blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 No , nareszcie, już myślałem, że gdzieś zniknąłeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 Spróbuj zjechać jeszcze z Ballingiem bo przy takich stanach Ca i Mg przyrosty nie będą imponujące. Dawaj jakieś zdjątka korali, zrób teraz i za powiedzmy 3 miasiące, zobaczymy jakie będą przyrosty. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 Masz rację, trochę jeszcze zdejmę, zobaczymy jak będzie po podmianie mam zdjęcia talerzy sprzed miesiąca zrobione telefonem- ok 1.5 cm po obwodzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 (edytowane) Myślę, że jest równowaga e-/H+, dzięki czemu nie następuje strącanie soli, usuwane są tylko cząstki niepolarne( te, co mogą zgnić i zatruć wodę), papu zostaje w zbiorniku To bardzo ciekawe co piszesz ,wprawdzie mgr'a z chemii nie mam (dopiero sie ucze) ,ale to co napisałeś na prawdę mnie zaskoczyło ,dlatego jesli pozwolisz chcialbym zadac kilka pytań: 1) Jak stworzyłeś cud techniki który sam oddziela cząsteczki z wiazaniem spolaryzowanym od tych z wiazaniem niespolaryzowanym i malo tego -usuwa pierwszy ?Bo chyba nie za sprawa 'cudownego wirnika'? 2) usuwane są tylko cząstki niepolarne( te, co mogą zgnić i zatruć wodę), papu zostaje w zbiorniku Niby dlaczego czasteczki niepolarne "moga znic i zatruć wodę" ?Z tego co wiem gnicie jest procesem beztlenowym a tlenu w naszych akwariach dostatek ponadto zakladajac ze juz takie substancje znajda sie w naszym akwarium to czy utlenienie tych zwiazkow do NO3 nie jest zadaniem bakterii nitryfikacyjnych ? Caly czas myslalem ze odpieniacz usuwa z wody glownie NO3 .Ponadto moglbys mi wyjasnic dlaczego czasteczka niepolarna jest czasteczka szkodliwa dla naszego zbiornika ?Jakie znaczenie ma to czy para elektronowa jest przesunięta w stronę pierwiastka o większej ilości elektronów walencyjnych czy nie ?Aha jeszcze jedno dziwne ze wszystko przezylo bez O2 ktory to jest czasteczka niepolarna .Można by jeszcze dodać ,że odpieniacz ten usuwa wszystkie tłuszcze tak ważne dla naszych kochanych koralowców ,które są składnikiem wyżej wymienionego "papu" -to w koncu usuwa czy nie usuwa ?(tłuszcze są związkami niespolaryzowanymi) . Ps. Ten post nie jest atakiem na Twoja osobe ,po prostu chce sie dowiedziec pewnych rzeczy bo jesli ktos stawia teze powinien ja poprzec dowodami lub przynajmniej rozwinac ,jesli dowiedziesz jej slusznosci to uklony dla Pana. Ps2.Jesli napisalem jakas herezje bardzo prosze mnie poprawic ,nie chciałbym nikogo wprowadzic w blad. Pozdrawiam Edytowane 3 Listopad 2010 przez Błazenek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Postaram się Przede wszystkim odpieniacz nie służy do usuwania NO3, jak by tak było- usuwałby doskonale PO4 i po kłopocie Tłuszcze nie są potrzebne w zbiorniku, bo chyba że do zlepiania cząstek brudu i utrudniania wymiany cząstek przez błony komórkowe Problem w tym, żeby usunąć co niepotrzebne, zanim się rozłoży do związków toksycznych inaczej będziemy mieli szambo, a nie akwarium Większość aminokwasów koralowce potrafią same syntetyzować, chyba, że nie będą miały substratów do produkcji- zeo system Poza tym tłuszcze to kwasy tłuszczowe, a nie białka, a te o dłuższych łańcuchach są niepolarne A jak niby usunąć O2 z wody?- może rozbijając cząstki i otrzymując O3 Wszystko to jak pranie za pomocą mydła z tym, że bez zmiękczania wody- jeśli odpieniacz będzie zaburzał potencjąły błon, to usuwamy wszystko ze zbiornika, a NO3 i PO4 pozostanie W szczegóły nie będę się zagłębiał, ale po części Masz rację, Jeśli chodzi o papu, to czy Nie Chciałbyś, żeby zooplankton sam się mnożył i stanowił pokarm- zdepolaryzujesz mu błonę i jest martwy, sam wirnik go nie uśmierci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 A jak niby usunąć O2 z wody?- może rozbijając cząstki i otrzymując O3 Tak jak reszte czasteczek niepolarnych ,ktore usuwa ten odpieniacz. blue.wave nadal nie odpowiedziales mi na dwa najwazniejsze pytania ,ktore ciagle mnie nurtują 1) Jak stworzyłeś cud techniki który sam oddziela cząsteczki z wiazaniem spolaryzowanym od tych z wiazaniem niespolaryzowanym i malo tego -usuwa pierwszy ? Ponadto moglbys mi wyjasnic dlaczego czasteczka niepolarna jest czasteczka szkodliwa dla naszego zbiornika ?Jakie znaczenie ma to czy para elektronowa jest przesunięta w stronę pierwiastka o większej ilości elektronów walencyjnych czy nie ? Co do zoo -oczywiscie chcialbym ,ale jak mozna nie usuwac pokarmu usuwajac tluszcze ?To jak nie usunąc akwarium usuwajac sylikon Ponadto wydawalo mi sie ze widzialem w skladzie preparatow dostepnych na rynku tluszcze -po co w takim razie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Błazenek, ale O2 to gaz, jego stężenie w powietrzu jest wyższe niż w wodzie- słyszałeś o dyfuzji? Czytaj: te, co mogą zgnić! Tłuszcze o krótkich łańcuchach rozpuszczają się w wodzie Jak chcesz to możesz karmić smalcem i jajkiem i nie wytykaj języka Coś się tak uczepił tych elektronów walencyjnych, nazwa Ci się spodobała, czy co? Wystarczy polarna, niepolarna, bipolarna. Po co rozkminiać na drobne? Ręce opadają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 A mnie tam mówiąc szczerze lata kalafiorem to całem polarne, niepolarne, bipolarne, walencyjne itd. jedyne polarne jakie znam to koło polarne, no może jeszcze podbiegunowe dal mnie najważniejsze jest to jak dany sprzęt (w tym wypadku odpieniacz) wpływa na organizmy które trzymam za szkłem. Sposób na chmary planktonu w baniaku i niewywalanie mikroelementów już znalazłem (odpieniacz na zwężce, a nie na igle), testuję to od prawie roku i widzę efekty. Niemniej jednak, gdyby się znalazło na tym świecie pienidło które potrafi wybiórczo usunąć z baniaka to co złe, a zostawić to co dobre, to w jakikolwiek sposób by tego nie robiło - jak dla mnie bomba! Dlatego ciekawi mnie ten temat, trochę niepotrzebnie tyle szumu wokół niego, na Twoim miejscu Piotrek skupiłbym się na efektach i ich przedstawieniu, a niekoniecznie na sposobie ich osiągnięcia, bo i nie ma sensu i po co zdradzać jak toto działa, ważne że działa:) Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 (edytowane) sledze ten temat od poczatku ale bardziej mnie irytuje niz intryguje. Czary, tajemnice, zawile terminy... Widac ostatnio taka moda :/ moze wiec i ja dorzuce cos w tym stylu: Zbudowalem malucha. Fiat 126p. Zdjec nie dam bo po co. Kazdy wie jak wyglada. Jak go dpieszcze - zaczne sprzedawac. Cena bedzie atrakcyjna nawet jak na malucha. Serce konstrukcji to turbogumonapawarka z przyczlapami do bulbulatora wparwiajaca holajze w taki szal, ze maluch od 0 do 100 przyspiesza w mniej niz sekunde a na nowym odcinku A4 uzyskanie predkosci dzwieku jest mozliwe juz na 3 biegu. Do tego nie spala nic. Malo tego. Produktem ubocznym jest czysty ozon reperujacy tarcze naszej planety. O i teraz mozecie mniie chwalic ja to jestem gosc Takze jak ktos pokaze i wytlumaczy te reakcje kosmiczne w odpieniaczu to opowiem wiecej o maluchu I nie zebym byl zlosliwy. Lubie nowinki techniczne. Ale super filtry glonowe, spiskowe projekty Led czy magiczne odpieniacze po prostu juz mecza... Edytowane 3 Listopad 2010 przez chodi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 (edytowane) Nie uczepilem sie wiazan ,jak wolisz moge skrotem mowic czasteczki niepolarne wazne zebys mi czlowiekowi prostemu wyjasnil jakie znaczenie ma polarnosc danych zwiazkow na to czy truja nasza wode czy nie Jesli stezenie O2 w powietrzu jest wyzsze niz w wodzie to znaczy ze w wodzie nie bedzie usuwany ?Otoz bedzie tylko w mniejszych ilosciach Czytaj: te, co mogą zgnić! Gnicie w akwarium ,w warunkach tlenowych jest niemozliwe (no chyba ze w akwarium z ktorego tlen usuwany jest przez odpieniacz ) Twoje odpowiedzi przypominaja mi niedawny glosny temat -bijesz piane ale wprost nie odpowiesz na proste pytanie Pozdrawiam Edytowane 3 Listopad 2010 przez Błazenek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Chylę czoła, nie ująłbym tego lepiej. Zgadzam się w 100% troszkę się rozpisałem. Zauważyłem w zbiorniku Nausithoe sp.- kiedyś już było i wydawało mi się, że to larwy rurówki, ale z całą pewnością to meduzy. Skąd się to wzięło? Czy ktoś z Was miał je u siebie w zbiorniku? Pozdrawiam wszystkich, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 Kurcze o co tu chodzi ??? Meduzy nie wiadomo skąd , żarcie samo powstaje , wszystko co dobre się tworzy i mnoży , koralowce maja przyrosty lepsze niż na wielkiej rafie . Wszystkiemu winne jest tak doskonałe urządzenie , które ze względu na swoje zasługi nie może być pokazane gdyż my forumowicze nie zasłużyliśmy na to aby je ujrzeć . Może opłata za zdjęcie jest wymagana ? Nie piszę tego złośliwie i nie twierdzę , że kolega blue.wave nie jest oky . Pewnie i jest tylko ……. Mam prośbę nie pierwszy w tym wątku . Pokaż zdjęcia zbiornika - koralowców które się do wiadra nie mieszczą i tego cudownego urządzenia . Jak na razie to jest to tylko pisanie o wszystkim i niczym nie poparte . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 hepatus1000 - już pisałem że prędzej ludzi na marsie zobaczysz niż fotki od ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 Żadna tajemnica, w zbiorniku chodzi model testowy. Do wersji ostatecznej jeszcze trzeba poczekać . Problem w tym, że zmiany zachodzą bardzo wolno w dużym zbiorniku. Mam słaby aparat i nie łapie zbliżeń, a pieniążki wolę przeznaczyć na materiały i testy. Może poproszę kolegę fotografa, co by się nie najeść wstydu. Zupełnie się nie znam na fotografii i na komputerach i dlatego piszę to, co widzę. To nie żaden podstęp, czy chwyt marketingowy, odpieniacze to moja pasja i więcej kasy wydaję na prototypy niż na utrzymanie zbiornika. Ale cóż, tak lubię i dopiero kiedy będę w 100% pewien, że produkt Was zdowoli- z czystym sumieniem ruszy produkcja, na razie testy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 A ja wciąż nie wiem nic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 No jak bym jakiegoś polityka słuchał. Jedno pytanie odpowiedzi 10 żadna nie na temat Jeszcze trochę i jakieś nowe gatunki życia morskiego powstaną w tym baniaku z tym odpieniaczem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 Cieszę się, że jest zainteresowanie tematem Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2010 Zainteresowanie ??? dobre żarty ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach