Skocz do zawartości
Merriq

250L z niefoto :)

Rekomendowane odpowiedzi

Nakarmić mi korale :P żartowniś :P:P ale oczywiście jak będziesz mial chęć, zapraszam :good:

No czasu to nam brakuje ost co?:P nawet na tel.a szkoda

Wszystko w porządku.

Właśnie podmianke wody robiłam.

I wiesz co mam wysyp małych larw, w zbiorniku codzinnie z tego co naliczyłam pływa mi po ok plus minus 5.

Kilka już chyba wcześniej tuby wypuściły bo mam kolejne małe tubastrea na skałkach.

Blueberry odżywa, wypuszcza nowe polipy.

A troszke w zbiorniku się zmieniło ale tylko troszke, wstawie zdjęcia to zobaczysz.

Ale nie wiem czy powinnam nie chce kogoś dobijać:),

SYNEK jak tam twoje samopoczucie,gotowy na kolejne fotki?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słysze ze jakiś czas rozmnażania jest w zbiornikach naszych, ale to chyba dobrze tylko znaczyć moze i oby były z tego jakieś maluszki. Troszke zmieniłaś????? ciekawe czy to troszke to takie troszke jak po ostatnim Twoim grzebaniu w zbiorniku czy to takie prawdziwe troszke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś udało mi się odwiedziś Sylwie i zobaczyc co w zbiorniku się dzieje i nie ma co za bardzo pisać bo wszystko ma się bardzo dobrze :D korale ładnie rosną a nawet się rozmanżają , rybki maja się dobrze.

Najwieksze zmiany to nowe korale o których Sylwia zapomniała na forum napisać i jakieś fotki by tez się przydały a całości to juz napewno bo ostatnie zdjecie to już zupełnie staciło świeżość.

Co do rozmnażania to dziś Sylwia pokazała mi pływającą w akwarium larwe tubki a do tego trzy kolonie malutkich tubek na skałkach (nie mam pojecia jak ona to wypatrzyła)i to naprawde jest super widok .

Ps. Jak Ci podobają się korale dziś dostarczone ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo, bardzo Ci dziękuje super z Ciebie przyjaciel Robercik ja bym tramwajem zwierzaków nie zabrała ze sklepu. :)

No i jeżeli już, to nie wcześniej niz za miesiąc pewnie się przejade.

Widziałeś, że ja w szale zdobywania wiedzy.. normalnie moge otworzyć skup makulatury, na początek już mam pewien wkład.

Strasznie mi miło, że mnie odwiedziłeś.

No tubastrea szaleją nie wiem czy to teraz jakiś szczególny okres czy co.

Widziałeś jedna za drugą wypuszczają larwy.

Korale śliczne oby zaakceptowały warunki i będe się cieszyć.

Wiem, że nic nie pisalam o nowych koralach, obiecuje poprawe tylko niech mi się doba wydłuży bo nie wyrabiam :D

Wstawie fotki decory i Osłonic.

Nie trzeba bylo ich poprawiać tylko ramka i napis.

Zdjęcia mam bo w sobote wpadł do mnie brat Artur i o to co udało mu się na szybko tuż przed wyjsciem zrobić:)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Polycarpa aurata.

foty z pentaxa K200D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżbym widział trzy osłonice ??? jedna czerwona??? czy to coś innego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, nie pokazałam Ci ? maleństwo to, więc mogłeś nie zauważyć takiego szczegółu wśród tych olbrzymkow-Polycarpa aurata.

Tak to są też Osłonice- Już Ci je przedstawiam, dokładnie nazywają się- Styela canopus.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sie was milo czyta, bez przepychanek, bez docinek, bez kawalow... tacy grzeczni, normalnie nie wy:) a oslonice super:) wygladaja na zywo jak pompujace krew serce:):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zupełnie nie wiem o co Ci Michał chodzi "bez przepychanek, bez docinek, bez kawalow... tacy grzeczni, normalnie nie wy:)" czyżby kiedyś było inaczej ???.

Sylwia czy mozna by gdzieś poczytać(po naszemu) na temat rozmnażania tubek bo cały czas zastanawia mnie skad wziął się u mnie pojedyńczy polip dendrophylli i czy mając skałke z tubkami beda się rozmanażać czy potrzeba ich wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robercik a cóz takiego przykuło twoją uwage ?;)

Po naszemu właśnie pisze specjalnie dla Ciebie

Już ci tlumacze z grubsza o co chodzi z rozmnażaniem...:)

U tubastrea :

ogólnie chodzi o to ze jedna dorosła kolonia T.faulkneri i T.coccinea posiada polipy zarówno męskie jak i żeńskie.

Męski polip wydziela nasienie na znak (hormonalny) żenskiego polipu, polip żenski łapie nasienie a zaplodnienie komórki ( nie wiem tylko, czy slowo zapłodnienie jest tu trafne) następuje w środku żeńskiego polipa, który następnie wypuszcza larwy do wody.

Tak samo jest w przypadku T.diaphana oraz T.micrantha.

Jako ciekawostka mogę dodać, że mozliwe jest rozróżnienie larw t. faulknerii od t.coccinea po ilości polipów, które tworzy zaraz po osiedleniu. T.faulknerii tworzy dwa polipy, cocinea natomiast jeden.

Natomiast jeśli chodzi o Tubastraea aurea-jest wyjątkiem rodziny Dendrophylidea- ich kolonie są jednopłociowe

(każdy polip kolonii jest albo męski albo żeński)

Rozmnażają się one podobnie np. do Acropory poprzez masowe równoczesne wydzielanie komórek rozrodczych do wody.

A co do twojej małej dendrophylii musiałeś skądś przynieść larwe z wodą, skałą etc.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmnażają się one podobnie np. do Acropory poprzez masowe równoczesne wydzielanie komórek rozrodczych do wody.

A co do twojej małej dendrophylii musiałeś skądś przynieść larwe z wodą, skałą etc.:)

Prawdopodobnie niedawno był jakiś "mass spawning" bo w ostatniej dostawie korali z Indonezji, wiele skałek było pokrytych polipami Tubek/Dendro:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słyszałam te nowinki, że z większością korali naprawde sporo "gratisów" było na skałce.:)

I też się ucieszyłam gdy odkryłam dwa polipki tubki obok dendronephyii

"mass spawning" mówisz?:) Chyba tak bo u mnie praktycznie wszystkie tubastrea (te "stare" i ost kupione)naraz zaczęły wypuszczać larwy do wody.

U Roberta też zwierzaki się mnoża na potęge.

Prawie codziennie dostaje newsa,które aktualnie mają młode bądż składaja ikre albo już złożyły lub się przygotowują. :)

Już nawet straciłam rachube tyle tego..

Więc jakis teraz okres faktycznie rozrodczy.

Ale mnie to podobno nie dotyczy.. tak coś Michał mówił ;)

Tak się zastanawiam co miało na te mass spawning wpływ- te fazy księżyca faktycznie czy co?:)

A i to zdjęcie z larwami w środku

Dołączona grafika

Mam nadzieje, że coś więcej się ostanie z maluchów niż tylko pięć.

Tylko tyle narazie zauważyłam na skale a tyle tego było, ciekawe co się stało z resztą:(

Ehh takie pozytywne uczucia się w człowieku rodzą jak z takiej żółtej plamki tworzy się nowa tubastrea:)

Gorsze natomiast się we mnie budzą gdy chce zrobić zdjęcie a wychodzi mi kompletnie wielkie rozmazane nic.

Chcialam zrobić zdjęcia małym tubastrea, zbiornikowi, nowym koralom na chęciach się skonczyło.

Nienawidze tego apratu, Musze ukraść lepszy aparat jak nic..:lol:

Albo Ciebie Bazalko zaprosić na wieczór :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwii, Ty nie marudź i nie zwalaj na aparat, tylko cykaj i wstawiaj foteczki ;) jestem laikiem w niefoto i moja wiedza ogranicza się do tego ,że wymagają duzego zaangażowania, opieki, wiedzy... patrząc na fotki Twoich podopiecznych widzę, ze nic im nie brakuje :lol: ja mogę naciszyć oko tylko patrząc na zdjęcia, więc bądź tak miła i opiekuńcza dla bliźnich i wklejaj :(. na sekscesach tubek też za bardzo się nie znam :), więc tylko pogratuluję zwyżkującej "sredniej demograficznej" ale co podoba mi sie w Twoim wątku, to przystępne objaśnianie zagadek dla niewtajemniczonych :) , tak więc proszę tradycyjnie: jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mass spawning (albo jak twierdzą niektórzy "world's biggest orgasm";) na Bali i w okolicach występuje dwa razy podczas pełni księżyca - na początku i końcu sezonu monsunowego, przypadając na miesiące październik-listopad. Czyli w styczniu możemy już obserwować centymetrowe, młode, osiadłe pokolenie:).

Zobaczyć baniaczek, a tym bardziej sfotografować, z przyjemnością przyjdę, jednak tylko w zamian za obszerny wykład nt. niefoto:))).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Sylwia za wyjaśnienia co i jak z tymi tubkami .

Czy ja dobrze rozumiem że dwa razy w roku możemy mieć u siebie w zbiornikach romnazajace się tubki ??? i ciekawe ile procent z wypuszczonych larw ma szanse się zasiedlic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nika nie marudze (chyba? ):pardon:właśnie staram się nadrabiać i czytam forum co i jak się działo gdy byłam "poza zasiegiem" korzystam z tego co mi dane bo od poniedziałku znów mam sajgon :frown:

Wstawie zdjęcia jakie mam na razie pojedynczych korali.

Dla Ciebie jestem zawsze miła :) wstawie spokojnie jak wyjda tak wyjdą ale zobaczysz zbiorniczek:)

A i nasza hot line coś ostatnio ostygła;)

@Robercik nie ma za co :) do usług, pytaj zawsze o co chcesz, postaram się zawsze odpowiedzieć na tyle na ile sama będe wiedzieć:)

zauważyłam u larw to że są bardzo kleiste- Te ktore nic nie zje,nie zmieli a przykleją się dobrze na tyle dobrze,żeby je prąd nie wywiał to przeżyja.:)

A ile procent obstawiałabym że u mnie jakieś 5% ale jeszcze poczekam jak urosną.

@Bazalko ja zapraszam jeśli znajdziesz czas, chętnie z Tobą porozmawiam :smile:

Poszukałam stron na temat mass spawning: wkleje je tu, chętnie sama w wolnej chwili poczytam :)

http://www.aims.gov.au/pages/reflib/bigbank/images/bb48a.gif

http://www.fishid.com/learnctr/corspawn.htm

http://www.fishchannel.com/fish-news/2007-october/071019-mass-spawning-corals.aspx

http://www.wcsmarine-indonesia.org/content/view/37/26/lang,id/

http://www.solutions-site.org/artman/publish/article_356.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka starych zdjęć

mandarynka cała w nerwach, godzine przed porodem;)

I tu już wyszło rozmazane bo żółta menella jest na drugim końcu zbiornika;/

Dołączona grafika

I Krewecie w rządku i tu się znów klania lepszy obiektyw ale nie mogłam się powstrzymać tak fajnie wyglądały:)

Dołączona grafika

i Nowe

Zaczne od wyjątkowo "dziwnej" małej tubastea - niby diaphana

Ma bardzo ciekawe ubarwienie i jest już u mnie z 1,5 mc i nic się nie zmienia, oprócz tego, że pomalutku rośnie:)

Dołączona grafika

bluberry

Dołączona grafika

Ta to ma dopiero usta, w realu są bardziej czerwone;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi