Boos82 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Sierpień 2022 Zjawiskowo wygląda te akwarium 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Sierpień 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Boos82 napisał: Zjawiskowo wygląda te akwarium 🙂 Dziękuję. Mimo starań nie wszystko idzie jak należy. Niestety niektóre glony co zamawiam się nie przyjmoją , w dodatku strasznie syfi się woda i nie chodzi o poziom nutrienów, bo tych mi brakuje i dozuje, ale o resztki roślin. Wata to wyłapuje ale w układzie mojego sumpa jak dam koszyki to nawet dnia nie wytrzyma , a jak dam kratkę i na to watę to część syfu przy wymianie waty leci do sumpa . Ale dziś wycinałem w sumpie cały zrzut i zamontowałem rollermat , chociaż jedno powinno iść jak trzeba . Kopiłem też spryskiwacz by mangrowce zraszać bez wyciągania . Chciałbym niebieskie makroglony, ale w eu można zapomnieć , jest jeszcze kilka co czasami się pojawiają i trawa morska , ale przez prawie 2 lata szukania i zbierania szczepek doszedłem tylko do tego co mam . Roller po 40 minutach od założenia. więc z glonami czysto nie jest 🤣 Edytowane 31 Sierpień 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Wrzesień 2022 (edytowane) Do dzienniczka : nic nie zmieniać jak się nie ma czasu , źle podłączyłem czujnik i co trochę się w nocy budziłem by przewijać rolkę ręcznie 😪 , ale syfu strasznie dużo. Sporo miejsca mi ten rollermat zajmuje , ale odpieniacz i co najmniej 2 filtry przepływowe się zmieszczą . Jak by kogoś interesowało . Z nastepnych zakupów to grzałka , bo w tej chwili mam dwie, raczej wymienię obiegówkę. Potem dojdą jakieś małe cyrkulacyjne i nastepna pompa dozująca. Po za tym to co mam , kiedyś było chwastem ze skały, teraz nie idzie dostać. Taka zagwozdka , by przemyśleń było więcej. Edytowane 1 Wrzesień 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2022 Problem jaki widzę z makroglonami , jeśli urosną do pięknych rozmiarów, tak jak moja Ulva i cześć się oderwie a następnie wpadnie na grzebień, to fajnie jak macie farta i jesteście w domu . Miałem teraz taką sytuację i zablokowało całość, a to tylko część glona . I tak dolewka dolewa i dolewa , ale wydawało mi się zbyt długo i zapaliłem światło , ściągnęłem i zrobiłem kolejną szczepkę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2022 @Osmodeusz ta na górze, to ta o której tobie pisałem . Glon usunięty i zobacze co będzie dalej. Tu ta sama odmiana , szkoda że fotki nie są dobre bo ma zielony kolor i świetnie wygląda . I moja szarańcza podczas karmienia . Wyleciało do tej pory około 2l siporaxu. No3 między 5 a 10 😎 przy dozowaniu samego NP plus według zaleceń . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2022 No, i to się nazywa długi film😜. Dobrze, że chociaż Pholidichthys leucotaenia zdążyłem zobaczyć. Przypomniałem sobie, że też u mnie pływa przynajmniej pływała, już kilka tygodni jej nie widziałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2022 2 minuty temu, Raff2022 napisał: No, i to się nazywa długi film😜. Dobrze, że chociaż Pholidichthys leucotaenia zdążyłem zobaczyć. Przypomniałem sobie, że też u mnie pływa przynajmniej pływała, już kilka tygodni jej nie widziałem I tak dłuższy od twojego 🤣 . Mam dwie babki i za żadne skarby ich nie oddam . Ciężko ospę przeszły, ale już jest dobrze , jedzą wszędzie pływają i przestały się bać . Tu trochę lepiej, ale to jeszcze nie to . Nie ma głębi koloru co ja widzę na codzień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2022 15 godzin temu, Ariel napisał: I tak dłuższy od twojego 🤣 . Mam dwie babki i za żadne skarby ich nie oddam . Ciężko ospę przeszły, ale już jest dobrze , jedzą wszędzie pływają i przestały się bać . Tu trochę lepiej, ale to jeszcze nie to . Nie ma głębi koloru co ja widzę na codzień. .... Mnie narazie jedyne co cieszy to.. - to 🙄 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2022 tak mi się skojarzyło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Osmodeusz napisał: tak mi się skojarzyło Zajefajne wygląda , zauważyłeś brak widocznych pomp ? Oprócz dwóch, nie zauważyłem innych . Myślałem nad przesunięciem skały bardziej na środek. Glony dużo zajmują miejsca i dla innych braknie . Edytowane 7 Wrzesień 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2022 (edytowane) Szczepka jaką zamówiłem była licha i nie tak gęsta , w dodatku kilka razy w cyrkulator wpadła i ją zmieniło . Ale resztki przykleiłem na kropelkę i teraz daje sobie radę. Gorzej z jedną odmianą caulerpa ta jak zawsze u mnie rosła chociaż nie chciałem, to tak teraz marnieje i staje się przezroczysta a co za tym idzie może wypuścić zarodniki , przez to muszę przycinać i robić małe szczepki . Edytowane 8 Wrzesień 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2022 Patrzę na zbiornik z glonami, czy też makroglonami (bo różnica ponoć diametralna 😜), i jakoś iglicznie mi na myśl przychodzą ☺️ http://reefkeeping.com/issues/2003-04/hcs3/index.php Gorgonie, glony - iglicznie 🤗 Taki tok rozumowania mam, nie skomplikowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2022 12 minut temu, Osmodeusz napisał: Taki tok rozumowania mam, nie skomplikowany Ja wiem czy taki nie skomplikowany ? Biorąc pod uwagę wymagania żywieniowe , to do łatwych nie należą , dla mnie to taki problem jak z konikami . Po przenosinach na nowy baniak , nie leję fito i widzę że robale nie namnażają się tak jak wcześniej. Spirulinę suszoną czasami dam , ale to żadko. W dodatku u mnie przy tym co mam dwie pompy cyrkulacyjne się nie sprawdzają , muszę jeszcze dwie lub 3 dodać . Więc może im potem wiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2022 (edytowane) 11 minut temu, Ariel napisał: Biorąc pod uwagę wymagania żywieniowe , to do łatwych nie należą , dla mnie to taki problem jak z konikami . wymagania podobne jak z Mandarynkami, na pewno odpada "świeży zbiornik" https://www.reef2reef.com/threads/reef-aquarium-fact-268-pipefish-need-a-species-only-tank-to-be-able-to-thrive.106376/ temat jak świat stary - trochę linków Ci powklejam https://www.saltwateraquariumblog.com/pipefish-care-guide/ Edytowane 11 Wrzesień 2022 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Wrzesień 2022 17 minut temu, Osmodeusz napisał: wymagania podobne jak z Mandarynkami, na pewno odpada "świeży zbiornik" Może kiedyś spróbuję. Narazie muszę opanować cyrkulację by syfu tyle nie zalegało i chyba kupię z 6 krewetek bo miałem ostatnio róże w baniaku , pewnie gdzieś się jeszcze jakaś znajdzie i widzę że jest kilka osiadłych . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boos82 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2022 18 godzin temu, Ariel napisał: widzę że jest kilka osiadłych . A na te ślimaki też jest jakiś naturalny sposób żeby się ich pozbyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2022 4 godziny temu, Boos82 napisał: A na te ślimaki też jest jakiś naturalny sposób żeby się ich pozbyć ? można spróbować z Engina (Pusiostoma) mendicaria, ale może polować też na inne bezkręgowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Wrzesień 2022 5 godzin temu, Osmodeusz napisał: można spróbować z Engina (Pusiostoma) mendicaria, ale może polować też na inne bezkręgowce U mnie 3szt tego slimorka wykosily wszystkie osiadle. Zyja nadal, bez strat w obsadzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach