Skocz do zawartości
nika

385l nika

Rekomendowane odpowiedzi

Nika co ty ta duzo dajesz phosa i wegla?

cwierc kilo wegla co miesiac ??

i 50g phosa?

Nie za duzo? Znaczy nie chodzi mi o to ze szkodzi tylko ze idzie nie zuzyty do kosza... No chyba ze tak karmisz :smile:

hm... nie wydaję mi się za dużo' date=' 50 g ecophos na 400l w obiegu to rzekłabym jest mało - to są 4 łyżki od zupy :D. poza tym absorber już po 4 dobach wchłania dużo wolniej a po tygodniu nic. dlatego więc zmieniam co tydzień. węgiel też, wg. mnie oczywiście ma dawkę dobrą. co prawda zaczęłam od takiej bazując na podpowiedziach i doświadczeniach innych ale u mnie zagrało. i wiem, że raczej wyłączyć go z sytstemu nie mogę/i zmniejszać dawki, bo swego czasu gdy mi sie już skończył i troszkę (3 tygodnie) przeczekałam to widać to już było w akwarium. testy testami, ale i oko ważne.

@Robert, zmiany raczej wymuszone niż planowane... niektóre korale pozmianiały miejsce, niektóre skałki przestawiłam by siegnąć i choć trochę kontrolować rozrost koralowych kilerów.

a tu jeszcze kilka fotek, ale od razu uprzedzam - jakość jest tragiczna. to max. tego - co ja potrafię wyciągnąć z mojego aparatu. a bardzo, bardzo zależało mi by uwiecznić i pokazać, co jeszcze robią mandaryńskie france.

bo oprócz progagacji korali i zrzucania szczepek, prawie non stop są w KROPELCE sexscesy B).

niestety gdy próbuję robić przy niskim iso - > mam rozmyte kolorowe plamy. plam zaś nie ma i nawet coś widać, gdy wyśrubuję to iso pod niebo, ale wtedy są tzw. "szumy" czy jak to się tam nazywa...

ale niech tam już będzie :)

0e1702ea012082cc.jpg

067ac4d8f84ae035.jpg

4f4483ee909f3793.jpg

8fab802461d09d2d.jpg

1a650c6847ad0a67.jpg

7773ca78577598b8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te fotki to dowód , jak wygląda zbiornik w odpowiednich ręcach.

Gratulacje Monika po raz kolejny.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmian w kropelce to można było sie spodziewać że na zmiany moment nadejdzie i jeśli tylko robione są rozsądnie to powinny wyjść na dobre a co do mandarynów to są super i nazywanie ich francami jakoś do nich nie pasuje:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazbierało się troszkę tematów, więc co by nie uciekły, zamieszczam chronologicznie.

Jeszcze dobrych parę tygodni wstecz, tak oto prezentowała się KROPELKA

cedb79998bc9e17f.jpg

d0150464b51f3586.jpg

teoretycznie dramatu nie było, ale tylko teoretycznie.

Nie do końca to widać na zdjęciach, ale krótko mówiąc POLEGŁAM w walce z

Briareum, tak więc odszczekuję kolejny raz, że nie posłuchałam wcześniej dobrych rad, i nie wytępiłam w zarodku. Krótko mówiąc briareum zaczęło się panoszyć maxymalnie, nie tylko porastało skałki, ale po cichutku atakowało korale.

moje nieudolne próby usuwania szkodnika spełzły na niczym. jedyne co mogłam sama zrobić, to odklejać korale, oczyszczać je i stawiać na dnie. po pewnym czasie na skałach było pustawo, a dno zrobiło się koralowe.

oczywiście to żadne rozwiązanie i czas był najwyższy na radykalniejsze kroki.

z odsieczą przyjechał kolega Robert i cały weekend trwała demolka w KROPELCE.

Nasz plan przewidywał co prawda wyjęcie tylko dwóch/trzech skałek, ale jak to z planami bywa - uległ całkowitej zmienie :)

zakażone skałki jako pierwsze wyleciały z akwarium, i zabrałam się do nich bardzo delikatnie - pensetką. no niestety briareum się nie poddawało więc do akcji wkroczył i srubokręt i młotek, i szczota okazała się przydatna... i gdy ja tak łupiłam tą nieszczęsną skałę, Robert w miedzy czasie wyjął/ poprzestawiał całą resztę LR z KROPELKI. Jego pomoc była tu nieoceniona, ponieważ akwarium jest wysokie, stelaż jest wysoki a ja nie :dance3: i cała sztuka polegała na tym, by wyjąć skałę a nie wzruszyć prawie dwuletniego DSB.

I UDAŁO SIĘ !!! :good: wspomnę też, co bardzo mnie ucieszyło, piasek pod skałami (u mnie cała LR leży na DSB) BIALUTEŃKI!!! skały od spodu czyściutkie i pachnące!!! i najważniejsze, minął jeden tydzień, potem drugi tydzień i w zbiorniku ŻADNEJ negatywnej reakcji!!!

dla rozluźnienia ,kilka foteczek by przerwać ten słowotok :dance3:

4405e89206e79b66.jpg

b8bdbaff30afd97b.jpg

aa6edd9d807d15c2.jpg

6a4c3ecb2e8448a5.jpg

12981d2de7ccd6a2.jpg

po odczekaniu kolejnych dwóch tygodni, jeszcze raz (ale delikatnie) poprzestawialiśmy skałę. bardziej tu chodziło o efekt wizualny i o miejsce dla korali, bo nie zaryzykowałam i dwie skałki trafiły do sumpa. nie dało się na nich, szkodnika wytępić na 100% więc co by nie ryzykować, skałka wek :D.

Brakowało więc ciut miejsca na stare korale, ale Robert jak zawsze uratował sytuację i podzielił się ze mną swoją skałą :smile:.

tak więc znalazło się miejsce i dla starych lokatorów i dla nowych jeszcze zostało też :dance3:

2cdb3d489ed8659c.jpg

3df6bea875f7eaf6.jpg

8330da9c3386c891.jpg

5426f066d6b4a5d0.jpg

6e543e485a22a220.jpg

6333ba5abcc1338b.jpg

i tak to teraz wyglada KROPELKA po wiosennym liftingu, chociaż ciężko zrobić fotkę całości. obecnie świecą 3xFIJI, 2xBLUE PLUS, 3x SPECIAL. Już przy jednej fiji, trudno było zrobić zdjęcie, a przy trzech - prawie niemożliwe... ale w akwarium jest róziowo :P i mi sie podoba. koralom chyba też, bo rosną cały czas jak głupie.

71bf814bdce370de.jpg

19a854d7d6d89932.jpg

2af7e087e3bba9a8.jpg

b9e042ff0c543e66.jpg

z istotnych rzeczy, po demolce wyjęłam z sumpa i węgiel i absorber, bo jednak troszkę pyłu było w wodzie. tak jakoś mi się poukładało, że do dziś nie włożyłam z powrotem. złych rzeczy w akwarium nie widzę, korale lekko nabrały intensywności (nie są już tak bardzo pastelowe), choć nadal są jasne.

ale tu mogły nałożyć się dwie kwestie. wyjęcie absorbera i węgla to raz i dwa, to mocne zwiększenie karmienia rybek. po za tym do "zestawu" doszedł jesze jeden głodomór, ale to już historia o innym szkiełku :smile:

a tu jeszcze w sumpie:

522ca931918e62c9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nareszcie aktualizacja wczoraj oglądałem i sobie myślałem że już najwyższa pora :D mmmmm te 3 montiporki to siuuuuuper są :D ,gdzie można takie dostać :D , lejesz jeszcze vitalizera ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piknie :D

jak dokarmiasz tego słonecznego ? przykrywasz go czymś czy tak po-prostu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudny baniaczek Nika mam nadzieję, że moje małe 72l kiedyś też będzie tak ładnie zasiedlone SPS'ami choć wiem, że to może być trudne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika , Twój baniak jest naprawdę super , bez żadnego słodzenia. Chcialbym kiedyś dojść do takiego stanu jak Twój mojego zbiornika , ale wtedy fotki były by , palce lizać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no nareszcie aktualizacja wczoraj oglądałem i sobie myślałem że już najwyższa pora :D ...

no to żeśmy się zgrali :smile:

...

mmmmm te 3 montiporki to siuuuuuper są :D ,gdzie można takie dostać :D , lejesz jeszcze vitalizera ???

noooo, montiporki jak i acroporki i lps-y są siuuuper bo od Siuuuperowych Akwarystów, przez duże A. prawie cała obsada jest ze zbiornika Roberta, Andrzeja i Czarka, za co jeszcze raz DZIĘKUJĘ :good:

a co do CV, to chyba coś pomyliłeś, bo moja przygoda z KZ CV była bardzo krótka i niezafajna. gdzieś chyba pisałam, ale tak krótko przypomnę. u mnie , niezaleznie od dawki, czy to były 4 krople co dziennie, czy 1 kropla na tydzień, ZAWSZE, ale to ZAWSZE następnego dnia po podaniu - cjano. niedużo, ale jednak. czyli u mnie CV się nie przyjął. natowmiast przez jakiś czas lałam mleko (i ja i korale bardzo sobie chwaliliśmy), a teraz od sierpnia raz na tydzień/ raz na dwa tygodnie podaję trochę rozrobionego preisa V-power. i to jest o.k. . tzn. korale rosną tak samo, ja wcześniej (bez V-power) ale za to sps-y mocniej polipują w dzień.

piknie :good:

jak dokarmiasz tego słonecznego ? przykrywasz go czymś czy tak po-prostu :D

turbulencja już jest w nowym lokum (ale o tym w innym temacie będzie :D) , natomiast dopóki była w KROPELCE, w sumpie, to ja zakrywałam ją butelką. więcej wtedy jadła ona a nie rybulce na górze. i ja jakoś pewniej się czułam.

@Spajdi, @Fal - DZIĘKUJĘ , ale uwierzcie, że prościej się nie da. ja sama zastanawiam się kiedy ta dobra passa się skończy. Robię przecież jedynie systematyczne podmianki (5%), doszedł baling podstawowy, pilnuję światła, żywicy i prefiltrów, korali nie karmię specjalnie jedynie rybki. i to tyle.

jak na razie starcza.

...Chcialbym kiedyś dojść do takiego stanu jak Twój mojego zbiornika , ale wtedy fotki były by , palce lizać.

Pozdrawiam

Fal, fotki Twoje zbiornika już są, że palce lizać :P

a foteczki mojej KROPELKI (te ładniejsze :D) to dzieło Roberta, który w ostatni weekend przez dwa dni skakał z aparatem przy akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nika wiedziałem że wyskakiwało cyjano i byłem ciekaw czy zaprzestałaś czy może lałaś później :D dzięki za odpowiedź :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika, może jakaś aktualizacja , ciekawy jestem jak wygląda kropelka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny ,zdrowy zbiorni :thumbsup: gratulacje :smile:

Edytowane przez Bigwalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi