutaj jest bezlistosne dla producentow. Pomijajac fakt mozliwosci zwrotu produktu. Majac na uwadze to, ze w przypadku kiedy produkt jest wadliwy w niektorych wypadkach mozemy sie starac o odszkodowanie. A tutaj jest wielu takich, ktorzy tylko na to czychaja zarabiajac niejednokrotnie fortuny. A zatem producent musi sie liczyc ze szkodami, ktore moze wyrzadzic produkt. Mam na mysli wielkie oceanaria, ktore stosuja polimery jak i prywatnych Klientow, ktorzy naprawde zainwestowali kolosalne pieniadze w swoje akwaria. Poza tym nie zapominajmy, ze amerykanie sa wygodni, wiec caly ten biznes jest dosc zlozony bo nie chodzi tylko o grupe odbiorcow jako kilku maniakow kupujacych polimery do swoich domowych zbiornikow tylko o cala rzesze inzynierow, doradzcow, serwisantow, itd ktorzy wdrazajac produkt nadstawiali swoja reputacje zapewne i doswiadczenie. Amerykanski rynek zareagowal z opoznieniem tak jak opisalem ale za to lawinowo i pojawilo sie nagle kilku producentow, ktorzy zrobili na swoja modle kulki. To jest wystarczajacym dowodem na to, ( po jakims okresie milczenia gdzie na poczatku mozna bylo tylko dostac NP REDUCING BIOPELLETS nagle sklepy nam oferuja cala game polimerow ) ze to nie jest przyslowiowy chlam, niezapominajac o konsekwencjach plynacych ze zlego dzialania ...

http://blog.premiumaquatics.com/2010/08/warner-marine-ecobak-ulns-pellets.html - sam uzywam

http://www.vertexaquaristik.com/Products/Media/Probiotic/ProBioPellets.aspx

http://reeftools.com/news/npx-bio-beads-denitrification-pellets/#

http://www.marinedepot.com/Two_Little_Fishies_NPX_Bioplastics_Nitrate_Phosphate_Reducing_Polymer_Media_-Two_Little_Fishies-TL42240-FIFMBOBC-vi.html

http://blog.aquanerd.com/2010/08/np-reducing-bio-media-from-swc.html

Jest jescze kilku ...

Kazde opakowanie jest oczywiscie opatrzone DOKLADNA instrukcja obslugi, poniewaz amerykanin nawet na pudelku od Aspiriny ma pokazane jak otworzyc czyli gdzie nacisnac i w ktora strone krecic ... My mozemy sie z tego smiac oczywiscie ale te instrukcje sa swoistego rodzaju zabezpieczeniem przed Klientem, ktory moglby sobie zrobic krzywde otwierajac zle opakowanie aspiryny, a wierzcie murzyn potrafi :). Oczywiscie nie palam czyms w rodzaju nienawisci do tej grupy spolecznej.

Podobnie mogloby byc z polimerami, bo co by bylo gdyby przyslowiowy murzyn zle urzyl kulek i wysadzil akwarium w powietrze. Jak ogromne musialoby byc to odszkodowanie, poniewaz cala rodzina pograzylaby sie w smutku, kazdy mial depresje nie mogl chodzic do pracy, dzieci do szkoly a zona zrobic zakupow :). Oczywiscie mozemy sie z tego smiac ale tak to dziala w wielkim skrocie.

Kulki Panowie dzialaja jak najbardziej. Od 5 miesiecy uzywam po uprzednim prowadzeniu akwarium metoda Zeovit. Nikt z tych producentow nie zainwestowalby w produkcje na taka skale w cos co jest bublem.

Amerykanska instrukcja:

EcoBAK ULNS Pellets are a unique and revolutionary probiotic product that will change the way marine and reef aquariums are maintained. EcoBAK is a biodegradable polymer that serves as a stable and consistent organic Carbon food source and substrate for bacterial strains that consume organic compounds including Phosphate and Nitrate. In effect, ecoBAK reduces nuisance algae, clarifies water and supplies Planktonic bacteria as a food source for corals in the reef aquarium. EcoBAK works naturally, with NO harmful chemical additives.

PATENT PENDING

The ecoBAK system requires the use of a properly sized and efficient protein skimmer to export the additional waste products produced as the ecoBAK cleans the aquarium. Ecobak should be used in a fluidized media reactor with the output directed into the same area as the protein skimmer intake.

Directions for use: Use 500ml of ecoBAK per 100 gallons of true water volume. Rinse the ecoBAK in purified fresh water. The pellets can be soaked in purified fresh water overnight to reduce floating pellets. Add the rinsed pellets into a properly sized fluidized media reactor. Attach a pump to the reactor and adjust to flow approximately 100 gph per liter of ecoBAK. The proper amount of flow will create a gentle tumbling effect inside the reactor. Direct the output of the reactor into the same area as the protein skimmer intake. Within 3-4 weeks the ecoBAK will be sufficiently colonized with bacteria to begin reducing organic compounds. Aquariums with high bio-load may experience a short period of temporary water cloudiness.

Prosze zwrocic uwage na to gdzie nalezy umiescic wyjscie z reaktora, jaki powinien byc przeplyw i ze bardzo wazna jest ich ilosc.

Podsumowujac to co przeczytalem wczesniej ( spostrzezenia niektorych Panow ) wydaje mi sie ze bardziej powinnismy czerpac z doswiadczen Pana Tryca czy Niewiarowskiego niz probowac udowodnic im ze nie maja racji. Badz co badz jestem osoba zupelnie postronna mieszkajaca "daleko" od tych Panow, nigdy nie mialem okazji ich spotkac ani porozmawiac ale uwazam ze zasluguja na szacunek. Tymbardziej, ze jednak akwarystyka morska w Polsce jest wciaz drogim hobby i trudnym. Jeszcze dzielac sie spostrzerzeniami zastanawia mnie fakt jeden, a mianowicie: ktos iwestuje w akwarium morskie, probuje aby wygladalo topowo i montuje reaktor z BUTELKI OD COCA-COLI. Mozna i tak ale winne sa kulki. Moze ktos, kto nie ma zadawalajacych wynikow z dzialania polimerow powinien sie zastanowic jak to powiedzial kiedys Pan Niewiarowski nad SLABYM OGNIWEM.

Powodzenia i jeszcze wiekszych sukcesow tym wielkim i tym mniejszym rowniez, a przedewszystkim tym ktorzy ich nie maja, bo chodzi o dobro naszych podopiecznych, ktorzy sa zdani na nasza laske i madrosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie ciekawa uwaga, logicznie rozumując oparta głównie na tzw. amerykańskim micie, że wszystko co AMERYKAŃSKIE jest najlepsze... :)

uwaga moja nie dotyczy samych "kulek-pellets, itd"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisalem ze amerykanskie najlepsze ... Napisalem o sytuacji zwiazanej z poprzednimi postami. Chcialem zwrocic uwage tylko i wylacznie na szeroka game producentow Polimerow i to ze rynek zareagowal w ten sposob udawadniajac ze to nie jest bubel. Majac na uwadze to ze w przypadku tylko i wylacznie jednego producenta moglibysmy mowic o tym ze nie dziala. Prosze czytac uwazniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko co AMERYKAŃSKIE oznacza więcej niż tylko produkt made in usa... to styl życia i sposób myślenia i wiara w WIELKĄ AMERYKĘ... z antropologicznego punktu widzenia patrząc na zagadnienie.

co do "kulek" temat jest prosty:

1. jednym wyszło, innym nie wyszło

2. jedni wrócili do zeovitu, inni nie, itd...

to obala komunikat marketingowy jaki na początku towarzyszył wprowadzeniu produktu, że są proste, bezobsługowe, itd...

ja wróciłem do zeovitu, a na niepowodzenie z kulkami mogło się wiele złożyć... zły test, wymiana światła, zła sól, dwie kulki za bardzo podskakiwały, nie miałem specjalnego reaktora ze 150USD ....albo lipne kulki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z antropologicznego punktu widzenia amerykanscy sa Indianie. Z marketingowego punktu widzenia amerykanskie sa dolary. Z mojego punktu widzenia "patrz wyzej" dziele sie spostrzezeniami a propos Polimerow a ktos mi na dzien dobry nakleja etykiete MADE IN USA. Dobre :):):) Jednak pisze po polsku :):):). Nie musisz miec reaktora za 150 $. Ja mam za 40 $ :):):) A dziala jak za 450 $.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś innego miałem na myśli... ale ... z etnograficznego punktu widzenia to wszystkie mądrości życiowe zostały już powiedziane, np. w formie przysłów... np. wpadniesz wśród wrony... kraczesz jak one:) bez urazy!!!:)

z psychologicznego punktu widzenia to operujemy stereotypami, np. niemieckie = wysoka jakość i niezawodność - jak choćby ostatnio się okazało to tylko mit:) podobnie jak wysokie standardy USA:)

ale w temacie - ja się cieszę że wróciłem do zeovitu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciaz uzywam Amino, CV, PExtra, Kaliumiodid i Zeobac ( ten tylko przy podmianach wody ). Uwazam ze to doskonale produkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Groenendael mysle ze nie ma co sie zbytnio skupiac. Zawsze jest i bedzie grupa malkontentow i nie dowiarkow ktorzy musza "zobrazowac" winnego swoich bledow. Kulki akurat najlatwiej obwiniac za bledy w prowadzeniu zbiornika i ukyc swoje niedoswiadczenie.

Ja kulki krece od ich poczatkow na rynku. Zawsze krece kulki od Krzyska Tryca. Przez chwile winilem je nie slusznie za problemy z LPSami. Dla mnie to najprostsza metoda gdzie bardziej skomplikowane jest czyszczenie kubka odpieniacza :-)

Ale moze to i dobrze, nie kazdy musi uzywac tego samego. Jest tyle ciekawych produktow ktore mozna kupic drozej wiec... dla firm to i dobrze tongue.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsumowując.... bo nie mogę się oprzeć:) biopaletki są za***iste ponieważ:

ad 1. sprzedają je w AMERCYCE - a tak jak już coś jest to jest po prostu SUPER za***iste:)

ad 2. on WIE... bo ma trzecie oko skrywane pod grzywką... OKO WIEDZY I PRAWDY, zgłębił tajemnice nikomu niedostępne.... ot... moc osiemnastego kręgu wiedzy niedostępnej...kręgu szmitowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i jak tam kulki po tak długim czasie ?? warto czy nie warto stosowac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bez euforii. owszem obniżyły parametry jednak do pewnego tylko poziomu. Moje zdanie - warto stosować wiedząc jednak że to pomocniczy środek a nie docelowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco66 ale parametry trzymaja w normie No3 i Po4??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi