Skocz do zawartości
Bart

Nowy Zbiornik- pierwsze przymiarki.... zbiornik się kręci

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś mam troszkę czasu... przejrzałem sobie rybki jakie można hodować w akwarium:)

Na dzień dzisiejszy mam takie rybki:

Paracanthurus Hepatus

Amphiprion ocellaris - 4x (do nowego przejdą 3, czwartego który non stop jest bity odsprzedam:)

Siganus (Lo) vulpinus

Cirrhilabrus Solorensis

Salarias Fasciatus

Chrysiptera parasema - 2x (jeszcze się zastanawiam czy ich nie odsprzedać... nie pałam do nich miłością... ale brzydkie nie są;))

Labroides dimidiatus

Do tego chciałbym z pewnością dołożyć:

Halichoeres chloropterus - do niedawna mi żyła i z niewyjaśnionych przyczyn zdechła nocą - moja ukochana ryba i z niej nie zrezygnuje:)

Acreichthys tomentosus- z pewnością chciałbym tą... to jest po prostu Gienia i muszę ją mieć:D

Canthigaster solandrii- ta rybka też mi się bardzo podoba

Thalassoma lunare, Thalassoma rueppellii- w tych dwóch też jestem zakochany i z pewnością chciałbym przynajmniej jedną z nich:)

Pterosynchiropus splendidus - czym jest akwa morskie bez tego pięknisia:D

Te też by były mile widziane:

Halichoeres iridis- ta mnie użekła swoim pięknem jak byłem na zakupach hydrauliki w erybce;P

Cirrhilabrus filamentosus, Paracheilinus filamentosus - te robią wrażenie i którąś z nich też bym chciał

Macropharyngodon bipartitus- też fajna i niemiałbym nic przeciwko aby ją mieć:)

Nemateleotris decora- tą jak mi odradzicie to jakoś przeżyję;) ale jest ładna:D

Valenciennea strigata- ta z pewnością się przyda przy czyszczeniu dna... zresztą jej olbrzymia kopara mnie bardzo urzekła:):)

Pseudanthias squammipinnis- wiem, że trzeba często karmić... ale z drugiej strony ja i tak karmię rybcie rano przed pracą i wieczorkiem po pracy więc chyba tyle razy im styknie:))

Chromis viridis- co do tych też się upierał nie będę- ich jedyny urok to taki efekt ławicy:P

Nie wolno zapomnieć o podstawie morszczyzny:

Zebrasoma flavescens - czym byłby zbiornik bez tego gagatka

Acanthurus nigricans- za jakiś czas jak już w pełni dojrzeje zbiornik;)

Ctenochaetus strigosus- fajna rybcia, ale upierał się nie będę....

Acanthurus leucosternon- tego to na końcu jak nabirę jeszcze trochę doświadczenia jak akwarium i cały ekosystem pokręci się minimum przez rok...

Co sądzicie o obsadzie i co ewentualnie wywalić....

Dodam jedynie że chcę rybcie reef-safe, bo nastawiam się przede wszystkim na LPSy, trochę SPSów, trochę grzybków jakieś zoanthusy... rozgwiazdy no i krewetkę boksującą bo w tej z kolei zakochani są współdomownicy... wiem, że tu się pojawia konflikt z niektórymi wargaczami... ale może jak je będę często karmił i wpuszcze je dość małe to może sobie odpuszczą co?:)

Jakieś uwagi? Co odrzucić?

Jakieś doświadczenia zwłaszcza z tymi wargaczami? Kocham te ryby no:D zaraziłem się miłością jak miałem ś.p. Johnego Zielonego i teraz chcę wargacze:D

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie w tym tkwi problem... Brzydal będzie mi jadł aiptasie:D a Thallasomy są piękne:D Blue.wave powiedz co masz do tych rybek?:D jakiś konkret dla którego lepiej zrezygnować z tych wargaczy i brzydala?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.... ale co innego na aiptazie... a wundermanii już nie chcę... bo one też lubią rozgwiazdy...

a co uważacie o thallasomach?:D bo ta rybka to moje marzenie:D taki świr wodny:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600 będzie mało dla t. lunare?;) teraz mi to Sławku mówisz;P

Miałeś ją może? Jaka jest? Jak się zachowuje do innych małych rybek?

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciastkach na piasku?;) ryć jak głupie? sprecyzuj?:D klej do skał se kupiłem:D będę kleił aranżację:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brzydal nie tyka nic innego poza aiptasią :smile: Po wytępieniu plagi aiptasii bez problemów przyjmuje mrożonki i suchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie jak miałem brzydala to też mi tylko aiptazie chwytał i kiedyś euphylie ale tylko raz jednego uszkodzonego wcześniej przeze mnie polipa... zdrowych nigdy... ale fakt że nie miałem zoanthusów;P

Dobra ale nie o porady dot. Brzydala mi chodzi:D ja chcę wiedzieć coś o tych thelasomach:D jeżeli to takie dzikusy to który z nich jest najspokojniejszy... co z inną obsadą rybną którą zaproponowałem?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczęło się zalewanie:D wszystko ustawione, hydraulika podpięta:D wieczorem postaram się wstawić jakąś fotkę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lunarką mam złe doświadczenia, przerobiłem 2 sztuki w różnych zbiornikach i obie zjadały krewetki i ślimaki turbo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako, że fotografem jestem słabym:) to nie podejmuję się nocnych zdjęć... dlatego zdjęcia choćby hydrauliki zrobię przy okazji za dnia:):)

Szczególnie chciałbym też podziękować za pomoc przy montowaniu hydrauliki koledze Krzyśkowi z BB:):)

post-1398-0-03309000-1303582235_thumb.jpg

post-1398-0-30045800-1303582246_thumb.jpg

post-1398-0-04711600-1303582254_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi