Skocz do zawartości
SEWERYN_S

1056 L - marzenie się spełnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego wskazane jest zasypanie rurek piaskiem dla obciążenia i zamkniecie korkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobione :). Kolega Kostia wykazał się pełnym profesjonalizmem i prawdziwą fascynacją akwarysty morskiego. Poniżej fotki :

tak się zaczęło, mały bałagan na podłodze :

4919fad889d174a8med.jpg

pierwsze konstrukcje wewnątrz zbiornika:

95ae93a083af50b7med.jpg

b26853e23def9ac0med.jpg

i gotowe :) efekt niesamowity !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :

98272ce25bd35ac8med.jpg

016375de98ad5a5cmed.jpg

1b2da465ce3fcd05med.jpg

3ca19ea164bdd560med.jpg

0a7946726dcd5f0cmed.jpg

88987a9cef5ea6demed.jpg

I na razie to tyle. Wielkie podziękowania dla Kostii. Sorki Kostia, oglądając te fotki pewnie zauważysz moje 2 groszę w niektórych miejscach, ale za to skała weszła cała - reszsta w sumpie. Myślę , że jest ok. pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konstrukcje są na rurkach? Tak w ogóle to planujesz ten basenik :) pod spsy?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no , teraz zdecydowanie lepiej. mam nadzieje ze widzisz roznice :)

Dobra robota :-)

Daj wiecej fotke z budowy konstrukcji, ja zaraz bede przerabial to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 konstrukcje na rurkach. Żeby się nie kisiły zostały nawiercone dość gęsto na wylot. Obsady to twarde i miekkkie i różne kolorowe rybki - żeby było miło i kolorowo i oczy na czym zawiesić :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym kiszeniem wody w rurkach to bez przesady :) pod spsy to konstrukcja nie do końca idealna choć widowiskowa, jak to obsadzisz to będzie petarda :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli to ma byc miniatura rafy w stylu bonsai to swietne wykonanie, dobra robota. jeszcze tylko bonsai spsy i bedzie gicior, tylko nie wiem jak zminiaturyzujesz rybki:)

a abstrahujac od aranzacji pod wzgledem estetycznym, to ja bym nie stawial skaly do samej powierzchni aby tam jeszcze zmiescic jakies korale, ktore to beda mialy jeszcze troszke wody nad soba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj wiecej fotke z budowy konstrukcji, ja zaraz bede przerabial to samo...

Jakbys chciał małego pomocnika, (waze 130 kg) to aranzacji to sie pisze, w zamian pogadałbym o ledach i przywiózl cos zupełnie nowego z tej brazny do Twojej oceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jesli to ma byc miniatura rafy w stylu bonsai to swietne wykonanie, dobra robota. jeszcze tylko bonsai spsy i bedzie gicior, tylko nie wiem jak zminiaturyzujesz rybki:)

W/g zyczenia seweryna to zbiornik mieszany , gdyby byl tylko na SPS wygladał by inaczej. Dlatego ma kolumnę na acropory, stok grzybkowy, stok miękasowy, plaże trdacnowa, plaże fungiowa i trawniczki pod clavularie, i inne darniowe.

Wygladać to zacznie jak przyjdzie piaseczek, ale to musi sie skała obsypać.

Jestem stosunkowo zadowolony, nawet nie miałem standardowej ochoty żeby w cholere rozebrać i zacząć od poczatku.

Co od skały... jesłi chodzi o kształt to same duże platformy, zawsze mam odwrotny problem tu brakowało mi skał do podparcia i konstrukcji.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki Kostia, oglądając te fotki pewnie zauważysz moje 2 groszę w niektórych miejscach, ale za to skała weszła cała - reszsta w sumpie. Myślę , że jest ok. pozdr. :)

Mam nadziej ze szybko zaczniesz cześc z skał wyjmowac żeby zrobic miejsca na stwory, tym bardziej że maja byc tam i miękkie. Wiec się szybko rozrosna. Musze przyznać że cała droge mnie męczyły dwa detale, ale jeśli bede u Ciebiu to je poprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, troche jeszcze oochódź , mysle ze jeszcze 30-40% mozna zrobic off...

Kostia, co do akwa, odezwe sie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dokladnie, troche jeszcze oochódź , mysle ze jeszcze 30-40% mozna zrobic off...

acha...jak skonczylem i powiedzialem Sewrynowi to juz chyba wszystko co warto wlozyc, spojrzal na mnie wzokiem pełnym smutku...dojda koralowce wyjdzie skała ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robota pierwsza klasa :ok:skała ułożona tak jak lubię ....nie rozumię stwierdzenia iż badziewne jest tworzenie konstrukcji tego typu jak ktos wcześniej napisał(ok kwestia gustu)...kiszenie wody w srodku ?u siebie pod tego typu konstrukcje mam podpięte pompki typu maxijet i nawiercone otwory,a co za tym idzie cyrkulcja dodatkowo odbywa się na róznych poziomach od strefy dna po sam szczyt kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Kostia, jak będziesz napewno coś zechcesz zmienić, nie będe robił smutnej miny :-). Projekt rewelacja, bardzo mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duzo lepiej ale ja bym jeszcze troche skaly wyjal. Osobiscie wole zupelnie lekkie konstrukcje, np taka jak w moim starym akwarium, moze zainspiruje Cie do dalszych zmian, wymiary akwarium 180x70x60:

picture.php?albumid=19&pictureid=156

picture.php?albumid=19&pictureid=161

sorry za jakosc zdjec:pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi