nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Marzec 2013 (edytowane) Jacek, ale wiesz przecież, że wskazówka manometru nie drgnie nawet jeśli w butli zostanie choć jedna kropelka CO2... Prawo Pascala, albo ciśnień cząstkowych nad cieczą (nie pamiętam już dobrze)<br /> Edytowane 30 Marzec 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Marzec 2013 Jacek, ale wiesz przecież, że wskazówka manometru nie drgnie nawet jeśli w butli zostanie choć jedna kropelka CO2... Prawo Pascala, albo ciśnień cząstkowych nad cieczą (nie pamiętam już dobrze)<br /> Nie bardzo rozumiem, mam dwa manometry jeden mierzy ciśnienie w butli drugi na wyjściu z reduktora. Jeżeli ciśnienie w butli spadnie to manometr powinien to pokazać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Marzec 2013 (edytowane) Chodzi o to, że ciśnienie w butli nie zmienia się w miarę ubywania CO2 tak długo jak długo znajduje się w niej choć jedna kropelka CO2 - dosłownie bo w środku jest właśnie skroplony dwutlenek węgla, który odparowuje kiedy odkręca się zawór butli. Czyli manometr nic nie pokaże przez np. miesiąc, pewnego dnia odparuje ostatnia kropla CO2 i w butli będzie już tylko sam gaz, dopiero teraz zauważysz coś na manometrze... ale do wieczora wskazówka spadnie do zera. Jeśli chcesz mierzyć zyżycie tego CO2 to musisz wrzucać butlę na wagę...<br /><br />Aha, dodam jeszcze że z butlami na powietrze jest inaczej, bo one zawierają sprężony a nie skroplony gaz, w tym przypadku manometr pokazuje zużycie...<br /> Edytowane 31 Marzec 2013 przez nanorafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Marzec 2013 Super, dzięki za wyjaśnienia teraz wszystko jest jasne . W środę spróbuję zważyć butlę i zobaczymy co będzie po miesiącu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2013 Z tego wniosek, że nie potrzebne są dwa manometry, a tylko jeden za reduktorem. @Jacek56 Daj znać za miesiąc jakie było u Ciebie zużycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2013 Mam pytania,czy ten reaktor będzie mógł chodzić na przykład bez tej pompki IKS,może kupiłbym dopiero w późniejszym czasie ? Rozglądam się dziś za butlą,elektrozaworem,zaworkiem do regulacji i zasypem,czy zamiast kupować Knopa,czy inny sztuczny nie lepiej kupić naturalny żwirek koralowy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2013 Ten sprzęcik się nada czy coś lepszego się znajdzie http://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/zestawy-standardowe/zestaw-elektrozaworem-p-7984.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 (edytowane) moim zdaniem kup wieksza butle. Nadac sie nada ale pewnie nie chcesz za czesto latac i nabijac gaz :-) Ja mam taka na 350l Wez butle 4-6kg gazu Tu masz butle i dobierz sobie u nich reduktor: http://allegro.pl/nowa-butla-akwarystyczna-co2-8l-chrom-jakosc-i3132159386.html Edytowane 8 Kwiecień 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Ten sprzęcik się nada czy coś lepszego się znajdzie http://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/zestawy-standardowe/zestaw-elektrozaworem-p-7984.html Już pisałem gdzieś, że można spokojnie kupić używkę (komplet w granicach 100-150 zł) - istotne jest aby była ważna legalizacja dla butli. Przemawia za tym jeden fakt - mianowicie w firmach, które nabijają CO2 (w Poznaniu i okolicach są chyba tylko 2) korzystniej/taniej jest po prostu wymienić butlę na już nabitą. Odbywa się to od ręki i dostaje się taką samą butlę. Nabicie swojej butli jest możliwe ale trwa kilka dni i jest droższe. Więc po cholerę kupować sobie nową butlę ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Aby nie uzywac takiej, ktora ktos przerabia ze starych gasnic :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 (edytowane) U mnie gaz nabijają na miejscu,kiedyś lata temu do roślinnego nabujałem.Teraz żałuję,że sprzedałem cały komplet. Ps.Zadzwoniłem teraz do tej firmy,nabijają od ręki,mają też na wymianę i maja na sprzedaż nabite butle 4kg-170zł 6 kg-220zł. Edytowane 8 Kwiecień 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Wez na swoje 1k akwa 6ke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Typowa 6ka jest wysoka (85cm), możesz poszukać niższych i grubszych butli. Łatwiej je schować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Mam pytania,czy ten reaktor będzie mógł chodzić na przykład bez tej pompki IKS,może kupiłbym dopiero w późniejszym czasie ? Rozglądam się dziś za butlą,elektrozaworem,zaworkiem do regulacji i zasypem,czy zamiast kupować Knopa,czy inny sztuczny nie lepiej kupić naturalny żwirek koralowy ? Marek możesz uruchomić reaktor bez pompki IKS. My z Piotrem zaczynaliśmy z pompą SP3000 aquamedic, jednakże z ustawieniem reaktora jest dużo zabawy. Według mnie warto mieć taką pompę jako zapas. Poczekaj z odpaleniem reaktora, zakup pompę IKS do tego zasyp ARM i startuj. Zdaję sobie sprawę, że jest to dużo pieniędzy ale teraz nie mam problemu z utrzymaniem parametrów. Posłuchałem JJabłońskiego i nie żałuję. Jarek przetestował wiele wkładów i wg niego najlepszy jest ARM. Moje obecne parametry Kh=8, Ca=410, Mg=1320 Żwirek koralowy może zawierać fosforany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Osobiście polecam tez te pompki ( aukcja producenta z UK ) Są to pompki stosowane do przemysłowego podawania płynów w różnych dozownikach. Występują w wersjach 12V/24V jak i 220V ( np. ta co podałem ) Tak samo wężyk może być klasyczny lub grubszy ( lepszy do tego zastosowania ) 6mm Materiał tez do wyboru silikon, plsatik, SANTOPRENE I przepływy też do wyboru. Mam dozownik na tych pompach od paru lat i nawet wężyki nie stwardniały :-) http://www.ebay.com/itm/PERISTALTIC-DISHWASHER-CHEMICAL-DOSING-PUMP-4-DETERGENT-/130392758478?pt=UK_BOI_Restaurant_RL&hash=item1e5c0398ce a tu wersja z regulacja przepływu: http://www.ebay.com/itm/SEKO-BR3-ADJUSTABLE-PERISTALTIC-DETERGENT-DOSING-PUMP-/140409260197?pt=UK_BOI_Restaurant_RL&hash=item20b10b48a5 Z częściami nie ma problemu bo jest przedstawiciel u nas w kraju ( jedynie ceny ma słabe ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Jacek56, czy Wasza oferta, tzn., Twoja i Noa jak rozumiem, 'zawiera' również sterownik reaktora Ca w opcji Dastaco ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Jacek56, czy Wasza oferta, tzn., Twoja i Noa jak rozumiem, 'zawiera' również sterownik reaktora Ca w opcji Dastaco ? Sterownik jest robiony przez Leszka i jak tylko będzie miał wolną chwilę prototyp ujrzy światło dzienne. Obecnie nasze reaktory pracują bez sterownika. Pompa IKS robi za sterownik i jest super. Nowe pompy Eheim mają łożyska na wirniku, takie jak pokazałeś wcześniej na zdjęciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 U mnie bezsprzeczny warunek to niesłyszalność takiej pompy,śpię jak mysz pod miotłą.Ja myślę,że na początek odpalę reaktor bez pompki a potem o niej pomyślę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach