smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 ja mialem 90, ale takie tez moga byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 Też się zastanawiam, czy w moim przypadku warto przepłacać za te: XREWHT-L1-0000-00D01 XREBLU-L1-0000-00K01 XREROY-L1-0000-00A01 W końcu te są najwydajniesze jeśli chodzi o lumeny, a dla mnie nie ma to znaczenia, chyba wystarczy, że się skupię na temperaturze barwowej. Tylko na allegro nie ma za wielkiego wyboru Cree Q5. Macie może jakieś bezpośrednie strony do sklepów z tymi diodami? Zastanawiam się którymi mógłbym zastąpić ww. diody i czy nie spróbować z diodami 1W, co może pozwoliłoby mi wyeliminować albo ograniczyć chłodzenie. Smithpl jeśli jesteś w stanie mi polecić któreś diody konkretnie to byłbym wdzięczny, bo zaczynam się już w tym gubić :| Z góry wielkie dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 ale to sa wlasnie typowe Q5 na allegro jak narazie wychodzi najtaniej. Oficjalnie sprzedaje je http://www.lediko.com ale tez polecam rgblighting.pl Jak zasilisz je z 700mA to nie musisz ich chłodzić wiatrakiem wystarczy wtedy dodac ze 2-4 wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Jeżeli można, to i ja zapisał bym się na 2 sztuki.Ale znalazłem jeszcze coś takiego. http://www.allegro.pl/item770869035_driver_przetwornica_zrodlo_pradowe_do_1a.html Jest pełna regulacja prądu wyjścioewego. No a na stronie autorów tych przetwornic http://www.darel.elektroda.eu/produkty.html jest nawet schemat jak zrobić ściemnianie do tego modułu. No to generalnie przetwornice już mam wybrane Teraz kupić diody. Mam w planie kupić 3 szt Cree Q5 Cold White i zasilić je 970 mA tak jak radził Smithpl oraz 4 szt 3W Cree royal Blue (nie za malo niebieskiego będzie?). Do tego centralnie diodę UV. Czy na moje 33l morza starczy? Mi się wydaje nawet sporo. Mam tam generalnie spsy. Przymierzam się też do zmiany szkła na ciut większe ok. 100l. Na razie zbieram sprzęt. Jak trafie na allegro podobny radiator do mojego to dorobię drugą lampę i będzie miało co świecić nad tą 100-ką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 na timerku 555 ściemnianie - troszkę lipa no bo jak tym sterować - ręcznie ? BTW - wiecie ile ten scalak ma lat ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 szczelam: tyle co TY? czyli szczelam: 33 +-2 lata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 loccutus to jak możesz to wrzuć jakiś schemacik na ściemnianie. Myślałem żeby zrobić coś o by rozświetlało ledy od jakiejś godziny np. od 9 rano poprzez właśnie Dimmer. Wtedy np. o 9 włączyłyby się na 10% a w przeciągu 1h rozświetliły do 100%. Sterowane np. zegarem czasowym zewnętrznym. Wielu wykorzystałoby swoje zegary od obecnego oświetlenia. A gdyby połączyć odpowiednio kilka NE555 to da się coś takiego zlutować? Wiem że w tym twoim skalarze (do którego złożenia też się zabieram już długo) jest możliwość ściemniania (tylko nie wiem czy by się tu przydało) ale jakoś ciągle funduszy brak a i montaż smd mnie odstrasza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Pudło - jest ode mnie starszy o całe 7 lat a mimo to wciąż produkowany w ilościach około miliarda sztuk rocznie - wg pewnych danych Do naszych zastosowań nie widzę zbytnio innej możliwości niż generator PWM taki jak na 555 ale sterowany w funkcji czasu. Czyli nieuchronnie idzie do wykorzystania procesora.... Skalar mógłby to robić ale to tak jak próba orania pola Land-Roverem. Niby mocy by starczyło, niby jest 4x4 ale nie do tego go stworzono. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 A da się jakiś prosty układ na procku złożyć z tym ne555? Co by na razie Land Rovera nie składać Jak już postawie docelowe w budowanym domu to i terenówkę zaprzęgnie się do pracy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 tak jak pisze loccutus - procek, nie ne555 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Październik 2009 Ehhh szkoda. Bo procek to już troszkę skomplikowane jak dla mnie. No ale ambitny jestem i poszukam czegoś na necie. Poszukałem trochę i jakoś nie mogę znaleźć nic co by odpowiadało zbyt dobrze a niestety nie zaprojektuje sam takiego układu. Loccutus a dałbyś rade wymyślić samo sterowanie PWM na tej Atmega 8? Oczywiście za jakieś profity. Na pewno wielu by skorzystało z takiego układu do lampy DIY. Chodziło by mi o elektronikę sterowaną przez zewnętrzny zegar (przekaźnikiem). No chyba że da się zrobić to od razu z zegarem? Coś znalazłem. Loccutus czy taki program po lekkich przeróbkach zadziała? Wywaliło by się obsługe lcd, pod wejścia podpiąć styki z zewn. zegara i powinno brykać chyba. Dobrze kombinuję? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Październik 2009 Programik się praktycznie nie nadaje. Trzeba by sporo zmian. Zegar można też załatwić za jednym zamachem. Ja niestety nie mam teraz czasu bo mam potężne zlecenie do oprogramowania - ale można by taki układ w miarę szybko machnąć. Muszę pogadać z kumplem może się podejmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Październik 2009 Rzuciłem temat na elektrode. Może mi ktoś pomoże coś wykombinować. Daj znać jak coś się od kumpla dowiesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 A może dało by rade jakoś to wykorzystac?: http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/485021/rgb+driver+-+plytka+drukowana+i+zaprogramowany+uklad.html http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/484089/sterownik+akwariowy+-+zaprogramowany+uklad.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Może i ten sterownik akwariowy by się nadał ale to tak jakby złożyć Skalara do sterowania tylko tą lampą. Loccutus miał racje, to jak strzelanie do wróbla z armaty. Właśnie intensywnie uczę się programować w Bascomie. Zobaczymy co mi z tego przyjdzie. Potem kupić programator i zespawać układ. Chcę zbudować proste sterowanie które każdy umiejący obsługiwać lutownicę człowiek mógłby zrobić. Trzeba powiedzieć dość drogim urządzeniom na rynku akwarystycznym. Wiele rzeczy można zbudować samemu. Tylko potrzebna jest pomoc w niektórych sprawach. Czy na forum (oprócz Loccutusa) nie ma nikogo z doświadczeniem i wiedzą elektroniczno-programową? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Jeśli zaczynasz z bascomem to poszukaj elektrodę pod kątem scalaka PCF8583 - w zasadzie potrzebujesz z niego czytać tylko dane o godzinie i minucie, do tego procesor w zależności od tego ile kanałów PWM chcesz mieć, układ dopasowujący do wejścia tych driverów i to w zasadzie wszystko Struktura programu powinna być mniej więcej taka: Start Sprawdź aktualny czas Sprawdź o której zapalić i zgasić lampy Jeśli Noc przed świtem to nie świeć Jeśli świt to zwiększ jasność od 0 do max Jeśli dzień to świeć max Jeśli zmierzch to zmniejsz jasność od Max do 0 Jeśli noc po zmierzchu to nie świeć Idź na start oczywiście dodając moonlight można zrobić tak by w nocy nie było całkiem ciemno. Generalnie godzinka roboty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Loccutus, co trzeba zrobić żebyś poświecił ta godzinkę? bo na razie to to sterowanie to jak yeti, niby takie proste, a nikt nie chce zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Określić dokładnie co chcecie od tego urządzenia - jakie ma mieć funkcje. Wtedy będę wiedział na czym stoję i czy mogę się podjąć zadania, bo aktualnie nie ukrywam mam ogromny deficyt w czasie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach