smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2013 No wiem wiem, ustawic trzeba ale... jednym pokretlem :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2013 "Moim zdaniem to jest "+" tego reaktora. Obawiam się że wszytskie mozliwosci ustawien raczej sie nie przydadza bo i po co skoro reaktor trzyma 6,1 pH, raz na dobe trzeba go wylaczyc i dozowac gaz zgodnie z jego ubywaniem...." Panowie mam niewielkie doświadczenie z reaktorem, pracuje u mnie od końca grudnia 2012 ale co zauważyłem. Te różne bajery tego kontrolera będą potrzebne aby ustawić reaktor i się nim cieszyć. Ten kontroler pozwoli stosować różne wkłady a nie tylko grys koralowy, który ładnie pracuje przy ph ok 6. Dla przykładu zastosowałem zwłokę czasową wtrysku CO2 i dzisiaj zrobiłem kontrolny pomiar ph w I kolumnie reaktora i mam 6.5 co zapewnia optymalną pracę wkładu ARM Jacek, uważam, że te bajery nie są konieczne do prawidłowej pracy tego reaktora. Dla przykładu podam Twój reaktor. Masz ustawioną zwłokę na załączeniu elektrozaworu CO2 po otrzymaniu sygnału od pływaka. Obecnie pompa perystatyczna podaje Tobie około 2,75L/h i na bank będziesz musiał zwiększysz odciek w miarę wzrostu koralików. Co bedzie jak dojdziesz do 4l/h, czyli maksymalnej wydajności pompy IKS-a .....?! Wówczas możesz jedynie dosypać wkład, ale obecnie masz już około 10L w pierwszej kolumnie lub zmniejszyć ph w kolumnie. Ja osobiscie odpalam ten reaktor tylko z powodu jego prostoty - jak ma byc taki jak tradycyjne lub jak widac bardziej skomplikowane to ... dla mnie bez sensu. Nie chce zadnych sond, pomiarow , ustawien aptekarskich. Moim zdaniem taki byl zamysl oryginalu. Na jakich zasypach uzyskamy prostote dastaco2 bez zbednych algorytmow itp? @smithpl, i tu sie z Tobą całkowicie zgadzam, dlatego właśnie ta konstrukcja mnie ujęła i postanowiłem go zbudować. Ponadto ma on bardzo dobre opinie w śród użytkowników, tak więc czego chcieć więcej. Mamy dobry i prosty w obsłudze reaktor, bez zbędnych komputerów, kalibracji sond etc.. Co do sterowania, rozmawiałem z Leszkiem na temat kontrolera do tego reaktora. Na pewno będzie on miał duuuuzo więcej funkcji i możliwości niż oryginał. Bedzie można na przykład użyć pomp o stałej wydajności. Co do regulacji zwłoki otwarcia zaworu CO2 uważam, że może się przydać, ale nie jest konieczne. Po prostu ten kontroler jest robiony troszkę na wyrost, ale jeśli można kontrolować więcej, to dlaczego nie. Oczywiście Leszek przewidział funkcję alarmów w przypadku spadku ciśnienia w butli, awarii elektrozaworu, pompy cyrkulacyjnej, ale myślę, że sam dokładnie napisze jak tylko skończy tą konstrukcję. Na koniec dodam tylko, że obecnie jadę na wkładzie ARM. W pierwszej kolumnie 10L zasypu, w drugiej 16L. Ph w pierwszej kolumnie 6,14 (mierzone przed chwilą), ph w zbiorniku 8,33 (światło wygasło o 21.30), CA=420, Kh=8,6, Mg=1250, NO3=0, PO4=0,00 (mała Hania) Pompa perystatyczna (IKS) dozuje 0,5L/h w cyklu 10min praca/15 min przerwa. Niestety odciek jest zbyt "gesty" na moje akwarium, dlatego nie mogę jeszcze załączyć pompy bez timera. czy alarm o braku CO2, to algorytm funkcji otwarcia elektrozaworu w odniesieniu do braku reakcji kontaktronu po określonej zwłoce czasowej ? @Jotef, dokładnie masz rację ! No wiem wiem, ustawic trzeba ale... jednym pokretlem :-) Dokładnie tak jest to zrobione w oryginale, ustawiasz tylko ilość odcieku (czasy załączeń) pompy perystatycznej. Nawet aby go odpowietrzyć według instrukcji, musisz dołożyć zewnętrzny timer: http://www.poisson-or.com/reacteur-a-calcaire-/27116-desert-s-ocean-dastaco-reacteur-a-calcaire-pour-1600-litres.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2013 Witam Mam pytanie do posiadaczy reaktorów wapinia. Czy to normalne ,ze reaktor w komorze mieszania po dodaniu co2 zamienia sie w mieszadlo wosy z babelkami gazu? Informuje,ze wlozylem nowy zasyp koralowy (nowy reaktor) Co2 wlaczylem 3 dni temu i sie ..zaczelo;) Wczesniej na zasypie delteca efektu "babli" nie mialem-jednak po wielu tygodniach walki poddalem sie przez KH;/ Wczesniej bez co2 przez kilka dni tez pelno babli bylo ale nie mialo to wplywu na zbiornik -teraz Kh leci do gory z 9 do 12 w ciagu 3 dni (Ca i Mg wlasciwie bez zmian ,czyli odpowiednio Ca 360 Mg 1500) Jak jest u Was? pozdr W. Odpowiedz Cytuj Edytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2013 Na kłopoty z reaktorem tylko Jarek. Ja jedynie mogę doradzić zmianę reaktora na kopię DastacoII, nie mam takich problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2013 Witam Jak postepy ze sterownikiem? Cos temat ucichl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2013 Na chwilę obecną, dwa reaktory (u mnie i u Piotra Noa) pracują bez kontrolera i jest OK, parametry w normie. Regulowane są tylko przy pomocy pompy IKS. W reaktorze żadnych bąbelków gazu, woda klarowna, czego więcej wymagać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2013 Na chwilę obecną, dwa reaktory (u mnie i u Piotra Noa) pracują bez kontrolera i jest OK, parametry w normie. Regulowane są tylko przy pomocy pompy IKS. W reaktorze żadnych bąbelków gazu, woda klarowna, czego więcej wymagać? Jednakże taki kontroler to byłaby bardzo fajna sprawa bo alarmowałby o braku gazu, lub przerwie w pracy pompy, itp i można by podłączać pompy o stałej wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 (edytowane) Trzeba nadmienić że dla tych co mają jakiś komputer ( np. Profiluxa ) sterowanie i alarmy można ogarnąć w tym urządzeniu. Przy okazji zaległy filmik z odpalenia wersji small do testów. Dastaco2 DIY Edytowane 8 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 (edytowane) Na dropbox juz nie ma wiec jak ktos chce zobaczyc jak pracuje to tutaj Edytowane 9 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Jaki jest przyblizony koszt takiego reaktora diy np dla 500l macie do tego rowniez sterownik jak dastaco czy inne rozwiazanie? thx Edytowane 10 Marzec 2013 przez Normad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Też jestem ciekaw,co rozmawiam z kimś innym to ma inne rozwiązania u siebie i jak na razie nie umiem tego ogarnąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Ja w sumie nie potrzebuje sterownika. Zalatwia mi to 1 kanal w profiluxie z level sensor. Ale sterowanie analogiczne do oryginalu to mysle ze max 100+ koszt czujnika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 A caly taki reaktor + ten sterownik z czujnikiem jaki to koszt? moze jest ktos w przyszlosci zainteresowany produkcja takiego czegos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2013 Witam Dawno tu nie zagladalem...Zmienialem w tym czasie zasypy . Teraz mam naturalny zasypy koralowy. Ph ustawione na 6.2 i problem z "woda sodowa" Spowodowane to jest nadmiarem CO2 -mam b.maly odciek ok 1 kropli na 40 sek. Przy takim ustawieniu parametry w zbiorniku ksiazkowe , jednak moja obawe budza te bable w 1 komorze. Czy przypadkiem "woda gazowana" ,ktora sie wytworzyla w komorz nie wplynie negatywnie na pompe obiegowa?(efekt kawitacji??) podr. W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2013 Powracając do reaktora kolegi smithpl jest drobny szczegół który wg mnie powinien być zmieniony. Umiejscowienie pływaka, jest za wysoko i tym samym ilość CO2 wstrzykiwana do reaktora jest mniejsza co będzie skutkować większą częstotliwością załączeń zaworu elektromagnetycznego. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to w kwietniu razem z Noa będziemy robić kilka sztuk. Zgłoszenia do Piotra bo aktualnie robi rysunki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2013 Powracając do reaktora kolegi smithpl jest drobny szczegół który wg mnie powinien być zmieniony. Umiejscowienie pływaka, jest za wysoko i tym samym ilość CO2 wstrzykiwana do reaktora jest mniejsza co będzie skutkować większą częstotliwością załączeń zaworu elektromagnetycznego. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to w kwietniu razem z Noa będziemy robić kilka sztuk. Zgłoszenia do Piotra bo aktualnie robi rysunki. serwus bylbym zainteresowany takim reaktorem do mojego 500l+ sump (ale by nie bylo mega wielkie najlepiej odpowiednik wielkosciowo do orginalu by mi pasowal) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2013 Jeśli będzie dopracowane wszystko to też się piszę na niego,mam nadzieję,że nas nie oskubiecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 (edytowane) No jacku ja wlasnie chcialem malo gazu w komorze, pamietaj ze to tylko 2 litry zasypu :-) Staralem sie zachowac proporcje zgodnie z tym modelem ( to ta sama wielkosc ) Myslisz ze to zly pomysl? Zdrugiej strony nie chcialem aby duzo CO2 lecialo w kosmos jak jest faza wylaczenia. Jedyny problem to fakt iz w/w reaktor wymaga naprawde slabej pompy :-) MJ250'ka jest za mocna i musze ja tlumic. Swoja droga.... czy myslicie ze przyciecie lopatek wirnika stlumi pompe? A jak tak to jak to zrobic? Sciac po grubosci czy po dlugosci? Edytowane 12 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach