Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Marcin, życie pokaże czy takie umiejscowienie pływaka jest dobre, zawsze można to przerobić. Według moich obserwacji wpływa to tylko na częstotliwość załączeń CO2. Gazu i tak zużyjesz tyle samo gdy pływak jest w połowie rury czy na dole. Ilości CO2 tracone podczas odpowietrzania są tak znikome, że można je pominąć. Co do pompy EHEIM universal 300 powinien być OK i rozwiąże Twoje problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Odpale zobacze jak z tym gazem. Myslalem nad eheim ale one strasznie wiekie sa :-( Nie moge znalezc innych powerhead ktore by sie nadawaly ale byly kompaktowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 (edytowane) [...] to w kwietniu razem z Noa będziemy robić kilka sztuk. Zgłoszenia do Piotra bo aktualnie robi rysunki. czy to oznacza, że sterownik by loccutus też jest/będzie gotowy do użycia ? smithpl, MJ250 tak Ci szaleje w komorze z zasypem ? być może ma to związek z tym, że 'atakujesz tłoczeniem' komorę CO2, która może się zachowywać nieco inaczej niż w oryginale ... Edytowane 12 Marzec 2013 przez jotef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 (edytowane) Nie, nie szaleje. Testuje na slodkiej wodzie z powietrzem wdmuchnietym a nie z co2 oraz bez zasypu tylko z pusta komora. Poprostu czasami 2-3 mikro babelki wskakuja do komory a tego nie chce. Juz sie jednak problem rozwiazal( dzieki noa ) . Wstawilem na wylocie kawalek meshowej siatki i blokuje elegancko powietrze :-) dodatkowo jak wsypie zasyp to on mocno stlumi przeplyw. bedzie tez slona woda to babelki beda drobniejsze. Jotef oryginalne tez miewaja pompe u gory. W necie mozna znalezc fotki. Mysle ze pompa na gorze to lepsze rozwiazanie. Jak jest wylaczanie pompy obiegowej to przy dolnym osadzeniu pompy tak czy siak dostana sie drobiny zasypu do wirnika. Tutaj nie ma tego problemu. Edytowane 12 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 [...] Mysle ze pompa na gorze to lepsze rozwiazanie. [...] oczywiście. mi też bardziej odpowiada 'górne rozwiązanie'. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Marcin a możesz mi podać jakiej średnicy masz te ruty w głównej komore i mieszającej z czujnikiem? Jak to nie tajemnica Mam 3 odcinki rur 100, 110 i 120 i zamierzam je wkorzystać do nowego reaktora czujnikiem też będzie sterował profik Co do Twojej pompy po zasypie powinno być ok ale jak by co to przytniesz trochę łopatki to zmniejszysz wydajność pompy - wg mnie nieważne czy szerokość czy długość łopatek ważne aby w miarę jednakowo wszystkie co by wirnik dalej był w miarę wyważony (o ile w tak małej pompie można mówić o wyważeniu wirnika - z tego co pamiętam w tej pompce wirniki mają łopatki z elastycznego tworzywa tak jak by gumy Nie, nie szaleje. Testuje na slodkiej wodzie z powietrzem wdmuchnietym a nie z co2 oraz bez zasypu tylko z pusta komora. Poprostu czasami 2-3 mikro babelki wskakuja do komory a tego nie chce. Juz sie jednak problem rozwiazal( dzieki noa ) . Wstawilem na wylocie kawalek meshowej siatki i blokuje elegancko powietrze :-) dodatkowo jak wsypie zasyp to on mocno stlumi przeplyw. bedzie tez slona woda to babelki beda drobniejsze. Jotef oryginalne tez miewaja pompe u gory. W necie mozna znalezc fotki. Mysle ze pompa na gorze to lepsze rozwiazanie. Jak jest wylaczanie pompy obiegowej to przy dolnym osadzeniu pompy tak czy siak dostana sie drobiny zasypu do wirnika. Tutaj nie ma tego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 120 reakcyjna i 50 splawikowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Podziękował mój będzie wyższy 50 do 60 cm tylko mam dylemat czy główną komorę z wkładem zrobić 120 czy a "wygładzającą" 110 czy na odwrót? Jak będzie lepiej większa pojemność komory głównej czy wygładzajacej - jak myślicie? Komorę "spławikową" zrobię z 40 lub z 50 takie mam w wystarczającej ilości Marcin jeszcze raz dzięki za pomoc będę jej jeszcze zapewne porzebował! 120 reakcyjna i 50 splawikowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Komorę reakcyjna zrób większą ze 120-stki , druga może być mniejsza. Co do komory z plywakiem to nie ma większego znaczenia. Działa ona podobnie jak reaktor ozonu. Ją zrobiłbym z 50-tki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Dzięki - reakcyjną to z mieszającą pompą - dobrze się rozumiemy? Komorę reakcyjna zrób większą ze 120-stki , druga może być mniejsza. Co do komory z plywakiem to nie ma większego znaczenia. Działa ona podobnie jak reaktor ozonu. Ją zrobiłbym z 50-tki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2013 Tak, to ta pierwsza z pompą cyrkulacyjna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) 120 reakcyjna i 50 splawikowa Edytowane 16 Marzec 2013 przez Fischer1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 info dotyczące stosowania pomp Eheim'a w reaktorach wapnia. aktualnie oferowane w handlu pompki mają łożyskowanie wirnika nowego typu, czyli węglowe. poprzednio stosowany był przez Eheim'a materiał ceramiczny. pompy powyżej modelu 1250 mają łożyskowanie wyłącznie ceramiczne ! z tego powodu jedna z niemieckich firm zmieniła napędy w swoich reaktorach na AquaBee. ceramiczne łożyska pompki w trudnym środowisku pracy reaktora mają bezpośredni wpływ na długość pracy wirnika > koszt eksploatacji pompki ... koszt wirnika 'na ceramice', to niemal 1/2 ceny całej pompy. a w Polsce kupić ceramiczny wirnik graniczy z cudem > takie jest moje doświadczenie w tym względzie każdy DIY'owiec zrobi jak uważa > dobrze jest jednak co nieco wiedzieć o napędzie, na który się zdecydujemy. osobiście wydłubałem kiedyś reaktor z napędem 1250 i z uwagi na 'czarne' łożyska jego żywotność została mocno skrócona w czasie ... dysfunkcji napędu oczywiście nie sposób nie zauważyć > pompka chodzi jak mały traktorek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2013 thx za info. a jak wyglada sprawa ze sterownikiem?? macie juz gotowy soft?? jak dziala opiszcie prosze gdy bedzie gotowe :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2013 info dotyczące stosowania pomp Eheim'a w reaktorach wapnia. aktualnie oferowane w handlu pompki mają łożyskowanie wirnika nowego typu, czyli węglowe. poprzednio stosowany był przez Eheim'a materiał ceramiczny. pompy powyżej modelu 1250 mają łożyskowanie wyłącznie ceramiczne ! z tego powodu jedna z niemieckich firm zmieniła napędy w swoich reaktorach na AquaBee. ceramiczne łożyska pompki w trudnym środowisku pracy reaktora mają bezpośredni wpływ na długość pracy wirnika > koszt eksploatacji pompki ... koszt wirnika 'na ceramice', to niemal 1/2 ceny całej pompy. a w Polsce kupić ceramiczny wirnik graniczy z cudem > takie jest moje doświadczenie w tym względzie każdy DIY'owiec zrobi jak uważa > dobrze jest jednak co nieco wiedzieć o napędzie, na który się zdecydujemy. osobiście wydłubałem kiedyś reaktor z napędem 1250 i z uwagi na 'czarne' łożyska jego żywotność została mocno skrócona w czasie ... dysfunkcji napędu oczywiście nie sposób nie zauważyć > pompka chodzi jak mały traktorek. A czy ośka z włókna węglowego zamiast ceramicznej rozwiązałaby problem żywotności pompy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2013 A czy ośka z włókna węglowego zamiast ceramicznej rozwiązałaby problem żywotności pompy? tego nie wiem ale to nie ośka ceramiczna jest problemem tylko łożyskowanie w samym wirniku : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2013 Pytanie do użytkowników reaktorów opartych na zasadzie działania "Dastaco". Na jak długo starczy butla CO2 2 litry, albo jakie jest zużycie CO2 / m-c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2013 Pytanie do użytkowników reaktorów opartych na zasadzie działania "Dastaco". Na jak długo starczy butla CO2 2 litry, albo jakie jest zużycie CO2 / m-c. Bardzo ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie. Przed ponad miesiącem podłączyłem butlę 6.5kg i nie zauważyłem jakichkolwiek zmian we wskazaniach manometra, a ten reaktor do małych nie należy. Ja zakładam, że mi na rok starczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach