Skocz do zawartości
daimen

Upragniony zbiorniczek - start

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj miałem możliwość skorzystania z miernika hanny , dziękuje Markowi i wyniki wyszły no jednym słowem nie najlepsze :/

NO3- 3,8 Salifert pokazuje 0

Po4- 0,52 (masakra) Salifert wynik nie znany nie posiadam testu

rowa już dziś wymieniona ogólnie wymieniałem co miesiąc , ale teraz to będę po prostu dosypywać po jednej płaskiej łyżce co tydzień a na początek dam jedną czubatą , wcześniej na miesiąc dawałem koło 40 gramów ,ale jak widać za mało ,albo za rzadko wymieniany, i postanowiłem założyć refugium , wczoraj nabyłem kilka szczepek u Bigwalkera :D oto i one :ok:

zielonaseriaopoora26luty.jpg

talerzyk26luty.jpg

26lutyacra1.jpg

26lutyacra2.jpg

26lutymili.jpg

kocham Acroporki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zbiorniku było dziś trochę czyszczenia bo glony to mnie już denerwują , trzeba ślimaki kupić bo tylko 3 są w akwarium i widać gołym okiem ,że sobie nie radzą , ostatnio zostały zakupione 2 krewetki czyszczące, kilka fotek...

11-2.jpg

12.jpg

13.jpg

3-5.jpg

4-3.jpg

5-2.jpg

6-2.jpg

7-2.jpg

8-2.jpg

9-1.jpg

2-5.jpg

1-3.jpg

Korale karmie co jakiś czas zootonem(ostatnio zaprzestałem mam za wysokie PO4) , ostatnio znów zacząłem mielić mrożonki np. daje kostkę zielonego lub czerwonego planktonu i do tego 2 kostki przepłukanego krylu drobnego i to chce dawać do akwarium 2 razy w tygodniu dla korali , z preparatów to po 0,1 mililitra xtrala dziennie, vitlaizer 1 kropla co 2 dni nie mam pojęcia jak ja to zużyje do października ... czy po upływie daty ważności ktoś z Was to stosował :/ , do tego co 4 dni kropelka jodu i kropelka aahc i oczywiście co tydzień podmiana u mnie jest to 10 litrów

Ryby w sumie teraz karmie z raz w tygodniu tylko pokarmem suchym a tak to mrożonki.

Założyłem ostatnio refugium i walczę z PO4.....

Po mału wszytko rośnie no ,ale do tego co sobie wymarzyłem jeszcze długa droga i dużo jeszcze muszę się nauczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wogole powinienes przestac karmic korale,zostan tylko przy amino i CV.Ewentualnie tylko Plerogyre bo ona powinna byc dokarmiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie powiesicie na mnie psy i zapewne słusznie , ale zakupiłem żółtka najmniejszego prosiłem, przyjechał do mnie z acropory i właśnie się aklimatyzacja rozpoczęła , mam nadzieję że uda mi się powiększyć baniak ,więc zapadła taka decyzja , oraz nie miałem już siły na walkę z jednym upierdliwym glonem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na szybkiego coś mi się w kamerze przestawiło bo trochę zamazany obraz ,albo szyba brudna bo nie chce stresować żółtka to nie czyszczę tak często na razie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie wszystko przyrasta, tylko ptanko, co sie dzieje z koralami od dołu na tym zdjęciu

d6da48d4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są korale które dostałem za darmo do ratowania to samo dotyczy turbinari jak na razie nie tracą dalej tkanki więc mam nadzieje że coś z nich będzie ;]

kompletowanie sprzętu :lol:

tttt-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnich dniach trochę się działo odebrałem stelaż który najpierw dostał podkład , a następnie kolor czarny :) oto jak wygląda:

stelaz1.jpg

stelaz2.jpg

wybrałem sobie płytę która obuduje stelaż, w sobotę pojadę po nią i od razu przytnę, jak również akwarium poszło do szklarza w celu wywiercenia 2 otworów :) również w sobotę będzie u mnie , szybki zostały już też zamówione do sumpa, którego zrobię z obecnego akwarium, skałki łącznie dokupiłem koło 23 kg obecnie w baniaku mam koło 15 kg, zakupiłem pomimo moich obaw 2 pompki jvp102 na początku nie byłem do nich przekonany, ale u kolegi po dokładnym obejrzeniu chyba będę musiał odszczekać to co wcześniej o niech mówiłem no ,ale to wyjdzie u mnie w praniu :) oprócz tego oczywiście w cholerę śrubek kupione i różnych innych dupereli :D

a jak myślicie jak zrobić najlepiej przeprowadzkę tego wszystkiego?? ja się skłaniam do opcji że montiporki, seriatoporki i lps zostaną, a acry pójdą do tomiooo w celu przechowania :/

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z dzisiejszej walki :)

11-5.jpg

22-2.jpg

33-2.jpg

44.jpg

pokój został wywrócony do góry nogami jak zresztą widać na fotografiach jutro szkiełko będzie i jadę jak już pisałem po płytę, aby sobie obudować szafkę wszystkie wymiary już mam teraz tylko przyciąć nakleić boki i skręcić :lol: , dziś stateczniki dostały wtyczki również, jutro jeszcze komin będę wklejać do akwarium to na razie tyle z pola walki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1-5.jpg

walczę z szafką dziś odebrałem płytę w końcu... akwarium już też mam otwory wywiercone, tylną szybę pomalowałem czarną farbą, zobaczymy jaki będzie efekt... idę walczyć dalej :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna szafka na TV

EDIT:

...i będzie gdzie jabłka z sadu trzymać :)

kiedy zalewasz baniak? :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dobrze pójdzie to w sobotę przeniosę wszystko z wiader czyli 23 kg skały, i 100 litrów wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi