Skocz do zawartości
blue.wave

Nowa seria odpieniaczy blue.wave

Rekomendowane odpowiedzi

Błazenek, ozonator mam, ale nie podłączony, odpieniacz sam wydziela, dlatego smrodu nie ma :)

Mam rozumieć że odpieniacz wydziela OZON ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem :teehee: widziałem Piotrkowe odpieniacze w akcji, jak to działa ? nie wiem ale zapewniam Was że kolejny odpieniacz będzie made in Piotrek :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem coś takiego na Yuotube:

JAD WG-310 Protein Skimmer

Musicie sami znaleźć- co za narwus :D

Dzisiejsze pomiary potwierdziły moje przypuszczenia :yes: . Różnica potencjałów pomiędzy wodą na powrocie i wypływającą z odpieniacza przekracza wartość +10, co po uwzględnieniu wszystkich parametrów odpieniacza daje w przybliżeniu ekwiwalent 100-120mg wolnych rodników tlenowych na godzinę. Dla porównania pompa RD 1500 o o wiele większej wydajności daje wartość -12 :whistling: . Bez ozonatora Panowie, lecz potrzebny będzie węgiel w sumpie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O.k. :) , zrobimy na wymiar :yes:

Dzisziejsze pomiary:

kH 7,7

Ca 500

Mg 1500 (240ml płynów ballinga/dobę) :huh:

i uwaga!

pH 7,73 bez zmian przez całą dobę- pomiary co 4 godziny z wyjątkiem 2.oo- 6.00

pH wody RO 7,73( nowe mierniki lab, szklane elektrody)

Po odłączeniu uv led-( odpowiednik 40W palnika) wzrost potencjału o 40mV w przeciągu 40 min. :woot:

Pozostałe parametry bz.

Nasuwa się wniosek o celowości stosowania filtracji UV???

Jeszcze jedno- aż roi się od zoo- ta zawiesina urosła, ale korale mają wyżerę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zastanawiam :rolleyes: , ale twarde rosną aż trzeszczy, chyba im pasuje i kolory super!

Myślę, że jest równowaga e-/H+, dzięki czemu nie następuje strącanie soli, usuwane są tylko cząstki niepolarne( te, co mogą zgnić i zatruć wodę), papu zostaje w zbiorniku :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze pokazac ten odpieniacz w koncu i przedzial cenowy tego produktu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna rzecz- dlaczego dążymy do utrzymania wysokiego mV w zbiorniku?
Przeca jest zabójczy dla organizmów żywych, a takie u Nas wegetują. Ten parametr nie odzwierciedla czystości wody, tylko jej zabójczy charakter!!! Nie świadczy też o natlenieniu wody!!!
Nie sztuka wysterylizować zbiornik, ale zapewnić jak najlepsze warunki biochemiczne do rozwoju organizmów.
Konia z rzędem dla Tego, kto utrzyma piękny zbiornik przy mV 250 :D
Panie Robi- wypowiedz się.

Chodi, na rzut oka niewiele sie zmieniło, bo co najważniejsze- tego nie widać :) . NIE da się zauważyć wolnych elektronów :no: , ani rodników H+, ale wbrew pozorom wszystko przeczy prawom fizyki, a korale rosną i się rozmnażają jak w naturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, po kiego grzyba utrzymujesz tak wysoki wapń i magnez? Poka fotkę korali, coraz bardziej mnie ciekawi ten Twój szatański wynalazek :thumbsup:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ca i Mg samo się trzyma, balling bardzo skromny, kiedyś lałem 3x więcej płynów. To kwestia napięcia powierzchniowego- rozpuszczalność soli wzrasta, odpieniacz nie wywala tych pierwiastków z pianą :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Panie Robi- wypowiedz się." :whistling:

" usuwane są tylko cząstki niepolarne( te, co mogą zgnić i zatruć wodę), papu zostaje w zbiorniku" -zastanów się co piszesz !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi