snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2013 Tak juz odpieniacz testowałem aż wyjałowiłem sobie wodę , chociaż wcześniej nie wierzyłem że to możliwe :_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2013 ale to jedyny sposób na to żeby woda była klarowna. Mam nadzieję że jak zeo dojrzeje to zakwit się uspokoi. Odpieniacz to franek na tunze9420 i rurze 170mm. Ustawiony na jeden kubek na dobę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2013 Cały czas męczę się z mętniejącą wodą . Dzisiaj robie podmiankę na Tropic Marine bo coś mi się wydaje że Red Sea coś ma w sobie że bakterie szaleją. Pomógł mi w tym los jak zalałem sobie połowę wiadra soli wodą i musiałem kupić nową Wcześniej zauważyłem że zaraz po podmianie woda robi się klarowna ale na drugi dzień znów mleko i nie pomaga brak dozowania zestartu a odpieniek non stop na mokro coraz słabiej daje rade. Dziwne jest to że jak zgaszę światło to woda się klaruje po jakiejś 1-2 h i znów mleko po 2h świecenia. Zakwit fito to raczej nie jest bo woda staje się biała czasem lekko w brąz a fito powinno być zielone. Chyba że się mylę. Na dzień wczorajszy PO4 0,23 korale polipują i coś tam rosną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 Dzisiaj ogladalem pod mikroskopem brazowy syf w wodzie powodujacy zmetnienie i wyglada na to ze jest to zakwit okrzemkow. Tds 001. Zna ktos sposob jak walczyc z tym syfem przy zeovicie? Jutro zmieniam cala osmoze bo menbrana ma juz 2 lata a prefiltry juz tez maja pare miesiecy. Doloze jeszcze drogi zbiornik zywica ale niestety z baniaka jakos sie czeba pozbyc tego dziadostwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2013 (edytowane) Wg mnie dobry sposób na utrzymanie dobrej jakości wody to wymiana prefiltrów plus węgiel regularnie co 3 miesiace i wymiana żywicy regularnie co 1 miesiąc, dokladnie tak robię i jest ok, byc moze nie wykokorzystuję żywicy na maksa ale przynajmniej mam spokoj z okrzemkami, tak przy okazji jak juz pozmieniasz wszystko to sprawdz wode za zywica testem na SI, ostatnio cos mnie tknelo i po wymianie sprawdzilem, mialem nosa bo test na niebiesko sie zrobil, wywalilem trefną zywice, po zasypaniu z innej partii juz bylo ok Edytowane 20 Luty 2013 przez rutra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2013 Dziwne jest to że jak zgaszę światło to woda się klaruje po jakiejś 1-2 h i znów mleko po 2h świecenia. Zakwit fito to raczej nie jest bo woda staje się biała czasem lekko w brąz a fito powinno być zielone. Chyba że się mylę. dla pierwotniakow to nie jest dziwne masz ich jakis zakwit. doloz lampe UV i powinno byc po problemie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2013 Uv w zeo nie jest wskazane. Raz mialem wlaczona i problem znikal ale powrocil po odlaczeniu lampy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2013 no to ewidentnie albo bakterie albo pierwotniaki. moze masz przezyzniona wode, za duzo ci sie czegos nakropilo i stad taki rozwoj. nie znam sie na zeo bo to metoda daleka od mojego pogladu na morszczyzne ale je bym probowal znalezc jakis srodek z UV pomiedzy zakwitem a nie wplywaniem zbytnio na zeo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2013 Poczytalem na zeovit.com i z tym uv jest tak ze mozna uzywac ale nalezy wylaczyc na jakies 6 h podczas dozowania zeobak. Uvuruchamiam ponownie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2013 tez tak sadze zeby lepiej wlaczyc przynajmniej na kilka godzin dziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2013 Remel, a ty lejesz fitoplankton? Bo coś takiego wynika z tego co piszesz i może faktycznie za dużo nawozu dodajesz do fito, następnie trafia to do akwarium.Wtedy by się zgadzało to z tym co pisał Sushi o 'przeżyźnionej' wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Luty 2013 (edytowane) Nie leje . Tylko aminoacit i cv phols extra raz w tygodniu Ostatnio ktos pisal o red sea ze im glony wywala. Ja mam ta niebieska i moze to jes powod. Zmienilem na tropic marin i zobaczymy. Jutro druga podmiana na tropic marine. Uv dziala za***iscie wiec ewidentnie to zakwit. Wsokie po4 plus stara osmoza i prefiltry dodatkowo bogata sol = zakwit okrzemek Edytowane 23 Luty 2013 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2013 (edytowane) mały update mojej 450 lecz już bez kamyków bo wku... mnie potrząsanie trochę glonów i cyano ale do przodu i filmik: Edytowane 26 Wrzesień 2013 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Grudzień 2013 Mala aktualizacja juz nie na zeo ale zycie toczy sie dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Grudzień 2013 A światło nadal LEDy + T5 czy też zmiana była ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Grudzień 2013 TOTM będzie jak nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Grudzień 2013 Loccutus Światło 8 x T5 DIY ale będzie led plus T5. Wcześniejsze zdjęcia były na led PS i t5 ale byłem niezadowolony bo korale pod panelami nie rosły bo były prześwietlone. Obecnie zrobię panele po zewnętrznych stronach lampy szerokości 5cm czyli zamiast świetlówki aby doświetlały dno a na szczytach będą t5. Baniak pod samymi T5 jest nudny a kolory nie wiele odbiegają od hybrydy. Mam zamiar zrobiś 2 x 100w led plus 6 x 54w t5 Jaro 37 - mam nadzieję że kiedyś uda się dołączyć do TOTM-ów ale jeszcze daleka droga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Grudzień 2013 Pytam bo piękne masz te patyki, więc tym bardziej zdziwiłeś mnie tym co powiedziałeś. Wniosek z tego co widać w akwarium jest taki że "facet zna się na robocie" a z drugiej strony zabiłeś mnie tym: były na led PS i t5 ale byłem niezadowolony bo korale pod panelami nie rosły bo były prześwietlone Jak można kurde prześwietlić ledami z pełną regulacją mocy ? Rozumiem np. źle dobrane spektrum, niepełne widmo, brak pokrycia zapotrzebowania na konkretny kawałek światła gdzie w zasadzie prawie każdy gatunek akry czy monti ma inne swoiste wymagania, ale z powodu prześwietlenia lampą z regulacją??? Moje pytanie wynika z tego że cały czas szukam "świętego graala" w dziedzinie LEDów, więc każda informacja o niepowodzeniu pod LED jest na wagę złota, bo pozwala wyciągnąć jakieś wnioski a wiadomo że lepiej uczyć się na cudzych błędach. I nie bądź taki skromny - baniak piękny .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach