Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Reaktor - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Raz mam tak a raz inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za żółty krążek? Ma za dużą średnicę i bywa, że woda tak niefortunnie spływa po ściance iż bąbelki są blokowane przez ten twór żółty i nie mogą się przedostać do góry. Innym razem tworzy się strumień płynacy po jednej stronie rury i gaz ma prześwity, aby się cofnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krążek to nakrętka z butelki,zapobiega opieraniu się o pływak siatek,ale ona jest węższa niż komora o około 6mm a poza tym zrobiłem z niej sitko,tak więc woda przepływa swobodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda tak, ale nie bąbelki gazu. Walczyłem z tymi bąbelkami w swoim reaktorze. Zrób coś w rodzaju krzyżaka wysokiego na jakieś 15 - 20 mm. No i wygląda na to, że masz za duży przepływ wody. Wstaw kryzę i się przekonasz że będzie lepiej. 

W swoim maleństwie (0,6L zasypu w pierwszej kolumnie) mam pompę 250l/h zdławioną kryzą fi 5mm i dopiero uzyskałem brak wtłaczania bąbelków. Dla trawienia zasypu nie jest potrzebna prędkość przepływu lecz czas reakcji i dlatego istotna jest objętość zasypu ale uzyskana wysokością kolumny dla wydłużenia czasu reakcji.  Jak robiłem testy wydajności to się okazało, że mogę ustawić odciek 0,9L/h 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm,możesz mieć rację.Mój odciek w tej chwili to 0,7L/h.

Ps.Przy okazji,Twój patent na ustalenie poziomu wody w kominie wykorzystałem jako tłumik do rewizji.Wysoki krążek z styropianu ma założony od góry dekiel plastikowy i to pływa po wodzie nad rewizją fi 40mm.Jak się podnosi poziom w kominie to ten pływak też idzie do góry,ale cały czas nie ma dostępu powietrza a więc hałas się nie wydostaje.Rewizja ma z boku nacięcie V.Działa mi to kilka miesięcy.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie Ph na odcieku,ja mam 6,20 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaczal, już jakiś czas użytkujesz reaktor Ca w opcji Dastaco z alternatywnym do kontaktronu sposobem sterowania wypełnieniem CO2 komory mieszającej.

dotarło do mnie teraz, że to zupełnie genialny pomysł jest ...  :wub:

napisz proszę o swoich doświadczeniach z reduktorem niskiego ciśnienia > taką wiedzę z użytkowania w 'pigułce' ...   :)

wstępnie się orientowałem i taki typ reduktora, który pokazałeś w tym wątku może pracować z  maks  ciś. 16 bar. zatem stosowanie reduktora na butlę CO2 nie do uniknięcia jest.

ile mbar'ów po redukcji ciśnienia ma Twój typ reduktora ?

Edytowane przez jotef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowany reduktor niskiego ciśnienia to reduktor od butli gazowej do kuchni. Fabrycznie nastawiony jest na ciśnienie jak się nie mylę 37 mbar. Ja go zmodyfikowałem dodając śrubę regulacyjną i mogę ustawić ciśnienie pozwalające utrzymać np. słup gazu 2 cm jak i 10cm. W praktyce w swoim modelu mam ustawione około 7cm.

Z resztą opis budowy znajduje się na sąsiednim forum. Oczywiście, że stosuję reduktor wysokiego ciśnienia na butli, ale dzięki reduktorowi niskiego ciśnienia wyeliminowałem pływak i cykający elektrozawór. Niestety nie udało się całkowicie wyeliminować elektrozaworu bo nie zdołałem wykonać dość precyzyjnego - w warunkach domowych - mechanicznego zaworu różnicowego odcinającego gaz w momencie wyłączenia pompy. I tak puki co elektrozawór pracuje w sposób ciągły, co specjalnie nie jest mankamentem biorąc pod uwagę bardzo niski pobór prądu, brak buczenia, cykania i naprawdę niską temperaturę pracy.

Mam jednak już nową koncepcję zaworu różnicowego i być może tym razem zadziała.

Na fotkach przerobiony reduktor nie wygląda ładnie, ale nie o to chodziło. Ważne, że od połowy maja reaktor pracuje sprawnie, a po odpowietrzeniu kolumna nagazowująca napełnia się gazem za każdym razem do zadanej ilości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] reduktor niskiego ciśnienia to reduktor od butli gazowej do kuchni. Fabrycznie nastawiony jest na ciśnienie jak się nie mylę 37 mbar. Ja go zmodyfikowałem dodając śrubę regulacyjną i mogę ustawić ciśnienie pozwalające utrzymać np. słup gazu 2 cm jak i 10cm. W praktyce w swoim modelu mam ustawione około 7cm.

[...]

znalazłem również reduktor regulowany o wydatku ciśnieniowym 20 - 50 mbar'ów, więc zakres regulacji słupa CO2 w komorze mieszającej można dobrać do jej wysokości.

[...]  Niestety nie udało się całkowicie wyeliminować elektrozaworu bo nie zdołałem wykonać dość precyzyjnego - w warunkach domowych - mechanicznego zaworu różnicowego odcinającego gaz w momencie wyłączenia pompy. I tak puki co elektrozawór pracuje w sposób ciągły, co specjalnie nie jest mankamentem biorąc pod uwagę bardzo niski pobór prądu, brak buczenia, cykania i naprawdę niską temperaturę pracy.

Mam jednak już nową koncepcję zaworu różnicowego i być może tym razem zadziała.

[...]

można to przecież uprościć właśnie przy wykorzystaniu już istniejącego w systemie elektrozaworu. 
elektrozawór do CO2, to opcja NZ > normalnie zamknięty (zasilanie 230V off). włączenie zasilania otwiera zawór i CO2 płynie.

podpinamy wtyczkę pompki wody i elektrozaworu CO2 do wspólnego zasilania, które sterujemy timer'em.
kiedy timer wyłączy zasilanie 230V, zarówno pompka jak i elektrozawór przejdą w stan spoczynku, czyli pompka nie tłoczy, zawór przybiera stan NZ > CO2 stop !
gaz z komory mieszającej CO2 zostaje usunięty, itd.,  ...

[...] Ważne, że od połowy maja reaktor pracuje sprawnie, a po odpowietrzeniu kolumna nagazowująca napełnia się gazem za każdym razem do zadanej ilości.

Jaczal, gratuluje pomysłu, bo wygląda na to, że rodzima myśl techniczna nie umarła jeszcze i nie musimy kopiować wszystkiego dokładnie od zachodnich akwarystów   :)

p.s. czy stosujesz zaworek zwrotny między RNCiś. a komorą mieszającą CO2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie to wyklarowałeś i właśnie tak stosuję elektrozawór, ale takie rozwiązanie choć proste, mnie nie satysfakcjonuje.  Nowy pomysł na zawór różnicowy do odcinania gazu opieram na nadciśnieniu wytwarzanym przez pompę, która jest dość sporo zdławiona - mam nadzieję, że tym razem zadziała.

Zawór zwrotny mam tuż przed podłączeniem do kolumny nagazowującej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego zrobiłeś tą kryzę do pompy i o ile zmniejszyłeś średnicę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kawałek filii basenowej uzbrojonej wluknem, ale możesz zrobić z pcv. Wylot pompy to chyba fi9 mm, a w kryzie fi5mm. Kryza wystawiona w śrubunek.

Miałem kawałek filii basenowej uzbrojonej wluknem, ale możesz zrobić z pcv. Wylot pompy to chyba fi9 mm, a w kryzie fi5mm. Kryza wystawiona w śrubunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po operacji,włożyłem uszczelkę do kranu z prześwitem 5mm.Zobaczymy jak się będzie zachowywał dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaczal - a jaki miałeś poziom gazu w komorze przed przeróbką reduktora, czyli przy 37mbar?

@jotef - możesz podać namiary na znaleziony przez ciebie 20 - 50 mbar? (czy taki zakres regulacji wystarczy?)

BTW, też jestem pod wrażeniem pomysłów Jaczala, będę kombinował z reaktorem "a'la Jaczal" , "a'la Dastaco" odpuszczam, bo przestarzałe, jak złoże zraszane... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu przerabiałem, a 37mb to jeśli się nie mylę to 37 cm słupa wody, więc w moim przypadku za dużo. Mój reaktor ma wys. Ok32cm, 600ml zasypia, a w komoze maj ok 6cm gazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info, kombinuję, jak użyć reduktor za 20 PLN bez przeróbek, natomiast pomyśleć nad konstrukcją komory rozpuszczania co2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś zaokrągliłem z rozpędu, bo zakres regulacji to 25 - 50 mbar'ów.

i ten regulowany za 20 pln'ów też nie kupisz ...

reduktor-gok-25-50-mbar_810.jpg

reduktor-gok-25-50-mbar_811.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli da się w nim dostać do sprężyny, to wystarczy podmienić na słabszą i będzie się nadawał do każdego reaktora. Zakres od 25mb będzie za duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi