Skocz do zawartości
Mariusz

Zamowilem ledy u Przemka

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba przyznać ze lampa lampie nie równa. Mialem kupic lampe z chin bo taniej, cukierkowy design itd, ale jak się dowiedziałem ile Przemek testował te lampy tak ze by je jak najbardziej dopasowac do naszych morskich baniakow od razu zmienilem zdanie. Zamowilem 3 BT EX 120W moze trochę drogo ale wiem ze nie sa to "klepane" lampy na sztukę im więcej tym lepiej tylko naprawdę dobrej jakości sprzęt na ktorym byly testowane przyrosty korali no i naprawa gwarancyjna blisko.

Tyle teorii, zobaczymy co będzie jak ledy już do mnie dojada.

Jak myslicie ilu chinczykow testowalo swoje lampy nad morskimi baniakami i sprawdzali wybarwienie i przyrost korali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy produkowane w Chinach są praktycznie takie same . Producenci nawzajem zapożyczają patenty od konkurencji . Wersje Przemkowe mają komputer i do jest dla mnie wielkim pozytywem , mamy wszystko pod ręką ale za to trzeba niestety płacić . Minimalne różnice mogą być w LEDach stosowanych w tych lampach . Kontakt jako taki mam z Chinczykami i uwierz mi , że parametry były prawie identyczne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz czekam z niecierpliwością co z tego wyniknie. Można wiedzieć skąd masz info na temat tego testowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marqo przy podejmowaniu decyzji o miejscu zakupu moich nowych lamp brałem pod uwagę naprawdę wiele aspektów. Wiem ze Przemek odrobił dobrze "prace domowa" no i naprawy gwarancyjne. Chcesz to zamawiaj u chińczyków tylko nie zdziw się jak na naprawę gwarancyjna poczekasz 1, 2 czy 3 m-ce. Od razu mowie ze nie chce nikomu w d*pę wchodzić decyzje podjąłem sam i wiem ze jest słuszna.

S_Y_N_E_K jak tylko dostane te nowe lampy będę na bieżąco pisał co i jak, a ci ktorzy testowali lampy jak beda chcieli to sami sie oglosza :D

No, widze ze rozmowa sie wczoraj udala skoro zamowiles :smile:

Pokazalem zonie ile zaoszczedzimy na pradze wiec rozmowa byla krotka :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S_Y_N_E_K nie bede dokladnie sie rozpisywal bo obiecalem zachowac milczenie.

PS. Dostalem juz program na maila do sterowania tymi lampami. Dodaje go w zalaczniku dla wgladu dla ciekawskich.

PS_315_eng.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie na parę słów w temacie lamp ledowych. Czytając niektóre posty odnoszę wrażenie jakby panowała na tym punkcie delikatna gorączka. Oczywiście ładnie to wygląda, nowinka, szpan, pobiera mało prądu / oczywiście trzeba będzie więcej do pieca węgla dołożyć bo ledy nie grzeją tak mocno!, jak również grzałki pójdą w ruch!/. Nikt nie wie jak długo taka lampa będzie trzymać parametry, kiedy się wysypią wentylatory, jak głośne będą, czy ogólnie jaka będzie żywotność tych lamp biorąc pod uwagę warunki pracy. Chwali się elekronikę możliwość regulacji tj. wschodów i zachodów, łożyskowania wentylatorów /kulka czy powójna kulka a może żel/. Gwarancja oczywiście 3 lata. Tylko jaką ja mam gwarancję u chińczyka i jak długo będę czekał? mało tego jak długo będę czekał w Polsce na ewentualną naprawę skoro reklamowałem latem moduł Profiluxa u dystrbutora tego sprzętu na terenie Polski i do obecnej chwili jestem olewany przez importera jak długo można czekać na zatrate łożyska ślizgowe w pompach cyrkulacyjnych Tunze kupionych od Polskiego importera? miesiąc dwa trzy?/ smiech na sali/. Nie neguję lamp led bo świat idzie z postępem i niektórzy muszą się przejechać by inni mogli spijać śmietankę. Nie spotkałem na innych forach takiego zachwytu ledami jak w Polskich forach wręcz po obejrzeniu baniaków w Tajlandii utwierdza mnie przekonanie, że akwaryści grubego kalibru są jednak tradycjonalistami i bardzo ostrożnie podchodzą do wszelkich nowinek technicznych. Oczywiście nie dyskryminuję polskich morszczaków bo ich baniaki też powalają na kolana i wzbudzają zazdrość a jakoś nie mogę się doczytać że głównym żródłem światła są u nich ledy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeżeli nic nie wiem na temat tych "badań" to dla mnie kolejna fikcja i super nowinka podobnie jak kwarantanna w większości sklepów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik podpisuję się pod Twoim stwierdzeniem i nogami i rękami! :) To coś jak z UFO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumial bym Wasze rozumowanie jak bym byl kolesiem z NR i robil tu zamieszanie. Nie chcecie wierzyc ok, Wasza sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz biegusiem proszę zrobić aktualizację obecnego stanu baniaczka, bo jak przyjdą lampy fajnie byłoby mieć dla porównania stan z przed i po uruchomieniu LEDów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariusz nikt tu zamieszania nie ma powodu robić! Chodzi jak zwykle o merytoryczną wypowiedź!

Nie chodzi mnie i zapewne SYNKOWI również o to skąd są te LED-y? Gdybyś wiedział i powiedział to zdradziłbyś tajemnicę handlową i byłoby to nie w porządku.

Pytanie brzmi: jak to jest z testami tych lamp? U kogo, jak długo, jakie efekty, zdjęcia itd. itp.?

Przecież to byłaby super reklama dla LED-ów, gdybyś swoje stwierdzenie poparł konkretnymi przykładami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram sie jutro wstawić fotki korali , które drugi miesiac są pod LEDami i kolory rewelacja , zdecydowanie ładniejsze niż w głownym pod T5.

Jeszcze nie przetestowałem nowych BT EX , ale przypuszczam że będą jeszcze ładniejsze. Oczywiscie przyrosty i kolory będę dokumentował na fotkach. Narazie jestem bardzo zadowolony z LEDów.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieklie dzieki andrniew wlasnie zaoszczedziles mi mase tlumaczenia :)

Tak Panowie, rozmowa z andrniew o jego obserwacjach korali przyrosty, wybarwienie zadecydowala ze biore ledy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy mówicie o krotkotrwalych efektach, poza tym przeba odróżnić odczucia subiektywne od obiektywnych. Niestety nikt nie wie jakie bedą efekty długotrwałe. Podam przykład ceramiki(nie wnikajac czy jest ok czy bee) , czy tez zeovitu. Sami przecież wiecie co było na początku, same ochy i achy a już po pól roku jedna wielka nagonka, narzekania, zwalanie wszystkich niepowodzeń na to "cudo" . Zobaczymy co będzie dalej nie mówię nie ledem ale skąd przyszedł do nas szał na t5, zeovit, bk, kz? Z zachodu. Polska akwarystyka morska ciagle się rozwija i dorastamy do wszystkiego co w stanach czy Niemczech już dawno znalazło uznanie(chociażby wspomniane wcześniej bk czy miernik Hanna). Liczę na to, ze czaicie o co mi chodzi. Owszem Polacy byli i są pionierami w niejednej dziedzinie, ale uważam ze na pędy za wcześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko w Polsce jest gośno o LEDach , jesli zerkniesz na zachodnie fora i blogi to widac że cały świat się tym interesuje a w Japonii zaczęli dużo wczesniej świecić LEDami , od czasu kiedy się pojawiły powerled. I musze powiedzieś że rezultaty mają niesamowite. Jak pomyślę o wymianie świetlówek co niecałre 3 miesiące to aż się prosi o coś trwalszego.

Jednak czas pokaze , narazie po kilku miesiącach jak sie pojawiły LEDy w naszym kraju przeważają opinie pozytywne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi