Skocz do zawartości
blue.wave

Nowa seria odpieniaczy blue.wave

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, wystarczy tylko zaklęcie. Każdy szczegół jest ważny, w magii też. Fajnie, że to rozumiesz.

Seb, wiem, że się chcesz pochwalić. Każdy może powiedzieć czym mierzy.
Ja używam Saliferta, a Ty co masz?

Jotef, uważam, że AB jest ciut przymała i z moim wirnikiem miałaby ciężki start, co odbiłoby się na żywotności pompy. Tam jest malutki wirniczek, a mnie poza tym nie chce się pracować pod mikroskopem.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Blue mimo ze jestem wychowany na klasycznej fizyce i mechanice (ach ta polibuda ;) ) to nie odrzucam istnienia takich zjawisk i dlatego nie rozumiem Twojej niecheci do tłumaczenia "tych pier**l" zwlaszcza ze to nie elektroda czy inny specjalistyczny portal wiec mozemy pogadac troche inaczej a tak Twoje niechec doprowadza do sytuacji jak z portali zajmojacych sie zjawiskami paranormalnymi i hitlerowcami w spodkach - jak ktos cos wiecej wie to udaje ze miw ale tak zeby nic nie powiedziec i zaslania sie tym ze i tak nikt tego nie zrozumie. Dlatego napisalem w innym temacie jesli niechcesz zdradzac szczegolw technicznych ze wzgledow ochrony swoich patentow to napisz to na poczatku ale jesli tak nie jest to podziel sie tym co wiesz wiekszosc tego pewnie nie zrozumie ale znajdzie sie garstka ktora zalapie i o to chodzi bo jesli bazujesz na podobnej wiedzy co ci Rosjanie to powiem tylko ze (jesli to oczywiscie dziala) wykozystujesz niewspolmierna technologie do celu ;) oni latajace spodki buduja a Ty jakies pienidlo :)

pozdro dla otwartych umyslow ktore zdaja sobie sprawe ze cos tam jeszcze musi byc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb, uciekł mi plankton, ale już wyjaśniam:

Chodzi o usunięcie niewłaściwej polaryzacji wirnika, a nadanie takiej, jaką chcemy. Nam potrzebna jest taka, żeby cząstki zanieczyszczeń dały się zlepic w grudki przed usunięciem przez odpieniacz. Da się tak zrobic z detrytusem, ale nie z żywym planktonem, który i tak się rozpełznie, chyba, że jest martwy. Nie można też zbic w grudki mikroelementów. Usunież ich tyle ile jest w adekwatnej ilości wody z akwarium, co odcieku odpieniacza.

Podsumowując, można zrobic wszystko, tylko trzeba wiedziec co się chce i czy to, co się chce będzie właściwym rozwiązaniem.

PO4-0, NO3-0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jotef, uwarzam, że AB jest ciut przymała i z moim wirnikiem miałaby ciężki start, co odbiłoby się na żywotności pompy. Tam jest malutki wirniczek, a mnie poza tym nie chce się pracowac pod mikroskopem.

Pozdrawiam,

jeśli tylko '... ciut ...', to może '... nóż, widelec ...' da radę.

a niech tam się odbija - żywotność pompy, to rzecz nabyta. kupi się drugą.

jeśli piszesz wirnik, to masz na myśli talerz z igłami, czy kpl., talerz + rotor z magnesem stałym, bo się gubię próbując dojść do bezwładności startowej przy takiej modyfikacji.

przecież nie proszę żebyś za mnie dłubał, a podpowiedział jak i z czego wystrugać.

no i wynika, że Twój patent ma ograniczenie -musi być koniecznie taki 'korzeń' jak to koromysło AM ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie, ale uwarzam, że sprzęgło to dobre rozwiązanie pod warunkiem, że jest dobrze zrobione, bo w oryginale to bubel.

Napisz jeszcze raz, czy chcesz przerobic kompletny wirnik z igłą na wirnik z igłą????. Czy wirnik na wirnik z igłą, bo nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] Napisz jeszcze raz, czy chcesz przerobic kompletny wirnik z igłą na wirnik z igłą????. Czy wirnik na wirnik z igłą, bo nie rozumiem.

skoro zachwalasz działanie swojej modyfikacji, to oczywistym jest, że chodzi o opcję Twojego wykonawstwa z przełożeniem na AB, a więc w tym wypadku również z jakimś stopniem miniaturyzacji w odniesieniu do koromysła AM czyli chodzi o opcję 'wytłuszczoną' w Twoim cytacie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też za głupi jestem chyba na ten Odpieniacz.

Jak to uciekł Ci plankton z akwarium ?

A miałeś wcześniej ten plankton w akwarium z odpieniaczem ?

Jak to sprawdziłeś, że niemasz teraz planktonu ?

Detrytus da się wybić Twoim odpieniaczem ?

A żywy plankton się rozpełznie ? He, he, tzn co ? jest tak szybki, że ucieknie przed wysokimi obrotami wirnika ?

I jak sprawdziłeś, że mikroelementów Twój odpieniacz nie wybija ?

A np: taki Bubble master wybija mikroelementy, to też sprawdziłeś?

Zwariować można.

Mam rozumieć, że w Twoim kubku odpieniacza nie ma solanki, nie wywala soli ?

To co tam jest, słodka woda z syfem ?

Też to sprawdzałeś, próbowałeś tego syfu czy słony jest czy jak ?

I jeszcze ten syf Twój jest sterylny nie pachnie tzn smierdzi ? Ja tam się cieszę, że mój odpieniacz wywala syf, którego za żadne skarby nie chciałbym wlać z powrotem do akwarium, szambo to chyba do kanalizacji.

No ładny ten baniaczek, ale to chyba nie w tym miała być ta przewaga spsó-w, o którym wcześniej pisałeś, że tak mocno karmisz.

To w tym baniaku z tym nowym piaskiem masz Po4-0, No3-0 przecież tam zieloną szybę masz, no to jak mogą być takie parametry ?

I te parametry to teraz takie są bo ten nowy odpieniacz to usunął czy jak ?

Czy wcześniej takie były.

W tym akwarium to jest ten nowy odpieniacz ?

Bo kubek wygląda na zasyfiony jak każdy inny.

I co, po dwóch tygodniach na wewnętrznej stronie kubka nie będzie śladu tej mazi, która się zbiera we wszystkich odpieniaczach ?

Ciekawe to wszystko, ale chyba jeszcze nic nie rozumiem, niestety.

Czyli to nie twoje te wszystkie baniaki, twój jest ten jeden tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław, alem się uśmiał;):D:) Blue, czym mierzysz NO3 i PO4?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to czuję się jakbym się trawy najarał, chichram się do siebie cały czas przy tym temacie ha, ha....

Ha,ha,ha UCIEKAJĄCY PLANKTON HAAAAAH HAHHA HAAAAAAAA.......

Nie mogę, łzy mi poleciały, popłakałem się ze śmiechu, jak nic kupię sobie ten odpieniacz, ma super działanie na mnie ha, haaaa, ha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław, myślałem, że jesteś mądrzejszy, a Ty takie głupoty piszesz jak gimnazjalista z ADHD. Też się uśmiałem, serio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, ale śmiech to zdrowie, bez urazy.
Seb, przecież Ci odpowiedziałem. Zawiesiłeś się? hehehe. Nie myśl tyle tylko pisz, tracisz wątek.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no pośmiałem się trochę, ale ja na poważnie zadałem pytania, które wynikają z Twoich wypowiedzi w tym wątku, nie odpowiesz na nie ? to nie moja wina, że takie śmieszne te pytania wyszły .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory, ale karabin Ci się chyba zaciął, bo tyle tych pytań.

odpowiem:
nie uciekł, mam, usunąć z wody a nie wybić, nie ucieknie ale fito nie zdechnie, organoleptycznie, zależy od ilości odcieku, odciek ma niską gęstość i przewodność, prawie, nieapetycznie wygląda więc nie, nie śmierdzi, nie mój baniak, nie jest zielona jest czyściutko, parametry podałem z mojego baniaka i tak, były inne, tak chodzi na moim odpieniaczu, system dostał gravel&substrate cleaner microbe-lift dlatego się zasyfił, będzie po dwóch tygodniach ale bardzo mało wystarczy ręcznikiem pap przetrzeć, nie wszystkie ten jest wystawowy w firmie kolegi.;)

Seb, co z Tobą:);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz już kompletnie nic nie wiadomo, he, he, a pytania były takie proste ha, ha..

A tak w ogóle to niema głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

Dobra idę spać, bo już mam kaca od tego odpieniacza i to wszystko za bardzo mnie przytłacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław, odpowiedzi masz takie jak pytania, proste i w kolejności zadawania. A tak poza tym- sam wprowadzasz chaos. Może potrzebujesz więcej czasu, żeby przetrawic wszystko. A Ty nie ogarniając ciągle drążysz. Upodabniasz się do kolegów, co jak mogą komuś dopieprzyc, to tak robią, choc i tak ich nie przekonasz, bo są "wszechwiedzący", a w rzeczywistości wkurza Ich fakt, że inni mają, a Oni nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ta czcza gadka ? jak się chwalisz że masz to pokaż albo zprecyzuj co chciałeś udowodnić swoimi postami? bo jak do teraz to moja 10- cio letnia córka potrafi lepiej wytłumaczyć to o czym myśli.Napiszłeś "odpowiedzi masz takie jak pytania, proste i w kolejności zadawania" nic podobnego, tylko Ci się tak wydaje , na wiele pytań ...aaatttaaammm ide wypić piwko !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi