Skocz do zawartości
smithpl

Oświetlenie LED - moda na testy :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Mają sie odpalać o okreslonej godzinie diody niebieskie (0-100% 30-40 minut) pozniej białe taki sam czas i o okreslonej godzinie mają gasnąć (100%-0 ok 30-40 minut) w odwrotnej kolejności. mi tyle wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli prosty PWM, 2 kanały. W nocy nie chcesz świecić np niebieskim ?

Jak chcesz programować nastawy, zegar itp. - klasycznie LCD+ klawiatura, czy np. podłączając się do kompa przez np USB?

Urządzenie ma mieć drivery prądowe dla LEDów wbudowane, czy chcesz się podłączać do tych driverów z allegro o których była mowa wcześniej.

Forma urządzenia - jakieś fikuśna obudowa czy po prostu czarne pudełko wpinane miedzy zasilacz i ledy?

Jakim zasilaczem zasilasz ledy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nocnym dobry pomysł, poprosze:)

Programowanie - jak bedzie taniej.

Drivery - to już zależy od Ciebie, bo jeszcze nie kupiłem, jak bedą wbudowane, ok, jak nie, tez ok;)

obudowa - zwykłe czarne pudełko miedzy zasilacz i ledy

jeszcze nie mam zasilacza, kupie jaki bedzie trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma wyjście na RS232 to można. Potrzebna tylko wtyczka no i programik na PDA. Trenowałem już takie rozwiązanie dosyć skutecznie.

pocketPC.jpg

Jeśli jest więcej chętnych to może się wypowiedzą w kwestii oczekiwanych funkcji - zawsze to wiedzieć z góry jest lepiej niż potem się męczyć bo się czegoś nie założyło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sprawdź czy można je ustawić w tryb host - jeśli tak to masz załatwione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko zaraz przedstawię temat ale z ciekawości i tak pouczę się bascoma bo ciekawe rzeczy można na mikroprockach robić.

Tak jak opisałeś strukturę tak mniej więcej ma to wyglądać. Zacząć rozjaśniać oświetlenie od jakiejś konkretnej godziny a następnie wieczorem od jakiejś konkretnej godziny zacząć ściemniać. Czas na ściemnienie/ rozjaśnienie np. 30min lub 60 min. dwa kanały PWM (jeden od białych diod, drugi od actyniki) Jak ktoś chce mieć nocne przez całą noc to niech ściemnianie aktyniki zatrzyma na np. 5%. Jeśli zrobienie zegara nie będzie problemem to byłoby super. Tylko wtedy trzeba by dopisać obsługę LCD i komendy programowania zegara gdy się wyzeruje w przypadku braku zasilania. Ale jeśli to się nie da to niech sterują tym zewnętrzne zegary (takie elektroniczne jak z marketu). I obyłoby się bez zegara wbudowane. Minusem jest kilka żył więcej które trzeba puścić do lampy. No chyba że sterownik będzie osobno to wtedy ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aż tak nie siedzę w palmach - skocz gdzieś na forum PDA i zasięgnij języka.

Zegar załatwia scalak PCF8583 - najczęściej. Do tego dajesz mu baterię na płytkę i masz problem zaniku napięcia z głowy. Nastawy siedzą w eeprom procesora więc nie znikają po zaniku zasilania.

LCD+Klawiatura wyjdzie drożej niż interface USB, do tego trzeba to jakoś ładnie obudować.

Z tym że, jeśli zrezygnować z LCD to na czas programowania nastaw trzeba będzie podpiąć się do komputera.

Bascom na początek jest całkiem fajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie chce wodotrysków jak USB czy sterowanie przez PDA. To ma być jak najprostsze sterowanie. Tak teraz mi przyszło do głowy że jak będę chciał zmienić godziny zapalania i ściemniania lamp to muszę przeprogramowac mikroprocka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i własnie o to chodzi, żeby nie przeprogramowywać procka, tylko podłączyć komp i zmienić ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba atmega8 pozwala na zmianę oprogramowania w trakcie pracy w układzie. No ale faktycznie z tym USB to dobry pomysł. Podpina się człowiek z laptopem i można już coś modzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy znależliście lub widzieliście jakieś świetlówki led o świetle interesującym nas akwarystów morskich w cenach mniejszych niż na nano-ref.pl ? - może być też z za granicy. Jeśli tak to proszę o linki bo narazie chcę koniecznie zmienić t5 150w na 60w ledów i według cennika Pawła z nano-refu bulę bulę i jeszcze raz bulę :<

a ja nie chcę majątku wciskać pod pcv z pokrywy.

No i to pewnie jak połowa ludzi z morszczyzną i nie tylko - no ale krótko i zwiężle - ma ktoś jakąś wyszczególnioną najatrakcyjniejszą ofertę cenową z Led ? (interesuje mnie 60-70w podzielone lub całość) może być nawet DIY aby tylko ktoś to robił w rozsadniejszych (niższych ) pieniążkach:)

Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Mam pytanie czy znależliście lub widzieliście jakieś świetlówki led o świetle interesującym nas akwarystów morskich w cenach mniejszych niż na nano-ref.pl ? - może być też z za granicy. Jeśli tak to proszę o linki bo narazie chcę koniecznie zmienić t5 150w na 60w ledów i według cennika Pawła z nano-refu bulę bulę i jeszcze raz bulę :<

a ja nie chcę majątku wciskać pod pcv z pokrywy.

No i to pewnie jak połowa ludzi z morszczyzną i nie tylko - no ale krótko i zwiężle - ma ktoś jakąś wyszczególnioną najatrakcyjniejszą ofertę cenową z Led ? (interesuje mnie 60-70w podzielone lub całość) może być nawet DIY aby tylko ktoś to robił w rozsadniejszych (niższych ) pieniążkach:)

Pozdro...

kidult ma świetlówki LED w bardziej przystępnej cenie niż rf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma? bo na razie to tylko czytalem odgrazania, ze beda i jakos tak cicho sie zrobilo. A poza tym, to kidult ma nie sprzedawac pojedynczych swietlowek tylko cale lampy w rezultacie koszt pewnie bedzie niewiele mniejszy niz RS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewinęło się tutaj że fajnie by było zastosować diodę UV. Czy to będzie bezpieczne dla korali? Tutaj http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=25#25 koleś pisze że po dłuższym świeceniu ręka go parzyła. To chyba nie będzie dobre dla naszych podopiecznych. Smith pl testowałeś jakieś uv-ki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi