Skocz do zawartości
Jacek56

Panele led z reefshop kontra e-rybka

Rekomendowane odpowiedzi

i ja mam pytanie co do tej lampy. w ledach orientuję sie raczej słabo, ale staram się coś zrozumieć. z wcześniejszych ledowych tematów, założyłam że przy przeliczaniu W/l (oczywiście w dużym uproszczeniu) możemy przyjąć, że np. 120W led to odpowiednik 240W T5 - tak przynajmniej ja to pojęłam. idąc dalej tą drogą, przyjęłam, że potrzebuję dwóch lamp led 120 W. natomiast w tej aukcji napisano ,że 120W led to "...Moc lampy: 120W - ekwiwalent żarnika o mocy 400W 20.000K..." i teraz nie wiem, czy to się jednak inaczej liczy, czy to jeszcze inne ledy. pytam bo o ile dwóch lamp nie dam rady kupić, to jedną może tak :spiteful: czy w zbiorniku 100x70x55 h potrzebne są dwie ww. lampy, czy też jedna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie wierzę, w ten ekwiwalent 400W HQI = 120W LED. No, chyba że liczone w lumenach przy 400W 20,000 K i 120W LED 10,000 K. Choć takie wyjście też nie wydaje mi się prawdziwe. Ma ktoś jakieś dane na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest słuchajcie bardzo prosta.

Plant-Human-Eye-Response_02.jpg

Typowe źródła światła (T5, T8, , MH) są tak przeważnie tak komponowane by wycinek światła który pokazano na wykresie powyżej był jak najbardziej wydatny. Mamy wtedy jasne światło i każdy jest zadowolony bo widzi że światełko jest mocne. Przy okazji lumenów sporo :spiteful:

Natomiast ledy są drogie więc nie ma sensu marnowania ich na potrzeby "widza" - są dobieranie pod kątem PAR - czyli obszarów widma świetlnego UŻYTECZNEGO dla organizmów fotosyntetyzujących - nie dla ludzi. Sęk w tym że te obszary widma są poza naszymi zdolnościami najlepszego postrzegania - z lumenami biedniej a mimo to korale szaleją - o tym pewnie słyszeliście.

Plant-Human-Eye-Response_01.jpg

Stąd mimo że ledy mają mniej mocy i wydają się ciemniejsze - i tak produkują więcej światła użytecznego dla koralowców w naszym przypadku i roślin w przypadku słodkiej wody. Dlatego lumeny to nie wszytko i dlatego trzeba szukać danych na temat wartości zwanej PAR - Photosynthetic Active Radiation.

Dlatego to jest całkiem prawdopodobne że 120W ledów daje takie efekty w zbiorniku jak o wiele mocniejsze źródło światła innego rodzaju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika Z moich obserwacji wynika, iż ważniejszym od mocy lampy (90W lub 120W) jest obszar, który lampa oświetla. W moim zbiorniku 2 lampy stosunkowo dobrze oświetlają połowę akwarium czyli 180x45 cm. Aby był widoczny efekt uważam, że powinnaś użyć dwóch.

@ loccutus Czy możesz mi wyjaśnić jak w lampie Black Phyton zmienia się kolor świecenia diód. Czy jak diodę niebieską, która świeci światłem o częstotliwości 450nm potraktujemy innym prądem to zacznie świecić na biało?

Byłem z tym pytaniem u Przemka ale napiszę szczerze, że nie do końca go zrozumiałem.

Z góry dziękuję za wyjaśnienie i przepraszam jeżeli pytanie nie jest do końca dobrze sformułowane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BP ledy są pogrupowane białe/niebeiskie. Zmieniając jasność białych/niebieskich zmienia się stosunek obu barw i tak zyskuje się przesunięcie widma wypadkowego.

To widać najlepiej jak ustawisz max CT - o ile pamiętam 24.000K - białe wtedy prawie nie świecą a niebieskie nap... że patrzeć nie idzie. W drugą stronę jest na odwrót.

To jest dokładnie taki sam sposób w jaki uzyskuje się wypadkową CT w świetlówkach - mieszając światło o różnej barwie. Tyle że tam nie masz wpływu na udział (jasność) poszczególnego prążka barwy a w ledach masz. Dlatego możesz sobie zmieniać CT.

rozklad_widma.GIF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ loccutus OK dzięki za wyjaśnienie. I jeszcze jedno pytanie.Czy niebieskie diody użyte w BP to różne (mix 420nm i 450nm) czy też wszystkie to diody 450nm?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus, @Jacek56 dziękuję za wyjaśnienie. te PAR-Y i lumeny... na tym się nie wyznaję i z tego co poczytuję, to zrozumiałam że 120W led, to więcej niż 120W np. T5, ale ten zapis o ekwiwalencie 400W, nawet 20 000 K zaskoczył mnie. już miałam nadzieję, że może dam radę, no ale dwie takie lampy, dziś są poza moim zasięgiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Hm, jesteśmy trochę do przodu. Osobiście uważam jednak, że do omawiania fotosyntezy prawdziwszy jest na przykład ten wykres:

Par_action_spectrum.gif

Szczegół, ale ten podany przez Ciebie zbytnio przypomina mi wykresy dla LEDów :spiteful: Dla porównania:

ATI AquBlue Spezial

aquablue%20spezial.jpg

Reeflux 12,000K

rl250w12kgraph.jpg

I o ile ATI można posądzić o "oszukiwanie" jasności poprzez dodanie części mocy w spektrum, które człowiek łatwiej wyłapuje ( zresztą nie do końca, można spojrzeć tutaj), o tyle HQI wali głownie w zakresie pracy chlorofilu A. Dlatego nie pasują mi twierdzenia o trzykrotnie większej wydajności. Albo się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja tez nie twierdzę że wiem na pewno, ale tak samo jak inni obserwuję temat i wyciągam wnioski na podstawie własnych doświadczeń i tego do czego dotrę w internecie. Twoje wykresy są akademickie - ja użyłem takich pogladowych, nie mniej chodzi nam myślę o to samo. Lumeny są dla ludzi a nam w akwariach zależy na PAR - prawda ?

Do całości należy doliczyć jeszcze fakt że ledy w przeciwieństwie do MH czy świetlówek nie świecą dookoła pakując prawie połowę światła w obudowę/odbłyśnik itd. To robi bardzo dużą różnicę na korzyść ledów.

Generalnie sprawa jest bardzo prosta do rozsądzenia - ktoś musi wziąć ledy i porobić pomiary PAR w stosunku do innych źródeł światła na referencyjnym zbiorniku i będzie alles klar. Jestem przekonany że wyjdzie grubo na korzyśc ledów ale ile dokładnie - 2, 2.5 czy 3x nie będę spekulował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Generalnie sprawa jest bardzo prosta do rozsądzenia - ktoś musi wziąć ledy i porobić pomiary PAR w stosunku do innych źródeł światła na referencyjnym zbiorniku i będzie alles klar. Jestem przekonany że wyjdzie grubo na korzyśc ledów ale ile dokładnie - 2, 2.5 czy 3x nie będę spekulował

Powiem szczerze, że bardzo na to czekam :spiteful: I też spodziewam się zdecydowanej wygranej LEDów, cała LEDowa technologia to zapewne przyszłość akwarystyki morskiej najbliższych kilku lat ( o ile ktoś szybko nie wymyśli jak robić dobrą temperaturę barwową oświetlenia plazmowego :)). Niemniej, praktyczna efektywność LEDów rzędu 3,5x raza więcej siły oświetlenia z wata niż inne źródła to według mnie spora przesada. Szczególnie przesada, jeżeli stoi tak napisane w reklamie producenta.

Dlatego dopóki nie zobaczę przekonywującego porównania to uznaje to za zwykły, niezbyt fair play marketing. Tak jak pisanie, że świetlówki firmy X zachowują parametry przez 2 lata. "Marketing" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - nawet jeśli wyszłoby "tylko" 2x lepiej to i tak duży sukces. Mieć trzeba tez na uwadze żywotność, oszczędność i sprawność (o wiele wiele mniej ciepła).

A co do marketingu - ludzie no przecież to naturalne - każda sójka swój ogonek chwali. Przecież tak naprawdę liczy się to co powiedzą użytkownicy nie producent. Obojętnie co by to nie było od suszarek do włosów po najnowszego Boeninga - ile co jest warte zweryfikuje rynek. Tak samo jest z ledami. Nawet jeśli marketing nieco ubarwia opis - i tak faktem jest że wszyscy co kupili zadowoleni jak przysłowiowy "murzyn z bateryjki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem dzisiaj u kolegi dwa moduły po 120W czarnych pytonów nad akwarium ok. 150 cm długości.

Widziałem też poprzednie modele lamp u Przemka 3 x 120W nad zbiornikiem 160 cm.

Według mnie te dwie nowe 120W lamy oświetlają zbiornik lepiej niż te starsze 120W 3 moduły. U Przemka wyraźnie widziałem 3 stożki światła rozchodzące się od modułów, a pomiędzy była dla mnie wyraźna granica światła i cienia.

W tych czarnych pytonach zbiornik jest równo oświetlony na całej długości.

Faktycznie ten przelicznik ilości światła może też wynikać stąd, że tam nie ma rozproszenia na boki w górę itd. jak w T5, czy HQI, gdzie sporo światła jest z odbicia od odbłyśników i idzie w dół, ale i na pokój, na szyby, a część jest pochłaniana.

Na pewno 2 x 120W moduły Black Python dają optycznie więcej światła niż 2x150W HQI Reeflux 12k + 2x 80W T5 ReefBlue, czyli więcej niż 460W, ale mniej od tego opisanego światła powiększonego o kolejne 2 x 80 W T5 ReefBlue, czyli mniej od 620W.

Brakuje tu nieco światła od przodu, co daje świetlówka umieszczona przy przedniej szybie. W efekcie ryby pływające z przodu blisko szyby są ciemne.

Efekty regulacji mocy i barwy światła są rewelacyjne i rzeczywiście przy 20000K może być jeszcze dość sporo światła.

Myślę, że z powodzeniem 2 nowe lamy 120W starczą na zbiornik do 160 cm długości. Te lampy to naprawdę duża zmiana w stosunku do poprzedniej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja to bym tylko chciał, nie porównań, wykresów, PAR-ów, i innych cudów... Chciałbym za pół roku zobaczyć zdjęcia sps-ów spod ledów, tylko to mnie przekona... Póki co jeśli chdzi o wyciąganie kolorów i manipulację odcieniami T5 dla mnie nie mają konkurencji. To WYŁĄCZNIE moje zdanie i mówiąc szczerze chciałbym zeby zostało obalone, ale tak jak mówię, tylko zdjęciami :spiteful:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem i tak trzeba jeszcze poczekać z rok czasu. Wtedy Led-y będą miały jeszcze większa sprawność (prawie max swoich możliwości).

kupując teraz lampę LED okazuje sie że za 2-3 miesiące JEST JUŻ PRZESTARZAŁA....

a kto ODKUPI taką przestarzałą LAMPĘ LED?? chyba jakiś frajer.............

a lampę HQI czy T5?? Nawet 3,4 letnią można odkupić i będzie dobra........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega wątpliwości ,że ledy są przyszłośc oświetlenia w akwarystyce,ale ja też poczekam jeszcze z dwa lata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wprowadziłem pewne zmiany od czasu jak był u mnie rah, podwiesiłem lampy wyżej na wysokość około 12 cm nad lustrem wody, oraz pozbyłem się profili na których stały lampy, dzięki czemu nie zakłócały one już w żaden sposób strumienia światła LED. Efekt jest naprawdę zdecydowanie lepszy, można powiedzieć, że niedoświetlenie nie występuje, kąt padania światła jest wystarczający aby ogarnąć cały zbiornik i nie ma już zjawiska ryb niedoświetlonych z przodu. Mam dwa BT EX powieszone wzdłuż zbiornika o długości 150 cm o czym pisał rah, jak dla mnie wystarczająco dużo światła.

Z drugiej strony nie będę bronił ledów, że są cacy ale pozwolę sobie zauważyć, że przeciwnicy tego rozwiązania dzielą się na trzy grupy. Pierwsi z pewnym dystansem podchodzą do tego rozwiązania ze względu na obawy co do przydatności zastosowania w zbiornikach obecnej technologii LED, drudzy zdecydowali by się je wykorzystać ale uważają, że koszt jest odstraszający, trzeci uważają, że należy czekać bo obecna wersja za chwilę będzie i tak zmodyfikowana i nie ma sensu dawać kupy kasy za coś co za chwilę będzie warte może połowę i na dodatek przestarzałe.

No cóż, to tak jak z tymi co kupowali pierwsze telewizory LCD w wydaniu SD, potem zmieniali z SD na HD a teraz na Full HD, na dobrą sprawę na każdym z nich "widać". Niektórzy oglądają dalej na CRT i uważają, że jest tak samo jak na LCD, zgoda, w niektórych przypadkach jest nawet lepiej. Należy także zauważyć, że nadchodzi OLED.... czy to znaczy, że nie warto kupować w MM telewizorów wyposażonych w "przemijająca" technologię.

W każdym razie, aby nie zabrzmiało to broń boże jako krytyka sceptyków, to napiszę, że mnie do ledów zmusiło co innego a mianowicie przegrzewający się zbiornik, mam zabudowę całego zbiornika i pomimo wentylacji GHL jak również dodatkowej z wiatraków komputerowych, temperatura po świeceniu 2x150 HQi i 2x54T5 wzrastała o około 2 stopnie po 3 godzinach świecenia, dla pełnej informacji podam, że lampa musi wisieć około 15 cm nad lustrem wody. Teraz mam spadek temperatury w okolice pokojowej pomimo świecenia 2 modułów.

Pozdrawiam

Giersza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Twoje stanowisko co do technologii itp itd.

Aczkolwiek powiem Ci tak. Nie odkupię od kogoś używanej plazmy czy telewizora LCD za który ktoś dał x lat temu po 7-8 tysięcy i nie maja one portów HD-mi to nie odkupiłbym ich nawet za 100zł..............

10 lat temu otwierałem kawiarenke internetową. Pierwszą w Raciborzu. Cybar sie nazywała. Zainwestowałem w super sprzęt AGD. Zmywarka nie użyta do dzisiaj! Whirpool (MADE IN GERMANY!) WYSOKI model pod zabudowę kosztowała 4000zł. Chciałem ją sprzedać rodzinie nawet za 300-400zł. NIKT jej nie chce.....chociaż nie uzywana........bo zużywa 4x więcej wody niz dzisiejsze.........

Tak samo jest z tymi lampami. Teraz ta SUPER HIPER lampy za 2500zł są fajne. Ale za rok będą 3-4 razy wydajniejsze za mniejsza kasę.

I chodzi tylko o to, że JA za 3 lata bym tej lampy nie odkupił nawet za ...... 100zł

a używane MARKOWE lampy HQI cz T5 dalej trzymaja cenę

Zobaczcie jak ledy idą do przodu, 3-4 lata temu to było ścierwo. Sam budowałem i przecierałem szlaki. http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=46428#46428 tutaj mój test z 2005 roku :):D:D:D jak teraz na to patrzę.......KATASTROFA

A teraz?

Trzeba poczekać aż LEDY dojdą do jakiegoś poziomu, którego nie da się przeskoczyć.

Tak samo było np. z CD-romami x52 - to był maks i tyle!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi