loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Uwierz mi że ja tez nie wierzyłem Niemniej pewnie znajdzie się na to amator. Pomijając cenę zastanawiam się tylko do czego to ma służyć z ledami białymi o CT 4000 i 6000K?? Może do wizualizacji utworu muzycznego grupy 2+1 pod tytułem "Chodź pomaluj mój świat" - refren tłumaczy wszystko... No i przepraszam Konrada, Kondora czy tam inne jego wcielenia - miał chłop rację... http://www.shop.rafa.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=81_178_174&products_id=515 Tylko z ceną nie utrafił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Ta lampa to taki primaaprilisowy żart. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 To zdaje sie sklep naszego kolegi forumowego Kosti, można zapytać jego... cena faktycznie:shocked: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Nie wiedziałem - to tym bardziej nie rozumiem jak to jest możliwe, gdyby to sprzedawał ktoś nie mający pojęcia o morszczyźnie to jeszcze ale tak ? Jak lampa z takim stosunkiem ledów białych ( i to jeszcze 4-6kK i niebieskich jak widać na zdjęciach ma świecić nad solniczką ?? Chyba że to jakaś wersja do słodkiego akwarium ?? No i te ceny.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 no , ale czy to nie jest tak, ze znakomita większosc ledów białych ma temp od 5 do 10K i po to miesza sie je z niebieskimi, aby calosciowo wynik pzesunac w gore do 10K i powyzej ? jak pamietam napisalem na NR takie pytanie w watku o ledach bo jak przeszukalem specyfikacje producentow to okazalo sie, ze kupujac biale LEDy o temp z zakresu 6500 do 10000K de facto nie wiesz czy sie w całej partii trafiły akurat te blizej 6500 czy te blizej 10000. mozna oczywiscie uznac, ze rozklad bedzie normalny (akurat jak sobie wyobrazam procesy produkcyjne to nie powinno sie tego zakladac automatycznie) i ze masz srednia pomiedzy 6500 a 10000. no ale generalnie tak , zgadzam sie, ze cena tej lampy w rafashop to zaje...ste przegiecie. tną frajerów... do tego trzeba pmiatem, ze uzycie soczewek czy jak to sie fachowo nazywa, to szkielko zakladane na leda znacznie zmniejsza wartosc lumenów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Oczywiście że tak się robi - masz rację, choć można sobie załatwić selekcję z białymi o wysokim CT 8000 i powyżej. No ale po co psuć charakterystykę ledami 4.000K Jedyne wytłumaczenie jakie mi się nasuwa to po prostu to że korzystają z gotowych zamienników LED żarówek Halogenowych (o ile dobrze widzę to co jest na zdjęciu) MR16 lub GU10 a tu 90% dostępnego towaru to właśnie Ciepła Biała - 4000K i zimna biała - 6000K. Osobiście uważam to za nieporozumienie, choć będąc sprawiedliwym poza szczątkowym opisem i opinią wyrobioną na podstawie zdjęcia ze sklepu tak naprawdę g... wiadomo o tych lampach. Przydało by się coś więcej - choćby zdjęcie z "akcji" jak to świeci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Jak lampa z takim stosunkiem ledów białych ( i to jeszcze 4-6kK i niebieskich jak widać na zdjęciach ma świecić nad solniczką ?? Chyba że to jakaś wersja do słodkiego akwarium ??No i te ceny.... Mnie ceny nie zdziwily bo znam firme sfiligoi. Natomiast co do temperatury swiatla to takie ledy uzywane sa np w Japonii do oswietlenia punktowego, oswietla np. koralowca o cieplej barwie wyciagajac te kolory jeszcze bardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Panowie a jak to jest z zużyciem prądu ledów Cree. Jak mam podłączone 5 szt 2 szeregu i zasilone one są prądem ok. 900mA to ciągną łącznie 3W czy też 15W? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Panowie a jak to jest z zużyciem prądu ledów Cree. Jak mam podłączone 5 szt 2 szeregu i zasilone one są prądem ok. 900mA to ciągną łącznie 3W czy też 15W? Jeżeli masz łącznie 5 LED-ów zasilanych 900mA to każda z nich "bierze" ok 3W, więc łącznie ok 15W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 A ja bardziej myślę że to kwestja ceny jeżeli taka lampa LED 120 W kosztowała by w granicach 800 zł to nie było by takiej dyskusji tylko porównanie i wszystko wiadome Ja sam osobiście zostaje przy HQI i T-5 ale nie oznacza to że nie będę testował LED Wszak to jednak przyszłość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miron 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Przyszłość to plazma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 raczej nie w naszym hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Zdecydowanie w naszym hobby Tyle, że to pewnie kwestia dziesięciu lat lub więcej. Kto jeszcze 10 lat temu brał na poważnie wykorzystanie LEDów czy nawet T5? A sprawa jest o tyle rozwojowa, że w mediach branżowych można znaleźć wzmianki o budowanych prototypach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Najpierw była plazma TV następnie LCD a teraz LED ale kto wie może wrócimy do plazmy jak naraźje to zjadają prąd i wydzielają sporo ciepła ale technika idzie ....................... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Wydaje mi się jednak, że trochę inaczej to wszystko idzie przy TV, a trochę inaczej w oświetleniu. Już teraz są dostępne plazmowe źródła światła, wydajniejsze od HQI, T5 czy nawet LEDów, ale co z tego, skoro ich maksymalna temperatura barwowa przy maksymalnej mocy to koło 6000K? Dużo wody upłynie nim będzie można polecić komuś plazmę do oświetlania akwarium :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Uporajmy się najpierw z LED gdzie temp zimna to od 5 000 - 10 000 K i chciał bym widzieć jak przy produkcji miliona sztuk siedzi ktoś i wybiera ta OK .......... a ta BE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Na logikę skoro pojedyńczy led pobiera 3 W przy 1 A to połączone 5 szt szeregowo nie powinno pobierać więcej. Przecież z drivera nie wychodzi 5A na szereg tylko 1A. Główny nadprądowy czy mógłbyś wyjaśnić jak to w końcu jest? :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 i chciał bym widzieć jak przy produkcji miliona sztuk siedzi ktoś i wybiera ta OK .......... a ta BE mało tego jeszcze "w papierki zawija" - jednym słowem świstak. Jakby co to to sie nazywa "selekcjonowaniem". W internecie można znaleźć kobyły na ten temat pod hasłem "BIN coding". Dla przykładu = http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E_B&L.pdf miłego czytania. Na logikę skoro pojedyńczy led pobiera 3 W przy 1 A to połączone 5 szt szeregowo nie powinno pobierać więcej. Przecież z drivera nie wychodzi 5A na szereg tylko 1A. Główny nadprądowy czy mógłbyś wyjaśnić jak to w końcu jest? :good: oczywiście. Jak prawidłowo zauwazyłeś, prąd płynący przez obwód szeregowy, zamknięty, jest taki sam w dowolnym jego punkcie. Ale zapominasz o napięciu !!Moc jest iloczynem prądu i napięcia. W przypadku ledów mamy prąd który płynie przez strukturę i spadek napięcia na tej strukturze. Załóżmy że mamy 3 ledy, płynie przez nie 350mA i przy takim prądzie na każdej LED odkłada się 3V. Na kazdej LED z osobna zatem wydzieli sie moc 3Vx0.35A=1.05W a łącznie na 3ch ledach 3.15W Do zasilania łańcucha musimy mieć co najmniej 9V napięcia i 0,35A prądu. 9Vx0,35A = 3.15W zgadza się ? teraz dokładamy do szeregu 4-tego leda. Prąd popłynie wciąż taki sam, 0.35A ale musimy zwiększyć napięcie zasilania z 9 do 12V. Moc wzrosnie o kolejne 1.05W - teraz jasne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach