Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 co to za butla ? powinna miec wypieczetowane przy szyjce rodzaj, max cisnienie, producenta i legalizacje. normalna butla do gazow powinna wytrzymac cos kolo 300-350 bar, te przerabiane z gasnic wytrzymuja okolo 60 bar. zobacz te wybite oznaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 To oryginalna butla 2kg od JBL. Niestety nie jestem w stanie zrozumiec wybite oznaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 wstaw fotke jak mozesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 Chodzi bardziej o to ze oznaczenia sa nieczytelne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 oznaczenie musi miec : 1. rodzaj gazu do jakiej uzywana jest butla 2. cisnienie pracy 3. date produkcji butli a potem legalizacja, producent, waga, material i grubisc scianki jesli to nie jst butla taka jak gasnice (z cienkiej blachy) to raczej powinna wytrzymywac okolo 300 atmosfer z ciekawosci powiem Ci, ze nabite na "goraco" butle nurkowe potrafia miec 250 bar, a jak wystygna 180 nie martwil bym sie tymi 82 barami powinna wytrzymac 300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 na chłopski rozum - rośnie temperatura = rośnie cisnienie.....butle "legalne" są dostosowane do tego by nie stwarzać zagrożeń. To nie bojler z ciepłą wodą gdzie wada np regulatora temperatury może zamienić go w bombkę i to nie choinkową.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Lipiec 2013 Sam pomału zmierzam w kierunku reaktora bo coraz bardziej mnie wkurza ten baling. Przy mniejszym akwa jeszcze jakoś można było to przeboleć, ale tu to już mi za dużo tego idzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2013 Jacek,Piotrek,dajcie te filmiki z pracy swojego sprzętu.Reaktor mi stabilnie pracuje,ale widzę,że sporo gazu ucieka do głównej kolumny,poza tym raz w tej komorze z siatkami mam samą wodę raz niagarę gazową.Tak ma być ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2013 inmar, w 1'nym zdaniu zamieściłeś zaprzeczenie własnego stwierdzenia innymi słowy > reaktor nie może pracować stabilnie jeśli wykazuje dysfunkcję, o której napisałeś ! no chyba, że ta niesprawność/niepoprawność nie przekłada się na wartość kH w odcieku, w co nie chce mi się wierzyć ... uciekanie CO2 do głównej kolumny może być związane ze zbyt dużym ciśnieniem wtrysku gazu do komory mieszającej. to ma przełożenie bezpośrednie na szybkość napełniania gazem tejże komory, co w konsekwencji może dawać zjawisko przez Ciebie opisywane jako '... niagara gazowa ...' ... powodem może być również ciasno upakowana siatka wypełniająca, nadmiernie 'hamująca' napęd reaktora, a więc obieg wody w maszynce ... kompilacja wszystkich wyżej wymienionych opcji również jest możliwa ... niekoniecznie tak być musi > tak sobie dywaguję w jakim czasie CO2 wypełnia Ci komorę mieszającą do zadziałania kontaktronu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2013 Moim zdaniem za duży przepływ (wydajność pompy). Płynąca woda wtłacza bąbelki powietrza poniżej czujnika i dalej pcha je do pierwszej komory, a to przekłada się na zwiększone zużycie CO2. Po raz drugi proponuję zmniejszyć wydajność pompy poprzez umieszczenie kryzy na jej wylocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2013 inmar, określ dokładnie gdzie Ci ucieka CO2, bo ja zrozumiałem, że na tłoczeniu napędu u góry komory mieszającej ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2013 Pytam bo po prostu mnie to ciekawi,dlaczego różnie pracuje,ale odciek jest stabilny i regulacje są minimalne.Później sprawdzę i napiszę jaki jest czas napełniania komory.Co2 ucieka dołem bo go jest jak by za dużo i pompa przepycha do kolumny z wkładem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 MIałem czas napełnienia około 1 minuty,musiał się zmienić bo było około 1:40 a teraz ustawiłem na 4 minuty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 To jednak musi nie być takie proste czytając ile stron się już męczycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 W mojej wersji z reduktorem niskiego ciśnienia działa bez problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 To jest proste,tylko inmar zawsze ma z wszystkim problem choć może jest jedyną osobą,która o tym potrafi pisać a tak na poważnie super sprawa i i już pisałem,że do ballinga bym nie wrócił.Jak się ma coś pierwszy raz w życiu to zawsze wychodzą problemy z obsługą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 Marek tej konstrukcji nie da się popsuć o ile nie potrafisz zepsuć kulki stalowej CO2 ma być tylko w komorze z pływakiem, jeśli będzie szło do komory reakcyjnej to PH reaktora będzie Ci spadało poniżej 6.0. W komorze reakcyjnej (tej z wkładem) ma być woda czysta bez żadnego gazu. Jeśli to osiągniesz to logarytmiczna rozpuszczalność CO2 w wodzie słonej przy ciśnieniu atmosferycznym zapewni Ci stały poziom PH w reaktorze w okolicach 6,1 i stały poziom KH/CA/MG w odcieku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Lipiec 2013 W sumie tak właśnie mam,nie mam potrzeby regulacji odciekiem,ale cały czas mam to samo pytanie,więc chciałem porównać filmiki.Ja postaram się wrzucić jak to jest u mnie różnie.Sporo dużych bąbli mam miedzy kamyczkami wkładu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach