smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2013 Dziwne jest to ze nie obserwuje roznicy czy jest w trybie ciaglym czy 3x3. Nie skutkuje spadkiem PO4. Z drugiej strony przy ciaglym przeplywie no3 powinno sybciej dobijac do 0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2013 (edytowane) U mnie po4 spada tak powoli ze pewnie 0 bede mial w kwietniu. Nie potrafie tylko ustalic dawki bo nawet raz dziennie 0,2 jest za duzo. Znow czekam az nalot zniknie i bede lal 0,1 zobaczymy co bedzie Mam o tyle lepiej ze acry rosna ( nie wszystkie) ale za to monti stanely Edytowane 9 Luty 2013 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 (edytowane) Doczytaj na zeo o 3 etapach jakie się przechodzi z tą metodą. Dawki potem się zmniejszają jak masz już ULNS. Powinieneś dawać tyle samo a nie codziennie inaczej. Nie stresuj się nalotem poki co. To trzeba ciepliwie z tym zeo, nie świrować. Patrzcie na korale zamiast codziennie testować PO4 W podręczniku wyraźnie pisze, że w zasyfiałym zbiorniku redukcja nutrientów może zająć kilkanaście miesięcy. Ale potem są naprawdę zredukowane, a nie jak w przypadku absorberów 'zamiecione pod dywan'. Edytowane 10 Luty 2013 przez kapitan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 A moze w takim razie warto by bylo wymienic czesc skaly ( prawa wyspe ) ? Myslalem aby zastapic zywa skale skala sucha i jakos polepiona w ladna forme pod spsy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 Sucha skala ci nie pomoze jesli juz to zywa. Na zeovit doczytalem ze niestety na suchej start jest dlugiiii. Ja mam juz dwa miesiace sucha i ani jednego glona wapiennego a robaki dopiero sie powoli pokazuja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 Ale ja mowie o wymianie polowy, prawej wyspy. Przy okazji rozwiazuje sie porblem starej skaly w akwa. Ta ma juz 2 lata :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2013 (edytowane) Zebys sobie nie narobil biedy. System jest obecnie rozwalony a ty chcesz dac mu dodatkowe obciazenie. Z drogiej strony pozostanie dla potomnych>_> Tez chcialem ostatnio dupnac tym i przejsc na zwykly system ale doszedlem do wniosku ze musi byc wreszcie jakis opis w polsce na temat zeo zeby przestali pieprzyc glupoty. Dlatego dopuki nie padna mi korale a mam nadzieje ze idzie w dobra strone to nic nie robie i cierpliwie czekam a wtedy ludzie zobacza ile potrzeba czasu na stabilnosc. Zrob to samo ! Ja wystartowalem od zera a ty postanowiles zmienic i w ten sposob mamy dwa piekne przyklady. Jeszcze przydalby sie ktos kto wystartuje na zywej skale i mamy komplet. U mnie po4 spadlo o kolejne 0,03 w ciagu 4 dni i mam teraz po4 0,3 Edytowane 10 Luty 2013 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2013 Coś chyba drgnęło. Może nie z PO4 i NO3 ale z zachowaniem korali. Acry i monti zaczęły rosnąć oraz kH zaczeło spadać więc wzrosła konsumpcja... Obserwuje dalej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2013 (edytowane) Z placu boju: Po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków na zeovit.com podjąłem drastyczne środki. Po pierwsze wyczytałem że spece od ZEO często w swoich opisach utrzymują iż.... odkurzają piasek w cyklach miesięcznych przy podmianach. Jak wiemy, piasek kumuluje dużo różnych dziwnych rzeczy i ... PO4. Zastosowałem odkurzacz ze słodkiego i .... to naprawdę był koszmar - woda czarna. Ilość syfu jaka tam się gromadzi mimo dużej grupy "kopaczy", rozgwiazd itp jest naprawdę porażająca. Dodatkowo przez ostatni okres lałem 2x 5-8ml dziennie ZS2 i ZS3 dziennie bo miałem wrażenie że nadal dawka nie realizuje potrzeb. O dziwo nie obserwuje oznak przedawkowania. Aktualnie dawka zeszła do 2x 1,2ml dziennie. Do tego dozowanie Zeolife 3ml/dziennie, ZB i Bio-mate 2 razy tygodniowo po 4 krople. Pomiar PO4 z wczoraj - 0.1 Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jak się wynik potwierdzi to znaczy że idzie ku dobremu. Podsumowując - w starszych akwariach problem PO4 to chyba właśnie piasek. Od teraz czyszczenie piasku będę dokonywał obowiązkowo 1 na 2 miesiące. Edytowane 15 Luty 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2013 Aktualnie dawkowanie ZS3 wrocilo do 0,5ml x 2 dziennie. PO4 ustabilizowalo sie na 0,1 wiec jest lepiej. Aktualnie akwarium zostaje na 1,5 tygodnia samo. Dozowanie ZS3 realizowane jest automatycznie przez dozownik. Wstrząsanie zlozem w tym okresie ograniczone zostanie do 1 raz na 3 dni. Przy okazji napisze jak to wplynie na akwarium. Pewnie kilka osob zastanawia sie jak bedzie z Zeo na wakacjach :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 Szybka aktualizacja, wróciłem. Akwa jak przed wylotem, kamienie nie sa jakoś znacząco bardziej zanieczyszczone. Parametry stabilne jak przed wyjazdem. Przy aktualnym nie wyśrubowanym systemie 1,5 tygodnia przerwy nie wplynęło źle na akwa z zeovitem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Mała aktualizacja dotycząca walki z PO4. Od dłuższego czasu ( jak wiecie ) walczyłem z za wysokim PO4. Co dziwne, mimo PO4 w zakresie 0,17-0,24 SPSy na końcach ładnie jaśnieją!! Sprawa wczoraj i dziś się wyjaśniła. Chodziły plotki o reagentach Hanny z datą przydatności 09.2013 i ich wadliwych wskazaniach. Oczywiście ja trafiłem właśnie na te regenty :-) Wczoraj udało mi się pozyskać nowe z 2 różnych źródeł z dwoma różnymi terminami przydatności - 2015 ( czerwiec i sierpień ) Po 6 pomiarach - wstrząsanych, mieszanych, chuchanych itp... wynik stały - 0,06 Wynika z tego iż wskazania były błędne z winy reagentów ( przynajmniej na dzień dzisiejszy ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 Stan na dziś, SPS ładnie jaśnieją i zaczynają przyrastać. PO4 - 0,05 NO3 niestety 2,5 Siporax usunięty z systemu. Po usunięciu Redox poleciał z 440 na 180 !! Podoba mi się jednak zdolność zbiornika do stabilizacji. Po 4 dniach redox wrócił ponownie na poziom 420 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) Proszę bardzo :-) Edytowane 16 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 I to mnie się podoba:) zbiornik odżył i pożegnaliśmy brązy:) Oby tak dalej. Cieszę się że twoja zdrada ZEOvitu z siporaxem dobiegła końca:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 Wszystko przez ciebie :-) Dodatkowo jak widać po moim opisie przy Zeovit nie jest wymagane wsparcie w postaci skały czy właśnie siporax'u :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach