Skocz do zawartości
Jacek56

Panele led z reefshop kontra e-rybka

Rekomendowane odpowiedzi

@daimen, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! ja się zaplątałam z tymi wresjami, jeszcze przy tych "białych" modułach. na dodatkach burzowych i wschodzącego słońca aż tak mi nie zależy (brak funduszy) i skupiłam się na tej tańszej opcji. ale w temacie nan n-r dotycz. tych lamp, pierwsze wypowiedzi o róznicach w wer.1 i 2 zmyliły mnie już totalnie. czyli jest to ver. 3 :D.

jeszcze raz dziękuję Ci za uporządkowanie mojego toku myślenia :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ver 1 pierwsze lampy led w starych obudowach i słabe diody LEDy

ver 2 lampa led w starej obudowie z lepszymi LEDami, i lepszym chłodzeniem

ver 3.1 Pyton z komputerem

ver 3.2 pyton bez komputera

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika

ver. 1 - glosne chlodzenie, nie do konca "dobre" diody, nie ma juz w sprzedazy w RS;

ver. 2 - poprawione chlodzenie, lepsze diody;

ver. 3a - czarna obudowa, Black Python; zasilacz na zewnatrz, diody ok;

ver. 3b - j.w. + Bluetoth i mozliwosci sterowania swiatlem, chlodzeniem;

kolejne sa juz w zapowiedziach;

heh, kolega mnie uprzedzil :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pooh, @tomiooo jeszcze raz DZIĘKI! już mam jasność (prawie ledową) :D.

wiem, że pytanie jest z gatunku idiotycznych, ale cóż... zdarza się.

fajnie, że szybko zaregowaliście i już wiem to co powinnam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnialem dodac, ze przy ver. 1, 2, 3a nie ma UV = trzebaby dopalic jakas swietlowka;

dopiero ver. 3b ma diody UV;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to już wiem, jak "posegregowaliście" te wersje to resztę jako-tako ogarniam :D

zastanawiam się nad tymi lampami, i jeżeli już to właśnie ta ver. 3a + dodatkow T5 wchodziłaby w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś wie jaką temperaturę barwową ma ver. "3a"?

Czy bez sterowania obrotami wentylatorów lampa cały czas mam wentyle na max?

O EX BT wszędzie pełno, a ta bez komputera jakoś tak pominięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniem wlasnie bardzo nie fair jest to, ze nasi sprzedawcy nie podaja symboli uzytych do budowy elementow. Nikt mi nie wmowi, ze chinczyki swoimi malutkimi lapkami produkuja partie diod specjalnie na zamowienie e-rybki czy reefshopu. Jestem pewny, ze uzywane sa standardowe elementy. Majac dostep do katalogowych oznaczen podzespolow, klient moglby porownac faktyczna wartosc produktow i miec wieksza swiadomosc za co placi. Mniej wiecej tak jak podczas kupowania skody :D gdzie w katalogu porownan do passata wychodzi na to, ze auta roznia sie wlasciwie tylko buda. A 90% czesci i tak sygnowanych jest valwejem :smile: ale nikt tego nie ukrywa. A posiadacz skody wie, ze od passata drozszego o 1/3 z technicznego pukntu widzenia nie wiele sie rozni. Choc zdaje sobie sprawe z czeskich niedociagniec i oczywistej przewagi urody konstrukcji passata. Ale ma dostep do informacji, ktore z niezrozumialych dla mnie przyczyn tak pilnie strzega polscy sprzedawcy tych lamp. A szkoda wielka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a moim zdaniem wlasnie bardzo nie fair jest to, ze nasi sprzedawcy nie podaja symboli uzytych do budowy elementow. Nikt mi nie wmowi, ze chinczyki swoimi malutkimi lapkami produkuja partie diod specjalnie na zamowienie e-rybki czy reefshopu. Jestem pewny, ze uzywane sa standardowe elementy. Majac dostep do katalogowych oznaczen podzespolow, klient moglby porownac faktyczna wartosc produktow i miec wieksza swiadomosc za co placi.

Czar led-ów by pewnie prysł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy ktoś wie jaką temperaturę barwową ma ver. "3a"?

Porównując do Black Pythona - będzie między 14-16.000K

a moim zdaniem wlasnie bardzo nie fair jest to, ze nasi sprzedawcy nie podaja symboli uzytych do budowy elementow

To jest normalne podejście do sprawy i ja tu nie widzę nic nie fair, wręcz przeciwnie byliby zdrowo walnięci gdyby powiedzieli.

Już kiedyś padło podobne porównanie ale przytoczę je na nowo - udaj się do Poznania do Browarów Wielkopolskich i zapytaj z czego dokładnie warzą Lecha czy tam obojętnie które z kilkunastu marek które produkują - nie ma szans żebyś się dowiedział - czy to jest nie fair że nie wiesz co pijesz? Zapytaj "zeovitowców" czy wiedzą co leją do akwariów - to też jest nie fair że nie wiedzą co leją ?

Nikt mi nie wmowi, ze chinczyki swoimi malutkimi lapkami produkuja partie diod specjalnie na zamowienie e-rybki czy reefshopu

Mam pewne doświadczenie we współpracy z ryżojadami i sam nie wierzyłem ale zdziwiłbyś się co można zamówić i wymusić na chińczykach jeśli masz odpowiedni argument w ręku :D Po drugie skąd pewność że chińczyki PRODUKUJĄ ledy. Dla mnie różnica między produkują a montują jest jak między szałem na kortach a kałem na szortach :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
między szałem na kortach a kałem na szortach :smile:

dobre dobre :D

Po co Przemek ma podawać symbole użytych elementów do budowy lamp skoro sam zapewnia serwis? To on inwestował i ryzykował kasą wchodząc w ledy a teraz miałby podać wszystko na tacy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ja jeszcze wtrącę swoje pytanie... Lampy LED z Erybki do której grupy można zaliczyć ? I jaką mają temperaturę barwową ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuujac porownanie do samochodów, tak sobie wlasnie przypominam jak zepsul mi sie mechanizm podnszenia szyby. I w/g schematu oczywiscie musialem zamawiac czesci w/g oznaczen z katalogu z serwisu. Ale pierdoly typu sruby, nakretki, linka itd, jest podane ISO i tyle. Nie jest to wyrób VW tylko stadardowe, ogolnodostepne elementy. Jesli cos jest wyrobem wlasnym i opatentowanym produktem to sprawa jest jasna, czysta i oczywista. Jesli korzysta sie z ogolnodestepnych elementow to dziwne by bylo zmuszanie klienta do kupowania ich u konkretnego sprzedawcy. Producenci sprzetu elektronicznego tez nie wycieraja oznaczen z uzytych elementow :-) A przy tych lampach zrobila sie taka konspiracja, ze az mnie to bawi momentami :-) Przeciez jesli nasi producenci nie narzucili sobie marz z kosmosu to i tak zaden majsterkowicz nie ma szans w warsztacie zmontowac identycznej lampy taniej. Chocby z oczywistego upustu dla hurtownikow. Kiedys drazylem temat oswietlenia led Aqua-RAY. I taniej bylo kupic lampe w UK niz diody potrzebne na jej budowe u chinczykow. Ale znajac rodzaj uzytych diod dal jakis obraz na obiektywna ocene tego produktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@nika

ver. 1 - glosne chlodzenie, nie do konca "dobre" diody, nie ma juz w sprzedazy w RS;

ver. 2 - poprawione chlodzenie, lepsze diody;

ver. 3a - czarna obudowa, Black Python; zasilacz na zewnatrz, diody ok;

ver. 3b - j.w. + Bluetoth i mozliwosci sterowania swiatlem, chlodzeniem;

kolejne sa juz w zapowiedziach;

heh, kolega mnie uprzedzil :)

zapomnialem dodac' date=' ze przy ver. 1, 2, 3a nie ma UV = trzebaby dopalic jakas swietlowka;

dopiero ver. 3b ma diody UV; [/quote']

to ja jeszcze dodam, bo już wiem :D, że w lampach Black Python - bez burz, czyli wg. naszych oznaczeń ver. 3a są diody UV. dostałam właśnie info od Przemka.

i chyba zaczynam zbierać pieniążki :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy ma swój sposób na prowadzenie biznesu i sposoby unikania konkurencji :D

chodi nikogo nie broniąc to koncern VAG zaplacil pracownikom aby wynalezli takie linki i takie śruby by dało sie je wykorzystać w ich produkcie żeby to miało ręce i nogi. :smile:

.... ja swojej lampy nie otweirałem wiec nie wiem czy ma wytarte oznaczenia, ale jak bede wracal na t5 to pewnie sobie te lampe rozbiorę i sprawdzę.

Tomek ma chyba panele v2 o ile dobrze pamiętam. Najlepiej pytać u źródła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli korzysta sie z ogolnodestepnych elementow to dziwne by bylo zmuszanie klienta do kupowania ich u konkretnego sprzedawcy. Producenci sprzetu elektronicznego tez nie wycierają oznaczen z uzytych elementow :-)

Oj mijasz się z prawdą. To do dziś powszechnie stosowana metoda ochrony elektroniki przed "kopiowaczami" cudzych pomysłów. Sposobem domowym - szlifierka i heja po scalakach aż napisy znikną. Sposobem przemysłowym - zamawiasz u producenta partię układów i życzysz sobie naniesienia na niego swoich oznaczeń. Taką praktykę stosują producenci np. elektroniki samochodowej. I wbrew pozorom niekiedy jest to bardzo skuteczne zabezpieczenie. Amator wymięknie a profesjonalista nie będzie czasu tracił tylko zrobi "po swojemu".

Jeśli chodzi o elektronikę z lamp reefshopu - bo inne nie mają żadnej poza zasilaczami - to nie jest maskowana, ale skopiowanie sterownika i tak psu na bude. Bez duszy ciała nie ożywisz - czytaj trzeba mieć kody źródłowe dla procesora, a tego z oryginału wyszarpnąć się nie da. To znaczy inaczej. Da się ale na taką operację trzeba by znacznie więcej niż posiada na koncie średniozamożny Kowalski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika, dzieki za sprostowanie z tym UV;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus zdaje sobie sprawe, ze wiesz o czym mowisz. Co by nie bylo jestes naszym guru pradowym :-) Ale wlasnie o to mi chodzi, ze nawet jak rozbierzesz profiluxa i zbudujesz jego kopie, to nadal bedzie gorowal soft oryginalu. Bo w tym jego sila. Widziales co stalo sie z pierwsza wersja lamp. Okazalo sie, ze nadaja sie do uprawy roslinek, a nie koralowcow. A gdyby w danych technicznych bylo cos, co umozliwiloby sprawdzenie - obylo by sie bez rozczarowan. A tak musimy wierzyc reklamie :-) Nawet temperatura barwowa bialych led jest tajemnica :-) paranoja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi