Skocz do zawartości
nika

385l nika

Rekomendowane odpowiedzi

:D

Ta acra - po prostu bomba

To może uchowają się u Ciebie jakieś małe "cosie" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandarynki sliczne a acra zawsze mi sie podobała i chyba widziałem gdzieś w Twoim zbiorniku szczepke tej ślicznosci wiec jakbyś nie miała co z niż zrobić to ja się pisze na nią .

:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbliża się koniec roku, to i mała aktualizacja :)

widok przez lewą szybę

4b43c2e421807c9d.jpg

i przez prawą

e35c9a6e8f083b0a.jpg

fa99d4c196bba642.jpg

w tzw. set-up 'ie praktycznie nic się nie zmieniło:

-cyrkulacja - 2x tunze 2500 + tunze 4500 + wavebox nano,

-odpieniacz - PS 750 by THCSkiba,

- obieg - OR 3500

-światło 8xT5 39W tu wspomnę, że wreszcie się odważyłam i chyba w sierpniu czy wrześniu włożyłam 1 KZ Fiji purple. zdecydowanie poprawiła wygląd akwarium, koralom nie sprawiła w zasadzie żadnej różnicy, nalotów cjano też nie było. natomiast dokładnie po dwóch m-c, no na siłę trzech nadaje się do kosza... to jeden minus. a drugi... po włożeniu tej świetlówki, nie jestem w stanie zrobić fotki całości zbiornika, ani na manualnych ani na gotowych ustawieniach. próbuję i próbuję, czytam podpowiedzi dot. fotografowania akwarium i nic. albo wszystko zielono niebieskie... albo przepalone,ze oprócz "białości" nie widać nic.

natomiast doszła do kompletu pompka dozująca DOSER ONE od kol. LUK4344. przez pierwszy rok, jak wcześniej pisałam, robiłam wyłącznie same podmianki. potem zaczęłam lekko podnosić kh roztworem NaHCo3-miało tendencję spadkową. dawka 15ml okazała się wystarczjąca. ale po m-cu dodawania NaHCo3, zgodni z przewidywaniami, zaczęło spadać i mg i ca. tak wię od listopada oprócz co tygodniowych podmianek "idzie" podstawowy baling. w tej chwili po 30ml każdego z trzech roztworów. wcześniej wystarczało przeciągnięcie czyścikiem raz w tygodniu. teraz koniecznie co drugi dzień, bo jeśli nie to trzeciego dnia jest już na szybie silna mgiełka.

aha i od ok. m-ca zmieniłam preisa na TM Bio-actif :)

tyle technicznie :).

obsada też się nie zmieniła. Cały czas ta sama, choć nadal w planie jest jeszcze grupa krewetek i stadko chromisów. ale ,że zimno już za oknem, to pewnie do wiosny poczekam.

i tak melduje się mój piesek akwariowy ;)

8122b0e3e5f0c7b0.jpg

nemony ;)

1c48bafebdc1685b.jpg

ff9914b2bd6cf15d.jpg

silver ;)

d0776d3835254e82.jpg

mandaryńskie france ;)

0eff3b4780d97c25.jpg

58bcfebf20b17880.jpg

mandarynki, które były moim marzeniem od zawsze niestety rozrabiają w akwarium. zamiast pływać (jak rybkom przystało) skaczą... skaczą z korala na koral. najlepiej im się skacze po pavonie a odpoczywa na montiporze, tak więc dzięki nim mam sporo okruszków do przyklejania. ewentualnie, kidy nie skaczą, to wiercą się na skałkach i zrzucają wcześniej przyklejone szczepki. nie umiem kleić dobrze korali, to prawda i nie wszędzie sięgam, ale dzięki mandaryńskim fracom :D co m-c kupuję klej i w kółko przyklejam to samo :D

ale generalnie korale nie dają się i rosną wściekle. niestety zrozumiałam też (szkoda że po czasie), że należy słuchać akwarystów starszych stażem. mówiono mi, by xeni i clavularii nie wkładać do zbiornika. ale ja widziałam lepiej, byłam pewna, że bedę w stanie kontrolować ich rozrosty... no niestety myliłam się i sukcesywnie muszę niektóre korale przenosić w inne miejsca, gdyż grozi im pochłonięcie przez clavularię.

a tak mniej więcej moje szczepeczki się mają :)

fc93ea3d4f2e8c3c.jpg

b2efa62a97382d58.jpg

9c2dbe318c139068.jpg

e4c8c6f6fc18b746.jpg

be8d7d07888a0ac9.jpg

d1f9a8464bcfc918.jpg

46dc5db788114017.jpg

6d7e8c9e2104d41f.jpg

5199a3ab32ec3036.jpg

fd45d0cec27d55d4.jpg

c9244aeb36895082.jpg

af8bfda2b4a021a2.jpg

i z aktualizacyjnych wiadomości, to by było na tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika po prostu piękne akwarium ,a te kolory normalnie bajka!!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepiekne... bajecznie :)

jak bede odwiedzal rodzine w OL to pozwole sobie odezwac sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium bajeczka jak Monika krzyczy na te korale jak na mnie (pomaga mi założyć zbiornik) to one ze strachu rosną a nie od jakiegoś balinga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model camera - Canon PowerShot SX10 IS

Zachłysnąłem się i zapomniałbym gratulacje złożyć, PIĘKNIE !!!!!!!

Taki widok gdy się wchodzi do domu to jest to COŚ!!! :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję Wszystkim za dobre słowo :smile: od razu mi lepiej ! ale żeby nie było, ze tak różowo, to uczciwie pieszę: MASAKRA jakaś z tą xenią i clavularią rosną tak szybko, a ja niestety nie wszędzie sięgnę i dobierają się do innych korali. wczoraj w ostatnim momencie przeniosłam calustreę. clavularia niepostrzeżenie wlazła po pniu i praktycznie pochodziła już pod tkankę główek calustrei... i druga sprawa to aiptasia, która mi się panoszy. jak miałam mojego "helitoptera" to wyciął ją prawie w pień. potem się znowu pojawiła, a krewetki mają ja głęboko w poważaniu. muszę coś wymyslić bo będę miała za chwilkę problem. rozważam chełmonka, ale pomijając kwestię przyjmowania zastępczego pokarmu, to mam w akwarium tridacnę. a słyszałam, że chełmonki + tridacny to nie jest dobrany układ (przynajmniej dla tridacny).

...Filtracja nadal na adsorberze i weglu?

tak jest, od początku węgiel (250) wymieniany raz na m-c

i ecophos (50) wymieniany co tydzień

Aha, wlasnie, czym zdjecia robisz?

Canon PowerShot SX10 IS - taki mam fotocykacz, ale o foceniu nie wiem prawie nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zmian ale jak widać wychodzą na dobre a wiec oby tak dalej .

Korale jak zawsze ładne i w super kolorkach a przyrosty świadczą o dobrej kondycji:-), rybki również prezentują się wyśmienicie a co do mandarynów to po prostu pierwsza klasa .

pozdrawiam i życze dalszych sukcesów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika co ty ta duzo dajesz phosa i wegla?

cwierc kilo wegla co miesiac ??

i 50g phosa?

Nie za duzo? Znaczy nie chodzi mi o to ze szkodzi tylko ze idzie nie zuzyty do kosza... No chyba ze tak karmisz :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi