Skocz do zawartości
Mariusz

Zamowilem ledy u Przemka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kazda nowosc i lampy LED sa kosmicznie drogie i obarczone chorobami wieku dzieciecego.Poczekam z 2- 3 lata i w nowym baniaku zastosuje sobie LEDy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego koszt każdy podaje 2500 zł, można kupić bez sterowaia też w RS za 1400 jak pamietam i wtedy przeliczenie wyjdzie znacznie korzystniej , a jak już muszą być ledowe wschody i zachody słońca to tez można np przy 3 modułach kupic tylko jeden sterowalny .Co do dogrzewania wody zgodze się w 100 % , u mnie teraz przy 540 w zawieszonych około 10 cm nad lustrem wody max dobija pod koniec dnia do 25,5 st a nad ranem mam już 23,5 i raczej zamontuje grzałkę żeby utrzymać stałą temperaturę , wiec przy ledach na bank by musiała mnie pracowac znacznie dłużej a w zasadzie non stop coś tam pykać , wiec oszczędność prądu chyba raczej nie wystąpi w znacznym stopniu .Ogólnie jestem zwolennikiem ledów i pewnie za kilka msc zawisną nad baniakiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak kazda nowosc i lampy LED sa kosmicznie drogie

W porownaniu do lamp z regulowana intensywnoscia swiatla cena modulow jest bardzo podobna jesli nie nizsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

balon, policz cenę nowej lampy T5 a nie samych świetlówek i wyjdzie już kwota zupełnie inna, ja tez nie piszę się na sterowane LEDy, bo mnie po prostu na nie nie stać, ale na moduły w ver2 jak najbardziej i moim zdaniem to się po prostu opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
balon, policz cenę nowej lampy T5 a nie samych świetlówek i wyjdzie już kwota zupełnie inna, ja tez nie piszę się na sterowane LEDy, bo mnie po prostu na nie nie stać, ale na moduły w ver2 jak najbardziej i moim zdaniem to się po prostu opłaca.

No tak. ja zakładałem że będzie to zmiana z t5 na led, więc nic oprócz świetlówek nie brałem pod uwage...sam pewnie za kilka m-cy przejde na led jednak na chwile obecna mam jeszcze obawy, jak zobacze że hulaja co najmniej rok, i będą badania zrobione że nic w tym czasie nie straciły, to biore:tongue: jednak na chwile obecną nie ma takich ledów które daja tak fajne (jak dla mnie ) światełko jak da połączenie Ati, FP KZ, tl03 philipsa:dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno dokładnie przeliczyć opłacalność ledów, jeden wymienia żarniki i świetlówki najtańsze drugi te droższe, jeden ma wiatraczki drugi chłodziarkę i wszystkie super wyliczenie prądu i kosztów idą w kubeł. Ja przeliczałem w stosunku do swojego baniaka i ledy wieszam. Wtedy napiszę Wam moje spostrzeżenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja pamiętam jak wchodziły T5'tki jak to miał być rewelacja 5tyś h świecenia, żeby było super to wymiana co rok, potem wyszło że co pół a tek jak by nie patrzeć dobrze by było co 3 miesiące.

oby z led'ami tak nie było , że po 2 latach będzie widać że słabiej świecą ,a po 3 kto będzie miał kasę będzie wymiarował na nowe bo go szlak będzie trafiał że straciły ...% mocy świecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomiooo sądzisz, że do tej pory nikt z nas nie ma już jakiś lamp na które wydał kasę ? One dalej świecą, wystarczy raz na pół roku zmienić świetlówki, nie trzeba kupować lamp. A co do sterowania, no to przestańcie tez na bok odsuwać te zalety sterowania EX bo w przedstawianiu korzyści płynących ze zmiany stawiane są one na czołowym miejscu.

Jeśli miałby by być oszczędności to WERSJA 1 za ? no właśnie, za ile i czy w ogóle da się to kupić, tak samo z wersją 2, powiedzcie ILE TYCH LAMP dotarło do ludzi i świeci nad baniakami.

Z tego co wiem na dzień dzisiejszy oprócz oferty na stronie internetowej to panele w jakiejkolwiek wersji są NIEDOSTĘPNE, będą może za miesiąc, może może ???? Też bym chciał potestować, tak jak to testuje moj kolega ALE HQI nie LED.

Wracając do tematu.

Nie ma co się doszukiwać zalet, jest ich wystarczająco dużo, jednak bez ściemy o tych kolosalnych oszczędnościach proszę, większość z nas umie liczyć i jak by tego nie robić to z HGW nie ma ekonomicznego uzasadnienia na zmianę lamp. Wzrost korali to inna bajka, ale nie ma pewności, że u kogoś komu SPSy nie rosną a nawet padają, zmiana oświetlania pomoże.

A tak znowu OT. jeśli zobaczę na półce ładnie zapakowane nowiuteńkie lampy w wypasionej wersji to całkiem możliwe, że nie zwracając uwagę na cenę i wentylatory kupię, ale nie ZAINWESTUJĘ w opracowanie nowej technologii, mam to gdzieś, mnie moi klienci pytają jaki dam termin płatności, a nie płacą czekając nie wiadomo ile na towar nie do końca sprawdzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk oczywiście częściowo masz rację ale nie wziąłęś pod uwagę osób, które zakładają nowe zbiorniki :) dziś oczywiście nie kupiłbym najnowszej wersji modułów LED bo są za drobie i moim zdaniem warto poczekać na ustabilizowanie cen - zobaczcie co było z pierwszą wersją modułów LED - część ludzi kupiła i okazało się że mają co najmniej kilka wad. Trzeba przeczekać pierwszy zachwyt LEDami i uczyć się na błędach kolegów z forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak czytam te opinie o nowych EX Ledach Przemka i wyczytałem wiele interesujących informacji na temat PAR, PUR, i tak jakoś nie mogę się doczytać nigdzie dlaczego nie ma tych parametrów odnośnie nowych modułów? Ba, jak do tej pory nikt z producentów T5tek czy HQI nie podaje takich danych. Z tego co wyczytałem to nawet te 14000K, czy 16000K w modułach są nie do końca pewne ze względu na to że trudno to ustalić dla pojedynczej diody led. Chętnie bym się dowiedział jak wyglądały testy tych modułów i na czym polegały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ba, jak do tej pory nikt z producentów T5tek czy HQI nie podaje takich danych
- to proste nowe pewnie jeszcze nie pomierzone - a to że inni nie podają ... Jak coś wypada biednie to raczej z punktu widzenia marketingowca nie jest wskazane się tym chwalić. To jak za komuny - nie mówiło się że traktor ma popsute koło ale że ma 3 dobre.

Po co ustalać dla pojedynczej diody? świecisz pojedynczą diodą czy całą lampą??

Jak wyglądają testy? bierzesz lampę, miernik PAR (Quantum meter) sonda pod wodę i mierzysz - proste jak budowa cepa ;)

http://www.licor.com/env/PDF/192SA.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli do tej pory świeciliśmy czy świecimy światłem o kiepskich parametrach PAR i PUR(T5 czy HQI)? I skoro to takie proste (te testy Quantum metrem) to dlaczego tego nie ma podanego dla modułów? była by to niezła reklama i można by się pokusić o porównanie do innych źródeł światła...

Może jakieś konktretne wyniki tych testów dla modułów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione na szybko:

Tank size: 125gal, lighting: 3x250W hqi, 2x110W VHO, 2x80W( together 1130W!)

http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=168811

Tank size: 8x54W(432W)

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1352234&perpage=25&pagenumber=1

Lampy modularne (3x120W):

http://www.aquariumled.eu/PARreading_photo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super, tylko na zbiorniku z t5 jest szklana pokrywa

'8 54w bulbs shooting through glass tops for now 5" high which is blocking a ton I am sure'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Koledzy bombardują się tu na wzajem danymi, parametrami i wychodzą jajca. Nie znam Przemka ale po jego laboratach mam wrażenie że jest dobrze obcykany w tej materii jednak jego twierdzenie o utracie 15% parametrów w okresie 12 letnim to chyba lekka przesada lub tzw. czeski błąd w wypowiedzi. Wiadomym, że problemem jest cena tych cacek jak i niepewność poprawnego działania w najbliższych czasach. Ci którym szkoda kasy mogą sobie takie lampki zawsze kupić w chinach za 200 lub 1800 papierów w zależności od mocy lub w Polsce za 200 lub 1800 euro /w zależności od wypasu i wydajności/ . W myśl powiedzenia nie moje małpy nie mój cyrk ja pozostaję przy tradycyjnych źródłach oświetlenia w postaci T 5 jak i Reffluksów, starając się uzyskać namiastkę tego co ma Andrzej czy Szymon. Jak im dorosnę efektami do kolan to te hity będą do kupienia w sklepie za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tym optymistycznym akcentem chyba można zakończyć badania dotyczące zawartości cukru w cukrze :)

e* kogo mam zabić za ta acrę ?

attachment.php?attachmentid=2266&d=1257718754

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi