Skocz do zawartości
ktryc

NP-reducing BioPellets

Rekomendowane odpowiedzi

Robercie, na drugim forum kiedyś pisałeś ze masz kulki w 2 zbiornikach (przynajmniej tak mi się wydaje), ale fakt to było dawno temu (przy prima aprilisowym żarcie Skoczka) i myślałem że dalej się kręcą.

No ale mniejsza o to... ważne, że objawy mieliśmy identyczne... wczoraj w nocy po 2-3 tygodniach kulki wylądowały w kiblu - rano woda kryształ, po powrocie z pracy korale zaczęły się otwierać po raz pierwszy od 2 tygodni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, Natan moim zdaniem za szybko sie poddaliscie. Tez mialem taki sam efekt jak Wy. Mislalem ze posadzilem akwarium, ale czyms innym bo po polimerze sie tego nie spodziewalem. Pierwszy miesiac walczylem z odpieniaczem ktory przez felerna partia nie pienil. Korale zestresowane, ograniczenie karmienia, bylo bardzo ciezko. Starcilem dendro, scleronephthya. Drugi miesiac to walka z filtrem i szukanie odpoewiedniego przeplywu. NO3 nie spadalo, ale po kolejnych cierpliwych dniach w koncu system zaskoczyl i piersza oznaka ze dzieje sie dobrze zauwazylem na niebieskich gabkach. Pojawily sie bardzo sztbkie przyrosty, korale zaczely sie pomprowac przyjmowac pokarm. Nadrobily, niektore dalej nadrabiaja i pelety i sama przeprowadzke. Jak pisalem wyzej do tej pory nie kumama co jest przyczyna tych naszych "naszych akcji"

Nie becde chwalil czy polecal pelet bo to sprawa indywidualna. Kazdy ma swoje podejscie i sam wie co w skale piszczy. U mnie dzialaja, korale maja sie dobrze a karmie jak glupi. Wkrotce postaram sie zrobic zdjecia

Pozdrawiam Dyzma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może za jakiś czas spróbuje zaczne od 30-50 ml, ale teraz muszą mi korale troche odżyć.

btw ma ktos do odsprzedania 100 ml tych nowych najnowszych kulek ? Mariusz ? hehe

...

Grześ, u mnie sclero też poleciało, kupiłem kiedys za pół ceny ze względu na stan i pelety ja tylko dobiły.

Generalnie przestałem się bawić w miękkie niefoto - bo faktycznie na dłuższą mete są nie do utrzymania w akwarium. Szkoda zwierzaków, nerów i kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłka ze Szwecji więcej wyniesie jak te peletki są warte :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no faktycznie, nie zauważyłem że na obczyźnie jestes :)

ale jeśli ktoś ma 100 ml nowych pelet to chetnie odkupie, bądz zrzucę się z kimś na zakup 500 ml na pół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nowe kulki chodziły od tygodnia, ale był za mały przepływ i wczoraj wszystko wyciągnąłem i dopiero dzisiaj wszystko uruchomiłem od początku, tak więc można powiedzieć, że dopiero od dzisiaj zaczęły chodzić. Jest ich 500ml na akwarium 350l+sump, PO4 z wczoraj mierzone małą hanną 0,06, zobaczymy co będzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i może ja się wypowiem,

Mój system to około 700l w obiegu , kulki kręcą się od momentu kiedy pojawiły się na naszym rynku.

PO4 utrzymuje się w przedziale 0,03 - 0,06 raz w miesiącu dosypuję około 50ml bo takie jest zuzycie kulek. Mam ich około 1300 ml w filtrze , z NO3 nie mam żadnego problemu , ryby karmię sporą ilością mrożonek około 15 kostek IT dziennie , do tego zawsze po zgaszeniu światła 5 kostek mrożonek dla korali więc jak dla mnie kulki są pierwsza klasa , koszt miesięczny utrzymania kulek to 13 pln , to zdecydowanie mniej niż utrzymywanie sytemu przy absorberze. Zaznaczę że mam 5 pokaźnych pokolców , jednego chelmona , potężną skrzydlicę i jeszcze parę małych rybek.

Ważne jest to , że woda z filtra skierowana jest bezpośrednio do odpieniacza.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz pelety z nowej dostawy, kupiłem tez filt AM na allegro, potrzebuje jeszcze tych przyłączek na węże bo w tym co kupiłem są takie jak w RO, no ale sie kupi w AM.

Poza tym zmętnienie wody w akwarium, więc może to nie była wina pellet, był dziś u mnie Łukasz - ponoć woda smierdzi jakby zdechły 2 ryby, ponieważ nie czuje brzydkich zapachów to tylko zrobiłem wielkie oczy, korale pozamykane. No3 50 mg.

Jade sobie dziś do Kołobrzegu na weekend jak wróce to robie podmiane 50-70% i niedługo na nowo ruszą pellety i zobaczymy jak to bedzie.

Edytowane przez Natan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fal, u mnie jest 600 litrow wody, 1 litr kulek od 2 miesiecy i nie maja one wplywu na zbiornik. karmie 5 kostek dziennie i po4 nie zchodzi do zera. to jak Ty piszesz ze dajesz 15 kostek to jest dla mnie abstrakcja. wiec DLACZEGO kulki u jdnych dzialaja lepiej u innych wcale? dlaczego sa kulki z pierwsej, drugiej, trzeciej, etc dostawy i wszystkie inne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę Kidult ,że przesadziłeś z ilością kulek dlatego fosforany spadają wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi