Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Lipiec 2010 Grześ juz 2 tygodnie mnieły, i poprawy za bardzo nie widze. Wiem że długo zdychają, ale wiesz raz ze szkoda na to patrzeć, dwa nie moge focić :/ teraz sump wyglada tak: pompe od odpieniacza dalem za filtrem w komorze pompy powrotnej, wczesniej była pod spływem wody. teraz gdy już wiem jak powinien wygladać filtr to postaram sie zrobić konkret diy, dostosowany do moich potrzeb pelletowych. .... Smith, czyli zolta dioda hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 Natan: a tak z ciekawości: skoro korale były tak piękne, wszystko rosło... to po co te kulki? Pojawiły się jakieś problemy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 rosły nie tylko korale ale i azotany i rosły cały czas... ponoć granica której się nie powinno przekraczać to 50 mg u mnie już praktycznie tyle było i rosło by dalej... kiedyś jeszcze w 60 litrach przy prawie 100 mg parę korali padło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 Dziękuję za odpowiedź, teraz rozumiem skąd te kulki w setupie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 jedna czy tam dwie rybki i skad tyle azotanów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 jedna czy tam dwie rybki i skad tyle azotanów? Częste karmienie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 jak to w akwarium non photo ? :lol: w swoim tez mialem stale 50 NO3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 @Natan , ile masz kulek zasypanych . Wydaję mi się ,że przesadziłeś z ilosćią i wystarczy ogranicz trochę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 No ale przeciez producent pisze ze nie mozna tego przedawkowac. Ja u siebie mam 700ml przy akwarium 260L. Wszystko wydaje sie OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 mam 200-250 ml na 135 l + 60 l sumpa zastanawiałem się jeszcze nad kupieniem tych najnowszych i wymianę całości, ale wątpię by to coś dało. połowa jest z 'pierwszych' kulek a połowa z tych 'drugich'. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 ja dałem 500 ml kulek na 500 l + 100 l sumpa - może rzeczywiście macie za duzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 Proponowałbym jednak trochę zmniejszyć ilość. Producent podaje ,że przedawkowac nie można jednak z własnego doświadczenia wiem ,że zbyt duża ilość nie pasuje wszystkim koralom . Stres zauważyłem na niektórych LPS ach i po ogramiczeniu ilosci znowu zaczęły się otwierać na maxa. Zbyt duża ilośc węgla organicznego powoduje zwiększenie ilowsci bakterii co jest konkurencją pokarmową dla koralowców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 no dobra jeśli Grzegorz ma prawie 3 krotną dawkę a ja normalną to chyba nie powinno to być problemem. ... no to chyba dziś kupię te nowe pelety i zasypie 150 ml i wszystko od początku się zacznie :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 Ja mam 250ml kulek na 500L wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 A ja mam 1300ml kulek na 700L w obiegu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 taaaaak, i bądź tu mądry. Krzysztof może się wypowie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktryc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 Natan, 1/ Piszesz, że NO3 w tydzień pojechało w dół z 25-50 do 10. Nie dziw się więc, że tak długo utrzymuje się zmętnienie wody. Cierpliwości! 2/ Ruch kulek w butelce fajny, ale już w szyjce butelki nie bardzo mi się podoba - szaleją i za bardzo się ocierają. Nie mogą poruszać się tak szybko, a Ty jeszcze chcesz zwiększyć przepływ. Kulki mają się ruszać delikatnie, jak w tangu i w ruchu mają być wszystkie, bez martwych stref, ale nie mogą tańczyć rock'n'rolla. 3/ Odpieniacz przestał pracować z powodu rąk, które włożyłeś do wody, a nie z powodu wyjęcia na chwilę reaktora. Krzysztof Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2010 1. ale no3 znowu wzrosło (?) 2. jak mam uzyskać mały przepływ przy wlocie wody do butelki i jednocześnie sprawić by pelety "na" górze również się poruszały ? to chyba normalne przy zasilaniu pompa. Czy ilość pelet jest odpowiednia ? Czy ją zmniejszyć ? Czy zamienić aktualne pelety na te najnowsze ? z góry dzięki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach