Skocz do zawartości
SEWERYN_S

1056 L - marzenie się spełnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

śmieszna rybka, fajnie płetwami macha, jest na razie bardzo spokojna, nikogo nie zaczepia - oby tak dalej, korali też nie rusza. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seweryn, powiedz mi proszę czym Ty robisz zdjęcia ? Zakładam , że zbiornik masz dobrze oswietlony , więc bez większego problemu zdjęcia możesz robić nie używając lampy , uwierz mi na słowo , że zdjęcia zbiornika będą o 100 razy lepsze , po prostu spróbuj.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIKON D90 - nie znam sie na ustawieniach tego aparatu i nie wiem jak robic dobre zdjęcia a aparat za prawie 4000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem w ręku tego aparatu , ale zapewne po prawej stronie masz kółeczko i tam powinien być napis M ( czytaj manual ) ustaw sobie właśnie na tej pozycji , później masz pokrętła chyba po prawej stronie , ustaw czas np na 160 a przesłone na 4 , pstryknij zdjęcie , jeśli będzie za ciemno zjedź z wartością przysłony jak najniżej się da np 3 ( wszystko zależy od obiektywu ) jeśli zdjęcia będą nadal za ciemne , to zmień iso np na 800 , musisz pokombinować ,to zajmie Tobie 15 minut , a będziesz zadowolony. Bo z całym szacunkiem dla Ciebie , ale zdjecia są fatalne , a uwierz mi że masz czym pstrykać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się wetnę, ale proponowałbym to o czym pisał fal czyli tryb Manualny lecz ustawienia następujące :

ISO 400 ( na początek) czas 1/100s a przysłonę na 8 gdyż obiektyw 18-105 niestety mistrzem ostrości nie jest i wyjdzie mydełko na "pełnej dziurze" gdyż światło togo szkła jest od 3,5 do 5,6.

Jeśli zdjęcia okażą się tylko trochę ciemnawe, to proponowałbym rozjaśnić w dedykowanym programie ViewNX pod warunkiem iż będą w formacie NEF. Rozjaśnianie tylko maksymalnie o +1EV gdyby to okazało się zbyt mało, to można :

Do szerokiego kadru wydłużyć ekspozycję nawet do 1/60s jeśli jednak zbliżenia to ISO podnosić do 800. Przy w miarę przyzwoicie oświetlonym akwarium te ustawienia w zupełności wystarczą.

Tryb M.P.S lub A nie uruchamiają lampy chyba że sam ją podniesiesz więc nie będzie problemu z błyskiem.

Przy czasach dłuższych niż 1/100s może być potrzebny statyw, lub jakiekolwiek podparcie, no ewentualnie ręka "snajpera" :good2:

Aparat bardzo dobry. obiektyw może nie najlepszy, ale ja też używam bardzo podobnego więc powinien dać radę.

Fotki i tak się poprawiły, jedynie te z lampą trochę nieciekawie wyszły.

Warto też robić zdjęcia z korekcją ekspozycji na -0,50EV gdyż lepiej wyglądają lekko niedoświetlone niż przepalone a o to nie trudno w akwarium morskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tomajk za cenne rady - dla mnie to czarna magia, najłatwiej to byłoby zobaczyć to na żywo jak się ustawia, jakby co to chętnie bym się z Tobą zdzwonił w celu doradzenia ustawień na żywo - może wtedy coś z tego wyjdzie :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Co prawda do Tomajkowej jakości zdjęć mi daleko , ale co do czego w aparacie służy to mniej więcej wiemrolleyes.gif Może jak wpadnę z wizytą do Waldka to się spotkamy , i Ci wyjaśnię na żywo co i jakd_canon.gif

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to tylko możliwe zawsze służę radą, może SKYPE - dane są w profilu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak teraz fotki - stosowałem się do rad Tomajka - nie były obrabiane w żadnym programie, prosto z aparatu :rolleyes:

post-746-073197800 1286827267_thumb.jpg

post-746-052888400 1286827279_thumb.jpg

post-746-089484800 1286827294_thumb.jpg

post-746-099485100 1286827304_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi