SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2010 śmieszna rybka, fajnie płetwami macha, jest na razie bardzo spokojna, nikogo nie zaczepia - oby tak dalej, korali też nie rusza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2010 Seweryn, powiedz mi proszę czym Ty robisz zdjęcia ? Zakładam , że zbiornik masz dobrze oswietlony , więc bez większego problemu zdjęcia możesz robić nie używając lampy , uwierz mi na słowo , że zdjęcia zbiornika będą o 100 razy lepsze , po prostu spróbuj. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2010 Robi sie coraz ciekawiej, tak trzymaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2010 NIKON D90 - nie znam sie na ustawieniach tego aparatu i nie wiem jak robic dobre zdjęcia a aparat za prawie 4000zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2010 Nie miałem w ręku tego aparatu , ale zapewne po prawej stronie masz kółeczko i tam powinien być napis M ( czytaj manual ) ustaw sobie właśnie na tej pozycji , później masz pokrętła chyba po prawej stronie , ustaw czas np na 160 a przesłone na 4 , pstryknij zdjęcie , jeśli będzie za ciemno zjedź z wartością przysłony jak najniżej się da np 3 ( wszystko zależy od obiektywu ) jeśli zdjęcia będą nadal za ciemne , to zmień iso np na 800 , musisz pokombinować ,to zajmie Tobie 15 minut , a będziesz zadowolony. Bo z całym szacunkiem dla Ciebie , ale zdjecia są fatalne , a uwierz mi że masz czym pstrykać. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2010 potestuje te ustawienia, zobaczymy jak bedzie, litera M jest, ustawien jest cała masa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2010 Trochę się wetnę, ale proponowałbym to o czym pisał fal czyli tryb Manualny lecz ustawienia następujące : ISO 400 ( na początek) czas 1/100s a przysłonę na 8 gdyż obiektyw 18-105 niestety mistrzem ostrości nie jest i wyjdzie mydełko na "pełnej dziurze" gdyż światło togo szkła jest od 3,5 do 5,6. Jeśli zdjęcia okażą się tylko trochę ciemnawe, to proponowałbym rozjaśnić w dedykowanym programie ViewNX pod warunkiem iż będą w formacie NEF. Rozjaśnianie tylko maksymalnie o +1EV gdyby to okazało się zbyt mało, to można : Do szerokiego kadru wydłużyć ekspozycję nawet do 1/60s jeśli jednak zbliżenia to ISO podnosić do 800. Przy w miarę przyzwoicie oświetlonym akwarium te ustawienia w zupełności wystarczą. Tryb M.P.S lub A nie uruchamiają lampy chyba że sam ją podniesiesz więc nie będzie problemu z błyskiem. Przy czasach dłuższych niż 1/100s może być potrzebny statyw, lub jakiekolwiek podparcie, no ewentualnie ręka "snajpera" Aparat bardzo dobry. obiektyw może nie najlepszy, ale ja też używam bardzo podobnego więc powinien dać radę. Fotki i tak się poprawiły, jedynie te z lampą trochę nieciekawie wyszły. Warto też robić zdjęcia z korekcją ekspozycji na -0,50EV gdyż lepiej wyglądają lekko niedoświetlone niż przepalone a o to nie trudno w akwarium morskim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Dzięki Tomajk za cenne rady - dla mnie to czarna magia, najłatwiej to byłoby zobaczyć to na żywo jak się ustawia, jakby co to chętnie bym się z Tobą zdzwonił w celu doradzenia ustawień na żywo - może wtedy coś z tego wyjdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Cześć Co prawda do Tomajkowej jakości zdjęć mi daleko , ale co do czego w aparacie służy to mniej więcej wiem Może jak wpadnę z wizytą do Waldka to się spotkamy , i Ci wyjaśnię na żywo co i jak pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Tomajk dzięki za rady cały czas mam problem z fotkami wezmę sie dzisiaj do kilku podejść. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Spoko Piotr - daj znać to sie spotkamy i wpadniecie do mnie z Waldkiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Jeśli to tylko możliwe zawsze służę radą, może SKYPE - dane są w profilu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 super, odezwę się wieczorkiem - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 takim aparatem robie foty - jak widać jest tam sporo ustawień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Jednak aparat mam do bani muszę zainwestować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 i jak teraz fotki - stosowałem się do rad Tomajka - nie były obrabiane w żadnym programie, prosto z aparatu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 ciemno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Hmm balans bieli też by się przydało ustawić manualnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach